Έπειτα από τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές και τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει μετανιώσει που απέρριψε τις εισηγήσεις, που δεχόταν από συνεργάτες του, για τη διεξαγωγή Εθνικών Εκλογών τον Μαΐο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει μετανιώσει γιατί, όπως όλα δείχνουν, σε περίπτωση που οι εθνικές κάλπες στήνονταν μαζί με τις Ευρωεκλογές, ενδεχομένως η διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία να ήταν μικρότερη από τις 9 μονάδες των Ευρωεκλογών.
Ενώ τώρα, όπως αναφέρουν οι δημοσκόποι, είναι πολύ πιθανό η διαφορά που θα βγάλουν οι κάλπες της 7ης Ιουλίου να ξεπεράσει τις 9 μονάδες και η διαφορά να είναι διψήφιο νούμερο.
Κάτι που θα φέρει εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και πιθανότατα και αλλαγή ηγεσίας.
Εκ των υστέρων, ο πρωθυπουργός, λένε οι πληροφορίες από το Μαξίμου, παραδέχεται πλέον ότι έκανε λάθος εκτίμηση, ενδεχομένως και λόγω των εσφαλμένων στοιχείων που του παρουσίαζαν οι συνεργάτες του για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όπου κοινή ήταν η εκτίμηση ότι η διαφορά θα είναι διαχειρίσιμη.
Μάλιστα, αρκετοί ήταν εκείνοι που τον συμβούλευαν: «Αν χάσεις τώρα (σ.σ. τον Μάιο) μία, αργότερα θα χάσεις τρεις φορές».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, είναι από εκείνους που, είχε εισηγηθεί στον πρωθυπουργό να εξετάσει στα σοβαρά την προσφυγή στις εθνικές κάλπες τον Μάιο.
Ωστόσο, στη συνέχεια ο Νίκος Βούτσης φέρεται να πείστηκε οι Εθνικές Εκλογές να γίνουν τονΣεπτέμβριο.
Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, φέρεται επίσης να ήταν υπέρμαχος της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες τον Μάιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πάνος Σκουρλέτης αισθάνεται τώρα δικαιωμένος για την πολιτική του εκτίμηση. «Εγώ στα ‘λεγα», είπε στον Αλέξη Τσίπρα.
Ένα ακόμα κορυφαίο στέλεχος, με επιρροή στα μεσαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Φίλης,επίσης πίστευε ότι το κυβερνών κόμμα θα έπρεπε να επισπεύσει τις εκλογές, ώστε να προλάβει τη στρατηγική ήττα.
Μυστήριο υπάρχει με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Αν και ορισμένες πληροφορίες τον ήθελαν να εξετάζει στα σοβαρά και να ακούει τα επιχειρήματα περί πρόωρων Εκλογών, όμως δημοσίως δήλωνε πως προτιμά στο τέλος της τετραετίας ώστε να έχουν αποδώσει τα οικονομικά μέτρα.
Τα στελέχη του κομματικού μηχανισμού που εισηγούνταν εκλογές ταυτόχρονα με τις Ευρωεκλογές είχαν συγκεκριμένα επιχειρήματα.
Το πρώτο ήταν, ότι αν η διαφορά ξεφύγει και ξεπεράσει τις πέντε μονάδες, το κλίμα θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανατραπεί, η Κυβέρνηση θα έχει χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και όλοι θα περιμένουν απλώς και μόνο την ήττα στις Ευρωεκλογές.
Τελικά απεδείχθη οτι είχαν δίκιο και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος προέβλεπε διαχειρίσιμη ήττα, είχε άδικο.
Το δεύτερο επιχείρημα εκείνων που εισηγούντο την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μαζί με τις Ευρωεκλογές είναι ότι θα δώσει την δυνατότητα στους θυμωμένους αριστερούς ψηφοφόρους να εκδηλώσουν την δυσφορία τους στις κάλπες των Ευρωεκλογών, ενδεχομένως και στις δημοτικές και περιφερειακές Εκλογές, να εκτονώσουν έτσι την δυσφορία τους, αλλά να ρίξουν την ψήφο τους στον ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντάς του μία ακόμα ευκαιρία.
Επίσης, τα ίδια αυτά στελέχη πίστευαν ότι οι παροχές που προηγήθηκαν των Ευρωεκλογών θα επιδράσουν στην ψήφο των πολιτών, ενώ αν οι Εκλογές καθυστερήσουν θα έχουν ξεχαστεί. Απεδείχθη πάντως ότι είχαν και αυτοί άδικο, αφού παρά το μπαράζ παροχών, οι θυμωμένοι με τον ΣΥΡΙΖΑ ψηφοφόροι δεν κλονίστηκαν από τα δώρα του Αλέξη Τσίπρα.
Ακόμα, υπέρ των πρόωρων Εκλογών ήταν ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς.
Αντίθετος με τη διεξαγωγή πρόωρων Εκλογών, ήταν ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.