Μια μεγάλη επιχείρηση για να τελειώσει μια και καλή το φαινόμενο των λευκών γάμων που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο καιρό μέσα από την συνεργασία της Αστυνομίας με την Περιφέρεια.
Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έδωσε η ελληνική κυβέρνηση στους Γερμανούς και σε άλλες χώρες για να περιοριστεί το φαινόμενο αλλοδαπών που παίρνουν διαβατήρια και στη συνέχεια φεύγουν για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχουν ξεκινήσει σαρωτικοί έλεγχοι για να διαπιστωθεί ποιοι γάμοι μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών είναι αληθινοί και ποιοι είναι λευκοί με μόνο στόχο την εξασφάλιση ελληνικού διαβατηρίου.
Τις τελευταίες μέρες λοιπόν κλιμάκια της διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής πραγματοποιούν αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε σπίτια αλλοδαπών έπειτα από σήμα των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας για να εξακριβώσουν περιπτώσεις πιθανών εικονικών γάμων. Οι αστυνομικοί επισκέπτονται απροειδοποίητα τους αλλοδαπούς στις διευθύνσεις κατοικίας που έχουν δηλώσει. Τους ζητούν να μιλήσουν με τον ή την σύζυγο, να δουν τα άλμπουμ του γάμου και τους υποβάλλουν σε ένα σωρό ερωτήσεις προκειμένου να διαπιστώσουν αν πρόκειται για κανονικό ή εικονικό γάμο.
Στις περισσότερες των περιπτώσεων …τυγχάνει να απουσιάζει ο σύζυγος ή η σύζυγος, ενώ σε άλλες το υποτιθέμενο αντρόγυνο μιλά σε διαφορετικές γλώσσες και δεν μπορούν να συνεννοηθούν ούτε καν μεταξύ τους.
Συγχέουν σημαντικές πληροφορίες που τους αφορούν έχοντας δηλώσει άλλα στην αρχή και άλλα την ώρα του ελέγχου με αποτέλεσμα να γίνεται αντιληπτό από τους αστυνομικούς ότι δεν πρόκειται για αληθινό γάμο, αλλά για γάμο που έγινε με μοναδικό σκοπό τη νομιμοποίηση της παρουσίας του ενδιαφερόμενου στη χώρα μας.
Ποιοι όμως ενδιαφέρονται να κάνουν εικονικό γάμο προκειμένου να νομιμοποιήσουν την παραμονή τους στην Ελλάδα και να βγάλουν διαβατήριο ώστε να έχουν την δυνατότητα να ταξιδεύουν ελεύθερα σε άλλες χώρες- μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης;
Σύμφωνα ανώτερο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, «πρόκειται για μετανάστες που βρίσκονται παράνομα στην Ελλάδα, οι οποίοι με την βοήθεια κυκλωμάτων προσεγγίζουν Έλληνες ή Ελληνίδες, καθώς και Ρομά που έχουν ανάγκη τα χρήματα και έτσι συναινούν σε γάμο έναντι χρηματικής αμοιβής που ξεκινά από τα 500 ευρώ και φτάνει έως τις 3.000 ευρώ ανάλογα με την περίπτως».
Μάλιστα ανάλογο κόλπο έχει στηθεί από τα ίδια κυκλώματα και με τις αναγνωρίσεις ανήλικων τέκνων.
Σύμφωνα με το στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ, «έχουν καταγραφεί περιστατικά με μετανάστες Πακιστανικής καταγωγής που προχώρησαν τις διαδικασίες αναγνώρισης πατρότητας τέκνου παιδιών Ρομά για να πάρουν άδειες διαμονής πληρώνοντας την ίδια ταρίφα με τους λευκούς γάμους».
Το τελευταίο καιρό, η Ελλάδα δέχεται ασφυκτικές πιέσεις να μαζέψει το θέμα των διαβατηρίων. Άλλωστε η εικόνα ήταν συνηθισμένη για τους αστυνομικούς στα γερμανικά αεροδρόμια: οικογένειες αλλοδαπών να έρχονται από χώρες-μέλη της ΕΕ, μεταξύ τους φυσικά και η Ελλάδα, αναγνωρισμένοι ως πρόσφυγες με τα σχετικά έγγραφα και άδεια παραμονής στη χώρα από την οποία έρχονται. Όμως όταν έφτανε η ώρα του ελέγχου «έχαναν» ξαφνικά τα χαρτιά και ζητούσαν άσυλο. Οι δειγματοληπτικές έρευνες που έγιναν από τις αρχές του χρόνου σε επιβάτες από την Ελλάδα «έδειξαν» στις γερμανικές αρχές την αμέλεια της ελληνικής πλευράς να ελέγξει αποτελεσματικά τα εσωτερικά σύνορα με τη Γερμανία.
Σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών στους πρώτους 8 μήνες του χρόνου καταγράφηκαν 3.200 περιπτώσεις επιβατών που επιχείρησαν να ταξιδέψουν στη Γερμανία χωρίς νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα, κι άλλες 1000 παράτυπες αφίξεις. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία «από τις 12.11 μέχρι συμπεριλαμβανομένης και της 10.12 στο πλαίσιο ελέγχων σε γερμανικά και ελληνικά αεροδρόμια εμποδίστηκαν 527 παράτυπες είσοδοι από την Ελλάδα στη Γερμανία και σε άλλες χώρες του Σένγκεν.
Μάλιστα οι Γερμανοί είχαν ενημερώσει τις ελληνικές αρχές ζητώντας τους να επικεντρώσουν την προσοχή τους προς δυο κατευθύνσεις. Η πρώτη αφορούσε σε διεθνές κύκλωμα που είχε απλώσει τα πλοκάμια του και στη χώρα μας, ενώ υπήρχε και ένα δεύτερο κύκλωμα που ασχολείται με τους λευκούς γάμους και βγάζει στους ενδιαφερόμενους κανονικά διαβατήρια.
Όσον αφορά στη πρώτη περίπτωση, το κύκλωμα που εξαρθρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. σε συνεργασία με την Europol χαρακτηρίστηκε ως μια άρτια δομημένη και μια διαρκή δράση ομάδα, αποτελούμενης από περισσότερα από τρία πρόσωπα ( εγκληματική οργάνωση με τη μορφή δαιδαλώδους εγκληματικού δικτύου), τα μέλη της οποίας από άγνωστο στην προανάκριση χρόνο και πάντως τουλάχιστον από το 2014 και μετά, προέβαιναν στην κατ’ επάγγελμα κατάρτιση πλαστών εγγραφών πάσης φύσεως ( ταξιδιωτικών, πιστοποιητικών κλπ) τα οποία διακινούνταν και πωλούνταν σε αλλοδαπούς υπήκοους τρίτων χωρών.
Το δεύτερο κύκλωμα με τους λευκούς γάμους συνεχίζει ανενόχλητο την δράση του και το πρόβλημα θεωρείται εξαιρετικά μεγάλο καθώς όλα αυτά τα χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί χιλιάδες εικονικοί γάμοι- κάποιοι μάλιστα εκτιμούν ότι την τελευταία δεκαετία έχουν ξεπεράσει τους 150.000.
Να σημειωθεί ότι πριν από περίπου πέντε χρόνια μια ανάλογη υπόθεση είχε απασχολήσει τις αστυνομικές αρχές της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα άλλων εφημερίδων, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών είχαν παραπεμφθεί να δικαστούν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δικηγόροι, μεταφραστές και δημόσιοι υπάλληλοι, ανάμεσά τους και μια πολιτευτής, συνολικά 50 άτομα που είχαν ανάμειξη στην τέλεση εικονικών γάμων.
Αρχικά είχαν κατηγορηθεί συνολικά 173 άτομα, εκ των οποίων όμως αρκετοί απαλλάχθηκαν με το ίδιο βούλευμα, ενώ οι 50 που είχαν παραπεμφθεί να δικαστούν αντιμετώπιζαν κατά περίπτωση κατηγορίες για παράνομη διευκόλυνση παραμονής αλλοδαπών στη χώρα από κερδοσκοπία, σύσταση και συμμορία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κύκλωμα φέρεται να εισέπραττε από 700 έως 4,5 χιλιάδες ευρώ για κάθε «λευκό γάμο» που κανόνιζαν. Τότε, όπως είχε διαπιστωθεί σε αρκετές περιπτώσεις, οι υποτιθέμενοι σύζυγοι δεν γνώριζαν ο ένας τα στοιχεία ταυτότητας του άλλου. Ακόμα, τα μέλη της οργάνωσης αναλάμβαναν και τις διαδικαστικές λεπτομέρειες του εικονικού γάμου που αφορούσαν σε έκδοση αδειών, δημοσίευση αγγελίας γάμου σε εφημερίδα.
Στη συνέχεια, οι αλλοδαποί, υπό τις οδηγίες των μελών του κυκλώματος κατέθεταν στους δήμους του τόπου κατοικίας τους αίτημα χορήγησης άδειας διαμονής ως σύζυγοι υπηκόων κρατών-μελών της Ε.Ε., ενώ παραιτούνταν από το αίτημα αναγνώρισής τους ως προσφύγων. Κατά την υποβολή του αιτήματος προσκόμιζαν ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις φιλοξενίας ή συμβόλαια μίσθωσης κατοικιών, καθώς και διάφορα πλαστά έγγραφα, με τα οποία τους εφοδίαζαν.
Πηγή: protothema.gr