Κόκκινα δάνεια: Διαμεσολαβητής πριν τον πλειστηριασμό

Ενα σύστημα διαμεσολάβησης και επιδιαιτησίας για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο των αλλαγών που θα γίνουν με το νέο σύστημα ατομικής πτώχευσης, το οποίο θα διαδεχθεί την -υπό κατάργηση- προστασία της πρώτης κατοικίας.

Με το νέο σύστημα, όταν ένα δάνειο έχει καθυστέρηση άνω των τριών μηνών, η υπόθεση θα εισάγεται σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα γίνεται μια σχεδόν αυτοματοποιημένη πρόταση ρύθμισης του δανείου από την τράπεζα ή την εταιρεία που έχει αποκτήσει το δάνειο. Εφόσον ο δανειολήπτης δεν αποδέχεται την πρόταση ρύθμισης ή δεν έχει τη δυνατότητα να την εξυπηρετήσει, όλα τα περιουσιακά του στοιχεία θα οδηγούνται σε πλειστηριασμό, εκτός και αν πετύχει προηγουμένως μια διαφορετική ρύθμιση μέσα από μια διαπραγμάτευση που θα γίνεται υπό την αιγίδα ενός διαμεσολαβητή ή επιδιαιτητή, σε μια τελευταία προσπάθεια να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία, στο πλαίσιο μιας προ-πτωχευτικής διαδικασίας.

Εξετάζονται διάφορες προτάσεις για το ποιος θα αναλαμβάνει τη διαμεσολάβηση, οι οποίες περιλαμβάνουν δικαστικούς, δικηγόρους, εκπροσώπους επιμελητηρίων ή πιστοποιημένους διαμεσολαβητές, αλλά τελικές αποφάσεις ακόμη δεν έχουν ληφθεί. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ενισχύσει τη διαδικασία διαμεσολάβησης προκειμένου να αμβλύνει τις κοινωνικές αλλά και οικονομικές επιπτώσεις που θα έχουν η κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και η πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών, καθώς γίνεται αντιληπτό ότι η νέα πραγματικότητα θα έχει οδυνηρές κοινωνικές αλλά και οικονομικές συνέπειες, οι οποίες είχαν αποφευχθεί όλα τα χρόνια της κρίσης, καθώς το πρόβλημα των κόκκινων δανείων ανακυκλωνόταν χωρίς να επιλύεται.

Από την 1η Μαΐου, όμως, με την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών, το σκηνικό αλλάζει ριζικά. Ενδεικτικό των κυβερνητικών προβληματισμών είναι και το γεγονός ότι την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας συγκάλεσε σύσκεψη με τους εκπροσώπους των εταιρειών που διαχειρίζονται τα δάνεια και τους ζήτησε «να έχουν ανοιχτές τις πόρτες και τα παράθυρα, για να ξέρει ο κόσμος πού μιλάει», ώστε να ζητά καλύτερες ρυθμίσεις απ’ ό,τι του πρόσφεραν οι τράπεζες έως τώρα.

Η ακριβής μορφή της διαμεσολάβησης είναι ακόμη υπό επεξεργασία και πρόκειται να τεθεί υπόψη των δανειστών για έγκριση. Το μέτρο κρίνεται αναγκαίο διότι οι νέες διατάξεις θα είναι αυστηρές και σκληρές και δεν θα αφήνουν περιθώρια αποφυγής των πλειστηριασμών, πολύ περισσότερο όταν ο στόχος για τους τελευταίους είναι να διενεργούνται χωρίς καθυστέρηση, «αμέσως, για να διατηρείται η μέγιστη δυνατή αξία», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα που έχει τεθεί υπόψη των δανειστών. Δεν καταργείται μόνο κάθε προστασία για την πρώτη κατοικία, αλλά και νομικές ρυθμίσεις που προέβλεπαν, για παράδειγμα, ότι οι αναδιαρθρώσεις των δανείων θα πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες του δανειολήπτη. Με το νέο σύστημα, εάν ο δανειολήπτης δεν έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει τη ρύθμιση, η οποία είναι αναγκαία για την εξόφληση της οφειλής, όλα τα περιουσιακά του στοιχεία θα οδηγούνται σε πλειστηριασμό. Είναι ενδεικτικό ότι προβληματισμός για την επόμενη μέρα υπάρχει και σε ορισμένα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, τα οποία την περασμένη εβδομάδα διατύπωσαν ανεπισήμως την πρόταση να παραταθεί το καθεστώς κρατικής επιδότησης για τις ρυθμίσεις των δανείων ευάλωτων νοικοκυριών, προκειμένου σε κάποιες περιπτώσεις να αποφευχθούν οι πλειστηριασμοί.

