Η πρωτόγνωρη και πρωτοφανής κρίση της πανδημίας του κορονοϊού ανέδειξε πολλά και αντιφατικά στοιχεία, που συνθέτουν τον κοινωνικό ιστό του ελληνισμού. Από τη μια οι πολλοί συμμορφώθηκαν και υιοθέτησαν το «μένουμε σπίτι» κι από την άλλη, οι μάγκες οι πονηροί την έκαναν για άλλες πολιτείες.
Tου Τάσου Παπαδόπουλου
Πήγαν στα χωριά τους, στα νησιά και στα εξοχικά τους. Αγνόησαν τις υποδείξεις των επιστημόνων και της Πολιτείας, που πολύ απλά τους έλεγε ότι υπάρχει κίνδυνος να μεταφέρουν τον κορονοϊό και ως ασυμπτωματικοί σε απομονωμένες περιοχές, που δεν υπάρχει δυνατότητα σοβαρής ιατρικής και γενικά νοσοκομειακής υποστήριξης.
Παράλληλα πηγαίνοντας εκεί θα θέσουν σε κίνδυνο μικρές νησιωτικές κοινωνίες, οι οποίες δεν έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό. Οι ελληναράδες, που το είδαν διακοπές και όχι υπεύθυνη στάση στον εαυτό τους και κυρίως στους συμπολίτες τους, αγνόησαν τις υποδείξεις και έκαναν ότι γουστάριζαν.
Δεν τους ταρακούνησε ούτε η είδηση για τα εκατοντάδες θύματα του κορονοϊού στην Ιταλία και στην Ισπανία. Ούτε βεβαίως το γεγονός ότι η πανδημία έχει εξαπλωθεί στο σύνολο σχεδόν της παγκόσμιας κοινότητας.
Αυτοί μαζί με τους λίγους, που κατέβασαν τα ράφια των Super Market, λες και βρισκόμαστε στην κατοχή, είναι η μια πλευρά, η αρνητική της χώρας.
Όμως υπάρχει και η άλλη πλευρά, αυτή που μας έκανε υπερήφανους. Είναι οι Έλληνες γιατροί, που με αυτοθυσία ρίχτηκαν στη μάχη με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής, αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα μπορεί. Ότι κατάφερε το ακατόρθωτο. Να είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτήν άλλων Ευρωπαϊκών κρατών, που θεωρητικά έχουν πολύ πιο οργανωμένο σύστημα Υγείας.
Ο άνθρωπος που ενημερώνει καθημερινά τον ελληνικό λαό, για την πορεία της νόσου στη χώρα μας, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, είναι ένας σεμνός επιστήμονας, με περγαμηνές που λίγοι έχουν, αποτελεί τη σημαία της άοκνης προσπάθειας των Ελλήνων γιατρών και νοσηλευτών.
Σε πολιτικό επίπεδο, οι έγκαιρες αποφάσεις της κυβέρνησης και οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν, απέτρεψαν για την ώρα την εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα μας. Η καθυστέρηση είναι το ζητούμενο για την επιστημονική κοινότητα, μια και το επερχόμενο καλοκαίρι, μπορεί να περιορίσει σημαντικά την ανάπτυξη του κορονοϊού.
Ταυτόχρονα το κλείσιμο καταστημάτων, σχολείων κλπ δομών σε όλη την επικράτεια, δημιούργησε νέους τρόπους προσέγγισης τόσο στο εμπόριο, όσο και στον τρόπο της εκπαίδευσης των μαθητών.
Από τη μια το e-shopping και από την άλλη η τηλεκπαίδευση. Σε ότι αφορά το δεύτερο, που προχώρησε ήδη με επιτυχία το υπουργείο Παιδείας την εβδομάδα που διέρρευσε σε 49 νομούς της χώρας, με ενθουσιώδη ανταπόκριση από εκπαιδευτικούς και μαθητές, παρατηρήσαμε μια κεκαλυμμένη αρνητική στάση, από την πλευρά της ΟΛΜΕ, του συνδικαλιστικού οργάνου των καθηγητών.
