Μετ’ εμποδίων συνεχίζεται η υποβολή των αιτήσεων για την εξασφάλιση του επιδόματος ενοικίου με μεγαλύτερο εμπόδιο το ηλεκτρονικό μισθωτήριο.
Το πρώτο ζήτημα, που έχει προκύψει έχει να κάνει με τη διάρκεια του μισθωτηρίου. Χιλιάδες μισθωτήρια έχουν λήξει, ενώ σε άλλα η λήξη έρχεται πριν συμπληρωθούν έξι μήνες από την υποβολή της αίτησης. Όπως προκύπτει και από την κοινή υπουργική απόφαση για το επίδομα ενοικίου, το ηλεκτρονικό μισθωτήριο πρέπει να καλύπτει και το επόμενο εξάμηνο από τον μήνα της αίτησης, αναφέρει το protothema.gr.
Έτσι, για όσους κάνουν την αίτηση μέσα στον Μάρτιο, το μισθωτήριο πρέπει να παραμένει σε ισχύ για όλη την περίοδο μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ για όσους μπουν στη διαδικασία της αίτησης μέσα στον Απρίλιο θα χρειαστεί να είναι καλυμμένος και ο Οκτώβριος.
Σε όσες περιπτώσεις δεν είναι εξασφαλισμένη η ύπαρξη του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου με τις απαιτούμενες προδιαγραφές απαιτείται συνεργασία του ενοικιαστή με τον ιδιοκτήτη. Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει εντάσεις, ειδικά στις περιπτώσεις που χρειάζεται ο ιδιοκτήτης να πληρώσει και πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής του μισθωτηρίου.
Πολλοί από τους ιδιοκτήτες φτάνουν στο σημείο να απαιτούν από τον ενοικιαστή να πληρώσει το ποσό των 100 ευρώ ενώ σε αρκετές περιπτώσεις καταγγέλλονται και πιεστικά «αιτήματα» για αύξηση του ενοικίου, επίσης από την πλευρά των ιδιοκτητών.
Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι επί συνόλου 150.429 αιτήσεων, το σύστημα είχε ανάψει πράσινο φως σε μόλις 54.578 νοικοκυριά, ενώ οι υπόλοιπες είτε ακυρώθηκαν είτε απορρίφθηκαν είτε βρίσκονται σε αναμονή.
Όσον αφορά, δε, στο εισοδηματικό προφίλ των έως τώρα εγκεκριμένων δικαιούχων του επιδόματος, η πλειοψηφία (περίπου 27.000) έχει εισόδημα κάτω από 7.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν και 750 περιπτώσεις με μηδενικό εισόδημα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, το στοιχείο ότι ο 1 στους 4 που παίρνει ως τώρα το επίδομα ενοικίου, είναι και δικαιούχος του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.