Με την ατομική πτώχευση τα ευάλωτα νοικοκυριά δεν θα έχουν την παραμικρή προστασία από τους πλειστηριασμούς, αλλά θα είναι επιλέξιμα για προνοιακά στεγαστικά επιδόματα, με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, αφού όμως πρώτα χάσουν το σπίτι τους. Με την ενίσχυση της διαμεσολάβησης δεν συμφωνεί η πλευρά των τραπεζών, καθώς υπάρχει η άποψη ότι η διαδικασία αυτή θα προκαλεί καθυστέρηση, η οποία θα μπλοκάρει το σύστημα των πλειστηριασμών.

Ο στόχος της κυβέρνησης, πάντως, είναι να δίνεται ένα χρονικό διάστημα περίπου τριών μηνών, μέσα στο οποίο ο δανειολήπτης και η τράπεζα θα διαπραγματεύονται μια κοινώς αποδεκτή λύση υπό την αιγίδα ενός διαμεσολαβητή, χωρίς να ξεκινούν οι διαδικασίες πτώχευσης. Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαμεσολάβηση, ο δανειολήπτης θα έχει προστασία από νομικές ενέργειες, όπως έκδοση διαταγής πληρωμής, κατάσχεση και πλειστηριασμό. Στο τραπέζι βρίσκονται διάφορες προτάσεις, όπως εκείνη που προέρχεται από το δικαστικό σώμα και προβλέπει μια διαδικασία διαιτησίας, η οποία θα πραγματοποιείται από νομικούς, χωρίς όμως να πρόκειται για δικαστήριο. Στη διαιτησία ο δανειολήπτης και η τράπεζα θα καταθέτουν στοιχεία και προτάσεις και θα γίνεται μια διαπραγμάτευση υπό την αιγίδα του διαμεσολαβητή, με σκοπό να καταλήξουν σε συμφωνία που θα δεσμεύει και τις δύο πλευρές. Εάν δεν επιτυγχάνεται συμφωνία, θα συνεχίζεται κανονικά η διαδικασία της πτώχευσης, με ρευστοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.

Στο ίδιο πλαίσιο, εξετάζονται και άλλες προτάσεις φορέων που προσφέρονται να αναλάβουν εκείνοι τη διαδικασία διαμεσολάβησης, όπως τα Επιμελητήρια, ο Δικηγορικός Σύλλογος, ακόμη και ο θεσμικός φορέας των πιστοποιημένων διαμεσολαβητών. Το κλειδί βέβαια της υπόθεσης είναι σε ποιον βαθμό η διαμεσολάβηση αυτή θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για την τράπεζα ή την εταιρεία που θα έχει αποκτήσει το δάνειο ή έστω θα αποτελεί μοχλό πίεσης προκειμένου οι απαιτήσεις να προσαρμόζονται στις οικονομικές δυνατότητες του οφειλέτη. Διότι διαφορετικά η χρησιμότητα του θεσμού για τον δανειολήπτη θα είναι περιορισμένη.

Συνήθως ένας διαμεσολαβητής δεν έχει τη δυνατότητα να επιβάλει εκείνος κάποια λύση, ούτε να λάβει κάποιου άλλου είδους απόφαση ή να εξαναγκάσει την τράπεζα να αποδεχτεί κάποια διευθέτηση, αλλά περιορίζεται απλώς στην επίβλεψη της διαδικασίας και ενδεχομένως στη διατύπωση συμβιβαστικών προτάσεων προκειμένου να αμβλύνονται οι διαφορές και να επέρχεται συμφωνία.

