Συγκρατημένα αισιόδοξος για τη δυνατότητα της Ελλάδας να βγει από το τρέχον πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Κομισιόν στο κουαρτέτο, Ντέκλαν Κοστέλο.
Μιλώντας συνέδριο 19ο ετήσιο συνέδριο Invest in Greece της Capital Link στη Νέα Υόρκη, ο κ. Κοστέλο θύμισε ότι και οι άλλες χώρες που βγήκαν από το μνημόνιο είχαν ένα σχήμα επιτήρησης στην αρχή για να προσθέσει, ωστόσο, ότι τα ποσά που έχει δανειστεί η χώρα μας είναι μεγαλύτερα, προαναγγέλλοντας, εμμέσως πλην σαφώς, το ενισχυμένο πλαίσιο που επεξεργάζεται η Κομισιόν, αναφέρει το newmoney.gr.
Αντίστοιχη ήταν η διατύπωση και για το θέμα των μεταρρυθμίσεων όπου ο κ. Κοστέλο σημείωσε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν για πολλά χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα είχε τονίσει ότι η «καθαρή έξοδος» δεν είναι η πιο πρόσφορη διατύπωση, παίρνοντας για πρώτη φορά δημόσια αποστάσεις.
Από την άλλη πλευρά, στο πάνελ που συμμετείχε μαζί με τον καθηγητή Οικονομικών, Πάνο Τσακλόγλου, ο κ. Κοστέλο έστειλε θετικά μηνύματα για το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας και την προοπτική ολοκλήρωσης της γ’ αξιολόγησης, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει εξαλείψει πολλές οικονομικές ανισορροπίες και έχει σημειώσει υπολογίσιμη πρόοδο στη θεσμοθέτηση των μεταρρυθμίσεων.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ESM, Νίκολα Τζιαμαρόλι, μίλησε θετικά για την Ελλάδα, ωστόσο, απέφυγε να αναφερθεί στα περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Στο ίδιο συνέδριο μίλησε και ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, ο οποίος αναφέρθηκε στην φορολογική πολιτική της Ελλάδας, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η ομιλία του υπ. Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου στις 22:45 το βράδυ.
Ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ αποκάλυψε ότι έχουν συγκεντρωθεί 711 εκατ. ευρώ από την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων. Παράλληλα, εξήγγειλε και την υλοποίηση ενός σχεδίου εκσυγχρονισμού του φορολογικού μηχανισμού που θα ονομάζεται “γαλάζιο αποτύπωμα” (“Blue Print Reform”) και θα περιλαμβάνει:
– εξατομικευμένη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων από απόσταση
– νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές
– μείωση του κόστους με συγχωνεύσεις φορολογικών υπηρεσιών
-δημιουργία νέου συστήματος διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού των εφοριών και τελωνείων της χώρας.
Ο υπ. Οικονομίας, Δημ. Παπαδημητρίου, δήλωσε ότι προχωρώντας προς το 2018, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας διαφαίνονται πιο θετικές. Η εμπιστοσύνη στην οικονομία θα ενισχυθεί με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος όπως και με την πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, όπως τόνισε, ενώ αναφέρθηκε και στη νέα Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική της Κυβέρνησης η οποία καθιερώνει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, φιλικό προς τις επενδύσεις και προσανατολισμένο στις εξαγωγές.
Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρίας Συμμετοχών και Περιουσίας (Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων), Ράνια Αικατερινάρη, μίλησε για τους τέσσερις στόχους του οργανισμού, σημειώνοντα πως σκοπός της ΕΕΣΥΠ είναι να προωθήσει νέα πρότυπα που θα οδηγήσουν στην αναμόρφωση του πλαισίου διαχείρισης των κρατικών περιουσιακών στοιχείων προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος
Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕΣΥΠ έχει τέσσερις βασικούς στόχους:
α) να βελτιώσει την απόδοση των περιουσιακών στοιχείων που έχουν περιέλθει υπό τη σκέπη της, προωθώντας στρατηγικές για τη βελτίωση της λειτουργικής και οικονομικής αποδοτικότητας και των παρεχόμενων υπηρεσιών σε βασικούς τομείς της οικονομίας,
β) να καθιερώσει βέλτιστους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης και υπεύθυνης διοίκησης,
γ) να ενισχύει την μακροπρόθεσμη αξία των περιουσιακών στοιχείων του κράτους και
δ) να αυξήσει τα έσοδα του δημοσίου, από τα οποία το 50% θα αποδίδεται για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους και το 50% θα επιστρέφεται στο Κράτος με τη μορφή επενδύσεων”.