Η ΟΛΜΕ σε ανακοίνωση της, που υπογράφει ο κατά τα άλλα «γαλάζιος» πρόεδρος Θεόδωρος Τσούχλος, και την δεν λέει. Επικαλείται την αδυναμία των καθηγητών να ανταποκριθούν, με το αιτιολογικό ότι δεν έχουν ανάλογη εκπαίδευση και μπορεί να μην διαθέτουν υπολογιστή στο σπίτι τους!!!
Ανάλογη επισήμανση κάνει για τους μαθητές αναφερόμενος σε στοιχεία του 2018, με την υποκριτική επισήμανση ότι το 78% μόνο έχει πρόσβαση στο internet. Υποδεικνύει να περιοριστεί η ύλη των εξετάσεων στην Γ’ Λυκείου, προφανώς για να μην χαλάσουν την μαγιονέζα των διακοπών τους κάποιοι από το σινάφι του, αν αποφασιστεί να παραταθεί το σχολικό έτος.
Τέλος επιτίθεται με σφοδρότητα στους δωρητές του προγράμματος της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, αναφέροντας «είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην αξιοποίηση εργαλείων που προσφέρουν έστω και «αφιλοκερδώς» ιδιωτικές εταιρείες». Ο κατά τα άλλα Δακίτης Πρόεδρος της ΟΛΜΕ, ταυτίζεται με τις απόψεις του ΚΚΕ και του Σύριζα, που ξορκίζουν κάθε επαφή ιδιώτη στο σύστημα της εκπαίδευσης.
Μπορεί στην ανακοίνωση της ΟΛΜΕ να αφορίζει ο Θ. Τσούχλος τα φροντιστήρια, αλλά δεν μας λέει, τι δεν παρέχεται από τη δημόσια παιδεία στους μαθητές και αναγκάζονται να προσφεύγουν στην «παραπαιδεία» προκειμένου να εξασφαλίσουν μια θέση στον ήλιο της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Αλλά δεν είναι το μόνο αυτό το ατόπημα του Προέδρου της ΟΛΜΕ. Στη αρμόδια Επιτροπή της Βουλής που μίλησε πρόσφατα για το ν/σ του υπουργείου Παιδείας, τάχθηκε απερίφραστα κατά των Πρότυπων σχολείων που χαρακτήρισε «ελιτίστικα» και ζήτησε στα Πειραματικά να εισάγονται οι μαθητές με κλήρωση και όχι με εξετάσεις.
Με απλά λόγια ταυτίσθηκε με τους Συριζαίους, που εξόρκιζαν την αριστεία χαρακτηρίζοντάς την, ρετσινιά.
Όμως παρά τα όσα γραφικά λένε συνδικαλιστές και κάποια κόμματα της αντίδρασης, που εμφανίζονται με τον ψευδεπίγραφο τίτλο του «προοδευτικού», τόσο η κρίση του κορονοϊού, όσο και αυτή της επιτυχούς απόκρουσης της επίθεσης του Ερντογάν στο Έβρο, με αιχμή του δόρατος τους μετανάστες, έδειξαν ότι η Ελλάδα τα κατάφερε, κάτι που μπορεί να ενοχλεί όσους βλέπουν ως εχθρό τον πολιτικό τους αντίπαλο και όχι αυτόν που με την αναθεωρητική του πολιτική, επιβουλεύεται κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.
Από τα όσα εξόχως αρνητικά συμβαίνουν στις μέρες μας, υπάρχουν και θετικά. Αυτό της ανάδειξης προσώπων ξεχωριστών, τόσο στα νοσοκομεία όσο και στον Έβρο, για τους οποίους είμαστε υπερήφανοι, μια και η ενότητα που είδαμε, θύμιζε στις πρώτες ημέρες της μεταπολίτευσης.
Είναι καιρός να γυρίσουμε την πλάτη στους πάσης φύσεως λαϊκιστές, να αναδείξουμε τις αξίες, που είδαμε ότι υπάρχουν, και να σφυρηλατήσουμε την ενότητα, απομονώνοντας όσους ενεργούν ανεύθυνα, βάζοντας τον εαυτό τους υπεράνω όλων, ενεργώντας ταυτόχρονα σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.
Ας τους προσπεράσουμε μια και η ηλιθιότητα τους είναι ανίκητη…