Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να αντιμετωπίσει τη χειρότερη οικονομική κρίση εδώ και δεκαετίες, αλλά θα χρειαστεί μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των χωρών για να ξεπεραστεί η πανδημία, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έχει δεσμευτεί να κάνει ό, τι χρειαστεί στο πλαίσιο του καθήκοντος που έχει να βοηθήσει τη ζώνη του ευρώ σε αυτήν την κρίση», δήλωσε η Λαγκάρντ κατά την κατάθεσή της στην στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία έγινε με τηλεδιάσκεψη.
«Η ΕΚΤ είναι πλήρως προετοιμασμένη να αυξήσει το μέγεθος του προγράμματος αγοράς assets και να προσαρμόσει τη σύσταση τους όσο χρειαστεί και για όσο χρόνο χρειαστεί. Θα διερευνήσει όλες τις επιλογές και όλα τα ενδεχόμενα για να στηρίξει την οικονομία εν μέσω αυτού του σοκ» πρόσθεσε.
Η ΕΚΤ απελευθέρωσε ένα κύμα μέτρων υποστήριξης τις τελευταίες εβδομάδες για να υποστηρίξει την ευρωπαϊκή οικονομία εν μέσω των lockdown σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης της να δαπανήσει περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο ευρώ για την αγορά δημόσιου και ιδιωτικού χρέους το 2020. Οι τράπεζες πληρώνονται αντί να πληρώνουν για να λαμβάνουν ρευστότητα από την ΕΚΤ και να την διοχετεύουν σε εταιρείες και νοικοκυριά. Εν συνεχεία, θα μπορούν αυτά τα δάνεια να τα καταθέτουν στην ΕΚΤ ως εγγυήσεις για να λαμβάνουν περαιτέρω ρευστότητα.
Ο Λαγκάρντ δήλωσε ότι η ΕΚΤ εξετάζει επίσης την ανάγκη για περισσότερα μέτρα για να βοηθήσει τις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης περισσότερων πόρων για δάνεια -που θα απελευθερωθούν με την ελάφρυνση των κανόνων για τα κεφαλαιακά αποθεματά τους.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – που πραγματοποιεί τις εαρινές του συνεδριάσεις για πρώτη φορά μέσω τηλεδιάσκεψης – προειδοποίησε για τη χειρότερη παγκόσμια ύφεση για σχεδόν ένα αιώνα και άρχισε να αναπτύσσει πρωτοφανή μέτρα στήριξης.
Έχει ήδη χορηγήσει βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων στις πιο ευάλωτες χώρες, ενέκρινε την ελάφρυνση της εξυπηρέτησης του χρέους για 25 κράτη κυρίως της Αφρικής που έχουν αδυναμία αποπληρωμής και καθιέρωσε βραχυπρόθεσμες γραμμές πίστωσης για να αποτρέψει την παγκόσμια έλλειψη δολαρίων.
«Η ΕΚΤ στηρίζει τα μέτρα με τα οποία ανταποκρίθηκε το ΔΝΤ, ιδίως τις προσαρμογές στην εργαλειοθήκη δανεισμού έκτακτης ανάγκης και τη δημιουργία μιας βραχυπρόθεσμης γραμμής ρευστότητας για χώρες με ισχυρά μακροοικονομικά θεμέλια», δήλωσε η Λαγκάρντ. «Είμαστε επίσης ανοιχτοί στη διερεύνηση μιας πιθανής νέας ειδικής κατανομής δικαιωμάτων ανάληψης για όλα τα μέλη που βοηθάει το ΔΝΤ» είπε.
Η ΕΚΤ έχει ήδη προβεί σε συμφωνίες ανταλλαγής (swaps) για παροχή ευρώ σε ορισμένες ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες εκτός της ΕΕ και η Λαγκάρντ δήλωσε ότι αξιολογούνται περαιτέρω αιτήματα.
Στις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια οικονομία το ΔΝΤ προέβλεψε την Τρίτη γενική ύφεση στο 3% με την αναθεώρηση να ξεπερνά τις 6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προβλέψεις πριν ο κόσμος δοκιμαστεί από την πανδημία του κορωνοϊού.
