H πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι τόνισε στη διάσκεψη του Συντηρητικού Κόμματος, σήμερα το απόγευμα ότι δε θα υπάρξει μία ξαφνική, μονομερής αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ (Brexit), ενώ δήλωσε ότι το Brexit σημαίνει Brexit, ξεκαθαρίζοντας ότι η επιλογή είναι ξεκάθαρη.
Παράλληλα, έδωσε έμφαση σε μια βρετανική αποχώρηση, η οποία θα είναι σύμφωνη με τις νομικές προβλέψεις τόσο στη Βρετανία, όσο και σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ.
Η ίδια, εμφανίστηκε πλέον ως “υπέρμαχη” της βρετανικής αποχώρησης από την ΕΕ, όπως σχολιάζει το BBC, ενώ προσπάθησε να τονώσει το ηθικό των υποστηρικτών του Βrexit και οι οποίοι ψήφισαν για την επιλογή αυτή, στο δημοψήφισμα του περασμένου Ιουνίου.
Θετική ανταπόκριση Τουσκ
Ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε ότι οι σημερινές δηλώσεις από τη Βρετανία σχετικά με το χρόνο έναρξης των διαπραγματεύσεων για την βρετανική αποχώρηση από την ΕΕ, προσέφεραν ένα “ευχάριστο ξεκαθάρισμα” στην κατάσταση.
Η Μέι, δήλωσε άλλωστε, χθες ότι η χώρα της θα ενεργοποιήσει μία διετή διαδικασία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στα τέλη Μαρτίου του 2017.
Ο Τουσκ, με ανάρτησή του στο Twitter, δήλωσε ότι οι υπόλοιπες 27 χώρες-μέλη της ΕΕ θα συμμετέχουν στη διαδικασία διαφύλαξης των συμφερόντων τους, από τη στιγμή που θα ενεργοποιηθεί επισήμως, το Άρθρο 50.
Το μεταναστευτικό
Ο Ντέιβιντ Ντέιβις, υπουργός αρμόδιος για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, θα δηλώσει ότι η χώρα του, θέλει να έχει λόγο στην επίλυση του μεταναστευτικού ζητήματος, υψώνοντας το ανάστημά της, έναντι μιας “επιθετικής Ρωσίας,” σύμφωνα με κείμενο ομιλίας του.
Στο ίδιο κείμενο ομιλίας, τονίζεται ότι η Βρετανία θα καλωσορίζει πάντα, αυτούς με τις καλύτερες ικανότητες, αλλά και τις καλύτερες πρακτικές εμπειρίες, στοχεύοντας στην βελτίωση των συνθηκών και την πρόοδο της χώρας.
Παράλληλα, ο ίδιος, υποστηρίζει ότι η εφαρμογή νέων εμπορικών περιορισμών στις εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ, δε θα εξυπηρετήσει κανέναν, προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, εκδηλώνοντας την υποστήριξή του προς τη διατήρηση των πιο φιλελεύθερων συνθηκών στις εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ.
Υπογραμμίζει όμως, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, την ανάγκη ανάληψης του ελέγχου από τη Βρετανία, στα ζητήματα που την αφορούν.
Ωστόσο, στο ίδιο κείμενο ομιλίας, ο Ντέιβις τονίζει ότι η Βρετανία και οι άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, θα πρέπει να αντισταθούν στις τάσεις εκατέρωθεν εμπορικών επιθέσεων.