Το δημοψήφισμα στα Σκόπια πραγματοποιήθηκε και το αποτέλεσμα είναι, πλέον, γνωστό. Ένα αποτέλεσμα, το οποίο επί της ουσίας ουδεμία επιρροή ασκεί στα όσα αναμένει η χώρα μας και απορρέουν από την Συμφωνία των Πρεσπών. Η δε κυβέρνηση των Σκοπίων, καλού κακού, εδώ και καιρό είχε διευκρινίσει, ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είχε «συμβουλευτικό» μόνο χαρακτήρα.
Άρα, όποιο και να ήταν το αποτέλεσμα, αυτό θα ήταν πολιτικό “εργαλείο” στα χέρια της εκεί κυβέρνησης και τίποτα παραπάνω.
Του Νίκου Μπούρα*
Η ανάλυση και οι πολιτικές επιπτώσεις του δημοψηφίσματος, αναφορικά με τα Σκόπια, έχουν άλλη δυναμική και αναμένεται, να δρομολογήσουν άμεσες πολιτικές ενέργειες είτε σε επίπεδο πλειοψηφίας στην Βουλή είτε σε άμεση προκήρυξη εκλογών.
Η διαδικασία στην Ελληνική Βουλή έχει την δική της πορεία, η οποία μέχρις στιγμής αναλώνεται σε ανακοινώσεις και ρητορικές “κοκκορομαχίες”. Από κυβερνητικής πλευράς προετοιμάζεται το έδαφος για «κυβέρνηση μειοψηφίας» ή μάλλον δοκιμάζονται οι αντιδράσεις σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο αρχικώς φαντάζει αντισυνταγματικό, όμως στην πράξη μπορεί να εφαρμοστεί, αφού η ετυμολογική έννοια της «μειοψηφίας», ως προς το κυβερνών κόμμα, υφίσταται και σήμερα και γι’ αυτό απαιτήθηκε η συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ.
Η ψήφος εμπιστοσύνης από ανεξάρτητους βουλευτές ή από βουλευτές άλλων κομμάτων μπορεί, να προσδώσει την συνταγματική πλειοψηφία, δεδομένου ότι οι αντίστοιχες Προτάσεις για ψήφο εμπιστοσύνης στην Βουλή δεν κατατίθενται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Σε όλα αυτά, πρέπει να προσμετρηθεί και ο “εξωτερικός” παράγοντας, την παρουσία του οποίου είδαμε στον εντονότερο βαθμό στα Σκόπια, πριν το δημοψήφισμα, γεγονός που καταδεικνύει και το μεγάλο ενδιαφέρον των ξένων δυνάμεων για την περιοχή των Βαλκανίων.
Είχε ήδη προηγηθεί η διατάραξη των διπλωματικών σχέσεών μας με την Ρωσία, ώστε να μην καταλείπεται η όποια αμφιβολία αναφορικά με την στάση που θα τηρήσει η κυβέρνησή μας, η οποία και έχει δώσει τις απαραίτητες εγγυήσεις για επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την υπάρχουσα Βουλή και εξ’ αυτού του λόγου «τίποτα και κανένας» δεν θα της δημιουργήσει πρόβλημα, μέχρι τότε.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ότι δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, έστω και τυπική, μετά την πρόσφατη ενέργεια του «Ρουβικώνα» έξω από την πρεσβευτική κατοικία. Εν αναμονή της επικύρωσης … δεν μιλάει κανένας!
Μετά τα τέλη Ιανουαρίου ο Πρωθυπουργός, έχοντας το συνταγματικό δικαίωμα να προκηρύσσει εκλογές σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, θα κάνει χρήση αυτού, δεδομένου ότι θα έχει τις περιπτώσεις αυτές ανά χείρας αλλά και προσδοκώντας να έχει ένα ικανοποιητικό ποσοστό για το κόμμα του σε συνδυασμό και με το ποσοστό του πρώτου κόμματος.
Μέχρι τότε, η πορεία των πραγμάτων είναι γνωστή και ας μην αναλωνόμαστε σε εκρήξεις εντυπωσιασμού ή θαυμασμού ή αιφνιδιασμού.
*Δικηγόρος