Τέλος στις ενοχλητικές και επώδυνες επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγα δίνουν νέες, πρωτοποριακές μέθοδοι που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια. Οι δυνατότητες που παρέχει τόσο η εξέλιξη της τεχνολογίας όσο και της ιατρικής στη θεραπεία της κύστης κόκκυγα είναι τεράστιες, καθώς πλέον η θεραπεία της πάθησης γίνεται χωρίς τομή και αναισθησία, με τη βοήθεια λέιζερ που προσφέρουν ακρίβεια, διασφαλίζοντας την ελαχιστοποίηση των τραυματισμών των ιστών.
Τι ακριβώς όμως είναι η κύστη κόκκυγα και ποια τα αίτια σχηματισμού της; «Πρόκειται για έναν κυστικό σχηματισμό που προκαλεί φλεγμονή στην περιοχή τoυ κόκκυγα, ο οποίος βρίσκεται στη βάση της σπονδυλικής στήλης. Παρότι μπορεί να υπάρχει εκ γενετής, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δημιουργείται από διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα, κυρίως σε άτομα με έντονη τριχοφυΐα. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που η πάθηση απαντάται κυρίως στους άνδρες και πολύ λιγότερο στις γυναίκες. Η παχυσαρκία είναι άλλος ένας λόγος εμφάνισης της κύστης κόκκυγα εξαιτίας της προκαλούμενης τριβής στο σημείο. Αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης της πάθησης διατρέχουν και τα άτομα που κάθονται για πολλές ώρες την ημέρα, λόγω επαγγέλματος, όπως για παράδειγμα οι επαγγελματίες οδηγοί», μας εξηγεί ο γενικός χειρουργός κ. Περικλής Χρυσοχέρης, Επιστημονικός Υπεύθυνος Χειρουργικού Τομέα Ιατρικού Αθηνών (www.chrysoheris.com).
Από την πάθηση υποφέρουν εκατοντάδες άνθρωποι στη χώρα μας κάθε χρόνο, οι οποίοι αντιλαμβάνονται την ύπαρξη της κύστης ως μια διογκωμένη περιοχή στη μεσογλουτιαία σχισμή, που στην οξεία μορφή της φλεγμαίνει προκαλώντας ερυθρότητα και συχνά έκκριση δύσοσμου πύου, ενώ στη χρόνια ως μια κύστη, που εκρέει υγρά σχηματίζοντας όμως και συρίγγια, παρότι ο ασθενής δεν τα αισθάνεται. Συχνά η ύπαρξή της γίνεται αντιληπτή από τη ρύπανση του εσώρουχου με ορο-αιματηρό υγρό.
Η οξεία μορφή της πάθησης απαιτεί την άμεση χειρουργική θεραπεία, προκειμένου να ανακουφιστεί ο ασθενής από τον έντονο πόνο και τον πυρετό που τη συνοδεύει. Σε χρόνια περιστατικά υπάρχει δυνατότητα προγραμματισμού της χειρουργικής επέμβασης, της μόνης ουσιαστικά επιλογής του ασθενή για οριστική απαλλαγή από την κύστη. Σκοπός της είναι η πλήρη αφαίρεσή της μαζί με τους συνοδούς πόρους και συρίγγια, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί χαμηλό ποσοστό υποτροπής.
Η ανοικτή, η κλειστή και η θεραπεία με Laser αποτελούν τις διαθέσιμες τεχνικές για τη θεραπεία της κύστης κόκκυγα, η επιλογή όμως της κατάλληλης, για το κάθε περιστατικό, τεχνικής γίνεται σε συνεννόηση με τον θεράποντα χειρουργό.
«Κατά την χειρουργική επέμβαση αφαιρείται όλη η πάσχουσα περιοχή αφήνοντας ένα σημαντικό κενό-έλλειμμα. Το εάν το τραύμα θα αφεθεί ανοικτό, ημίκλειστο ή θα κλειστεί κατά 1ο σκοπό με ή χωρίς κρημνό είναι στην κρίση και στην εκπαίδευση του χειρουργού», σημειώνει ο κ. Χρυσοχέρης.
Όμως, η επιλογή της ανοικτής μεθόδου προκαλεί ταλαιπωρία στους ασθενείς, καθώς απαιτείται καθημερινή αλλαγή του τραύματος για μεγάλο χρονικό διάστημα, που κυμαίνεται από 45 μέρες έως 3 μήνες. Ωστόσο, νέες θεραπευτικές μέθοδοι μπορούν να απαλλάξουν τους παθόντες απ’ αυτή την ανειλημμένη υποχρέωση.
Η θεραπεία της κύστης κόκκυγα με τον καινοτόμο και επαναστατικό καθετήρα Laser κυκλικής- ακτινικής διάχυσης (μέθοδος FiLaC), προσφέρει ουσιαστικά πλεονεκτήματα, καθώς γίνεται χωρίς τομή οπότε δεν υπάρχει τραύμα και ανάγκη για αλλαγές, είναι ανώδυνη και δεν δημιουργεί ανάγκη λήψης αναλγητικών φαρμάκων μετά απ’ αυτήν.
«Ο καθετήρας εισέρχεται μέσα στην κύστη από μια μικροσκοπική οπή, και αφού η κύστη καθαριστεί, το Laser προκαλεί φωτοθερμική αποδόμηση του βλεννογόνου και σύγκλειση της κύστης», εξηγεί ο κ. Χρυσοχέρης, προσθέτοντας «η μέθοδος έχει άριστα αποτελέσματα, μπορεί να γίνει και με τοπική αναισθησία, είναι εντελώς αναίμακτη και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του μέσα σε δύο με τρεις ώρες. Αυτοί είναι οι λόγοι που είναι τόσο δημοφιλείς ως μέθοδος».
Τι γίνεται όμως σε περιπτώσεις όπου έχουν δημιουργηθεί συρίγγια, ή υπάρχουν υποτροπές; «Για περιπλεγμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούμε την πλαστική αποκατάσταση της περιοχής με δημιουργία δερματικού κρημνού που είναι γνωστή ως Κarydakis & Bascom. Η βάση αυτής της τεχνικής είναι η έκκεντρη τομή και η μεταφορά ιστού από τον γλουτό προς την μέση γραμμή. Η αυθημερόν επιστροφή του ασθενή στις δραστηριότητές του αποτελεί σημαντικό αβαντάζ της μεθόδου, όπως άλλωστε και η δυνατότητα μπάνιου μόλις την 3η ημέρα μετά από την αφαίρεση των γαζών και της παροχέτευσης από το χειρουργό».
Και οι δύο μέθοδοι παρέχουν οριστική θεραπεία και ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες εμφάνισης του προβλήματος στο μέλλον. Οπότε στα χέρια εξειδικευμένου και έμπειρου χειρουργού δεν υπάρχει κανένας λόγος αναβολής της χειρουργικής αποκατάστασης της κύστης κόκκυγα.