Μόλις κατά 48 εκατ. ευρώ μειώθηκαν τα «φέσια» του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα τον Απρίλιο καθώς υποχώρησαν μόλις στα 3,907 δισ. ευρώ έναντι 3,955 δισ. ευρώ τον Μάρτιο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών.
Με δεδομένο ότι η δόση των 800 εκατ. ευρώ για αυτό το σκοπό αναμένεται τον Ιούλιο, καθίσταται σαφές ότι η παράταση των διαπραγματεύσεων εξήντλησε ήδη από τον Απρίλιο τη δυναμική μείωσης των χρεών του Δημοσίου προς την ιδιωτική οικονομία.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μετά τα 800 εκατ. ευρώ του Ιουλίου το επόμενο και τελευταίο αντίστοιχο ποσό, πάλι 800 εκατ. ευρώ, θα εκταμιευθεί το Φθινόπωρο αφού πρώτα οι Θεσμοί διαπιστώσουν ότι η Ελλάδα συμβάλει και με τα δικά της αποθεματικά στη μείωση το συνόλου των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της Γενικής Κυβέρνησης προς τον ιδιωτικό τομέα, αναφέρει το protothema.
Αιτία του χαμηλού επιπέδου εμπιστοσύνης από την πλευρά των Ευρωπαίων (που εκδηλώθηκε και πέρυσι με την καθυστέρηση της αντίστοιχης δόσης που εγκρίθηκε τελικά τον Οκτώβριο στο Hilton) είναι και το γεγεονός ότι τα ποσά εμφανίζονται μεν λογιστικά ως πιστώσεις αλλά αργούν να φτάσουν στα χέρια των δικαιούχων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα σημερινά στοιχεία τον Απρίλιο διατέθηκαν πιστώσεις ύψους 70 εκατ. ευρώ για την εκκαθάριση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης αλλά καταβλήθηκαν για αυτό το σκοπό μόλις 42,1 εκατ. ευρώ!
Τον Απρίλιο οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων προς τον ιδιωτικό τομέα περιορίστηκαν μόλις στα 1,050 δισ. ευρώ έναντι 1,120 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι από την αρχή του έτους διατέθηκαν μέσω του προϋπολογισμού προς τους φορείς χρηματοδοτήσεις ύψους 168,5 εκατ. ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τους και εξοφλήθηκαν τελικά υποχρεώσεις ύψους 243,8 εκατ. ευρώ.
Επίσης διατέθηκαν χρηματοδοτήσεις ύψους 70 εκατ. ευρώ για την τακτοποίηση εκκρεμών επιστροφών φόρων ενώ οι τελικές επιστροφές ανήλθαν σε 75,2 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών:
– Το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων του κρατικού προϋπολογισμού ( υπουργεία) προς τον ιδιωτικό τομέα τον Απρίλιο ανήλθε σε 239,4 εκατ. ευρώ έναντι 197,8 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο.
– Το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανήλθε σε 354,2 εκατ. ευρώ έναντι 363,9 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο.
– Το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των Νοσοκομείων διαμορφώθηκε σε 599,9 εκατ. ευρώ έναντι 617,9 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο.
– Το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανήλθε σε 2,262 δισ. ευρώ έναντι 2,311 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.