Για το 2021 οι προβλέψεις του ΔΝΤ μιλούν για ανάπτυξη με 5,8% η οποία όμως θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό που θα περιοριστεί η πανδημία και θα επανέλθει η ομαλότητα με την σταδιακή άρση των περιορισμών στην κατανάλωση και τις επενδύσεις.
Για την ευρωζώνη, το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 7,5% φέτος (επέκταση 4,7% το 2021) με την Ελλάδα να αγγίζει το -10%, την Ιταλία στο -9,1%, την Ισπανία στο -8%, τη Γαλλία στο -7,2% και τη Γερμανία στο -7%.
«Τι σχήμα θα πάρει τελικά η ανάκαμψη παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο στην τρέχουσα συγκυρία, ακόμη και όταν οι αρχές αρχίζουν σταδιακά να χαλαρώνουν τα μέτρα του lockdown σε ορισμένες οικονομίες», δήλωσε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Ισαμπέλ Σνάμπελ κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης την Πέμπτη.
Χώρες στην Ευρώπη δοκιμάζουν προσεκτικά τη χαλάρωση των περιορισμών, έπειτα από το «πάγωμα» της καθημερινότητας για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊου. Η Αυστρία ήταν μεταξύ των πρώτων που έκαναν άρση κάποιων περιορισμών με το άνοιγμα των μικρών καταστημάτων αυτήν την εβδομάδα, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, το πόσο «εύθραυστη» είναι η πρόοδος στον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου.
Περιέγραψε ένα σχέδιο την Τετάρτη που θα έβλεπε μερικούς λιανοπωλητές να επιστρέψουν στη δουλειά την επόμενη εβδομάδα και παιδιά να ξεκινήσουν ξανά το σχολείο στις αρχές Μαΐου.
Η Μέρκελ μάλιστα περιέγραψε την Τετάρτη ένα σχέδιο όπου κάποιοι εργαζόμενοι θα μπορούν να επιστρέψουν στις δουλειές τους την επόμενη εβδομάδα, και τα παιδιά θα μπορούν να επιστρέψουν στα σχολεία στις αρχές Μαΐου.
Τι λένε οι οικονομολόγοι του Bloomberg
«Με την Ευρωπαϊκή Ένωση να ακολουθεί μια στρατηγική εξόδου από την κρίση, το ερώτημα τώρα είναι: Ποιο κέρδος μπορεί να επιτευχθεί καθώς τα μέτρα περιορισμού μειώνονται; Οι υπολογισμοί μας υποδηλώνουν ότι η μετάβαση από το πλήρες lockdown σε ένα μέτριο περιορισμό θα μπορούσε να δημιουργήσει κέρδη περίπου 20%, με ενδεχόμενο για επιπλέον 10% άνοδο που μπορεί να επιτευχθεί καθώς η ήπια κοινωνική αποστασιοποίηση γίνεται ο κανόνας».
– Τζέιμι Ρας και Μαέβα Κούσιν
Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης έχουν διαθέσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ για στήριξη – από δάνεια έκτακτης ανάγκης μέχρι και πιστωτικές εγγυήσεις έως και επιδοτήσεις απασχόλησης και επενδύσεις στον τομέα της υγείας. Ωστόσο, ακόμα δεν έχουν συμφωνήσει σε μια κοινή απάντηση κατά του κορωνοϊού.
Ένα πακέτο ύψους 540 δισεκατομμυρίων ευρώ που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις των χωρών που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία – όπως η Ιταλία και η Ισπανία – και κυρίως στο πακέτο αυτό λείπει οποιαδήποτε αναφορά στο μοίρασμα της κατανομής του χρέους (για παράδειγμα με τα ευρωομόλογα).
Οι επενδυτές εκφράζουν ήδη τις ανησυχίες τους ότι η αυξανόμενη επιβάρυνση του χρέους μπορεί να καταστεί μη βιώσιμη. Οι διαφορές μεταξύ των αποδόσεων ομολόγων στην ευρωπαϊκή περιφέρεια και εκείνων της Γερμανίας, έχουν διευρυνθεί σημαντικά, φέρνοντάς στο μυαλό την κρίση χρέους του 2012.