Θα μπορούσε η Ιρλανδία να ακολουθήσει τη Βρετανία στην έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Περισσότεροι από 18 μήνες από τη στιγμή που συνέβαλε στο να επικρατήσει στο δημοψήφισμα το Brexit, ο Nigel Farage θα βρίσκεται στο Δουβλίνο για να υποστηρίξει κι εκεί, αυτή την προοπτική.
Ο πρώην αρχηγός του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου μιλάει σήμερα στο Trinity College του Δουβλίνου, ακριβώς την επόμενη μέρα από μια συνδιάσκεψη που υποστηρίζει την προοπτική η Ιρλανδία να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τόσο η ομιλία, όσο και η συνδιάσκεψη, προκαλούν διαμάχες, αναφέρει το newmoney.gr.
Ο Neale Richmond, γερουσιαστής με το κυβερνών κόμμα Fine Gael, ζήτησε από το κοινό «να μην ασχοληθεί με τη διάσκεψη ή με τις ψευδείς πληροφορίες που διεγείρουν οι διοργανωτές της». Από τη μεριά του, ο Farage αρνήθηκε να σχολιάσει.
Όπως επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Simon Coveney αυτή την εβδομάδα στο Λονδίνο, οι πορείες της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου ποικίλουν σημαντικά από τότε που εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, όπως ήταν τότε γνωστή η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση, ταυτόχρονα το 1973. Το μεν Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται μπροστά στην έξοδο από την ΕΕ, στην δε Ιρλανδία η υποστήριξη στην κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια είναι υψηλότερη από οπουδήποτε αλλού, σύμφωνα με έρευνα της ΕΕ που δημοσιεύθηκε πέρυσι.
Παρόλα αυτά, η Ιρλανδία παιδιαρίζει με τον ευρωσκεπτικισμό. Σχεδόν πριν από μια δεκαετία, οι ψηφοφόροι απέρριψαν τη Συνθήκη της Λισαβόνας, που αποσκοπούσε στην αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της ¨Ενωσης και ο λέκτορας στα χρηματοοικονομικά Cormac Lucey είπε ότι η χώρα πρέπει, αν μη τι άλλο, τουλάχιστον να σκεφτεί τους δεσμούς της με την ΕΕ.
Ο Lucey μιλάει στη διάσκεψη για το Irexit το Σάββατο, αν και δεν συμμετέχει στη διοργάνωση της εκδήλωσης.
“Επειδή η ΕΕ εργάστηκε τόσο ‘καλά’ για την Ιρλανδία τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, υποθέτουμε ότι θα το κάνει για τις επόμενες τρεις δεκαετίες”, δήλωσε ο Lucey, ο οποίος κάλεσε την Ιρλανδία να εγκαταλείψει το νόμισμα του ευρώ. “Δεν είμαι υπέρ της άμεσης εγκατάλειψης της ΕΕ αλλά πρέπει να επανεξετάσουμε θεμελιωδώς τη σχέση μας με αυτή”.