Με βάση τα εισοδήματα που είχαν δηλώσει το 2015 (εκκαθαριστικά του 2016) θα πληρώνουν το 2017 οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι επιστήμονες και οι αγρότες τις ασφαλιστικές εισφορές στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).
Έτσι, ο υπολογισμός από την 1/1/2017 των εισφορών για την κύρια σύνταξη, την ασθένεια, την επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ δεν θα γίνεται επί του πραγματικού εισοδήματος του κάθε μήνα και του έτους της επαγγελματικής δραστηριότητας, αλλά, με το εισόδημα προηγούμενων ετών με αναγωγή σε 12μηνη βάση. Η οριστική εκκαθάριση των διαφορών θα γίνεται στο… τέλος κάθε επόμενου χρόνου, δημιουργώντας γραφειοκρατικές και λογιστικές διαφορές.
Στο μέτωπο της αύξησης των εισφορών υπό την πίεση των θεσμών αναμένονται αλλαγές προς το χειρότερο.
Έτσι, αναμένεται να καταργηθούν οι εκπτώσεις στις εισφορές ασθενείας για νέους επιστήμονες και αγρότες καθώς και τα χαμηλότερα ασφάλιστρα για επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από την 1/1/2017 αγρότες και επιστήμονες θα καταβάλουν τις ίδιες εισφορές ασθενείας με τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς καμία μεταβατική περίοδο.
Δηλαδή θα πληρώνουν το 6,95% του εισοδήματος που θα δηλώνουν κάθε μήνα, αντί των χαμηλότερων ποσοστών του νόμου Κατρούγκαλου που είχαν οριστεί σε 4,73 από 1/1/2017, 5,84% από 1/1/2018 και 6,95% από 1/1/2019 και για τους αγρότες και σε 4,87% για τα 2 πρώτα χρόνια και 5,91% για για τα επόμενα 3 χρόνια για τους νέους επιστήμονες.
Η ανάκληση των εκπτώσεων, όπως παραδέχονται στελέχη του υπουργείου, είναι μονόδρομος και θα γίνει με βάση την αρχή της ισονομίας αφού οι εισφορές και οι παροχές για παροχές σε είδος και σε χρήμα θα είναι από την 1/1/2017 ενιαίες για όλους (έως τα τέλος του 2016 θα εκδοθεί, μάλιστα, νέος ενιαίος Κανονισμός για όλες τις σχετικές παροχές).
Την ίδια ώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές θα τεθεί η πρόταση της κυβέρνησης προς τους κλάδους των δικηγόρων, των γιατρών και των μηχανικών να δημιουργήσουν επαγγελματικά ταμεία για την επικουρική ασφάλιση και τα εφάπαξ προκειμένου να «χαμηλώσουν» οι εισφορές.