Ανοιχτούς λογαριασμούς άφησαν κυβέρνηση και θεσμοί με την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου της μεταμνημονιακής εποπτείας, καθώς «στον αέρα» παραμένει, και μετά την αναχώρηση των επικεφαλής των θεσμών από την Αθήνα, η συμφωνία για τις αποφάσεις για τον νέο Νόμο Κατσέλη, κατώτατο μισθό, τις 120 δόσεις προς την εφορία, αλλά και ο τρόπος αντιμετώπισης αναδρομικών τα οποία επιδικάζουν τα δικαστήρια.
Μετά την ολοκλήρωση της τελικής σύσκεψης στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος επαναβεβαίωσε ότι δεν παρουσιάστηκε στους θεσμούς πρόταση της κυβέρνησης για ρύθμιση χρεών προς την εφορία με 120 δόσεις. Ανέφερε όμως ότι υπάρχει πρόοδος – αλλά όχι συμφωνία – στις συζητήσεις για τις 120 δόσεις προς ασφαλιστικά ταμεία και για το νέο σύστημα προστασίας της πρώτης κατοικίας, που θα ισχύσει μετά το τέλος του Νόμου Κατσέλη, αναφέρει το newmoney.
«Πρόκειται για λεπτομέρειες που θέλουν δουλειά, αλλά η διαδικασία βρίσκεται σε καλό δρόμο», υποστήριξε ο αξιωματούχος και εμφανίστηκε πολύ αισιόδοξος ότι η χώρα μας θα λάβει κανονικά τον Μάρτιο τη δόση ελάφρυνσης του χρέους των 700-750 εκατ. ευρώ από το eurogroup και τις ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες.
Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι οι θεσμοί ανησυχούν ιδιαίτερα για το ρίσκο και για το κόστος των δικαστικών αποφάσεων και πως αυτό θα καλυφθεί. Απέφυγε πάντως να πει εάν θα χρειαστεί να ληφθούν ισοδύναμα μέτρα λιτότητας για να να αντισταθμιστεί το κόστος αυτό.
Επιβεβαίωσε επίσης ότι στο θέμα του κατώτατου μισθού εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί οι θεσμοί, αλλά τόνισε ότι η δικαιοδοσία βρίσκεται στην ελληνική κυβέρνηση.