Πίεση για πλειστηριασμούς

Εφόσον, πάντως, η διαδικασία της διαμεσολάβησης δεν αποδίδει, η υπόθεση θα παίρνει τον δρόμο της ατομικής πτώχευσης, η οποία θα οδηγεί σε πλήρη ρευστοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων του δανειολήπτη, χωρίς καμία προστασία για την πρώτη κατοικία. Οι πλειστηριασμοί θεωρούνται κεντρικό ζήτημα και από τους δανειστές, οι οποίοι έχουν αναδείξει την κατάργηση κάθε προστασίας στην πρώτη κατοικία ως κεντρικό ζήτημα και μάλιστα το συνδέουν, εμμέσως τουλάχιστον, με τη διαπραγμάτευση για τη μείωση των πλεονασμάτων του Προϋπολογισμού που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η συζήτηση για τη μείωση των πλεονασμάτων έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στο Eurogroup του επόμενου Μαΐου, δηλαδή λίγες ημέρες μετά την προβλεπόμενη κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Θεωρείται αμφίβολο ότι οι δανειστές θα είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν οποιαδήποτε παραχώρηση στην Ελλάδα για τα πλεονάσματα εάν δεν έχει υλοποιηθεί η κατάργηση της προστασίας για την πρώτη κατοικία, γεγονός που δυσκολεύει ακόμα και την παράταση των υφιστάμενων ρυθμίσεων, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο κριθεί σκόπιμο. Πέραν αυτού, η εκτίμηση που έχει επικρατήσει είναι ότι η νομοθεσία που θα απελευθερώσει τους πλειστηριασμούς θα λειτουργήσει και ως κίνητρο για τα ξένα funds που ειδικεύονται στη διαχείριση των πτωχεύσεων προκειμένου να αγοράσουν κόκκινα δάνεια, είτε απευθείας, είτε με τη μορφή ομολόγων του σχεδίου «Ηρακλής» που προβλέπει τη μετατροπή των δανείων αυτών σε ομόλογα (τιτλοποίηση) με τη χρήση κρατικών εγγυήσεων.

Η απαλλαγή του οφειλέτη

Μετά την πτώχευση ο οφειλέτης θα έχει τη δυνατότητα να απαλλαχθεί πλήρως από οφειλές που ενδεχομένως θα έχουν απομείνει ανεξόφλητες μετά τον πλειστηριασμό, ώστε να είναι σε θέση να κάνει μια νέα αρχή, να ξεκινήσει νέα επιχειρηματική δραστηριότητα ή να αποκτήσει νέα περιουσιακά στοιχεία τα οποία δεν θα βαρύνονται από τα παλιά χρέη.

Η απαλλαγή θα αφορά μόνο τους έντιμους δανειολήπτες, δηλαδή εκείνους που δεν έχουν χρησιμοποιήσει δόλια μέσα για να κρύψουν περιουσιακά στοιχεία ή για να αποφύγουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Το χρονικό διάστημα ύστερα από το οποίο θα έρχεται η απαλλαγή δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Η κυβέρνηση, και συγκεκριμένα το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς και ορισμένοι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι η απαλλαγή θα πρέπει να γίνεται τάχιστα, το αργότερο σε έναν χρόνο, χωρίς να προβλέπεται περαιτέρω πληρωμή εάν έχουν απομείνει ανεξόφλητα ποσά μετά τη ρευστοποίηση.

Κάποιοι άλλοι όμως υποστηρίζουν ότι στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει η απαλλαγή να γίνεται ύστερα από τριετία, που είναι και το ανώτατο όριο που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Οδηγία. Επιμένουν, μάλιστα, ότι κατά τη διάρκεια της τριετίας οι δανειολήπτες θα πρέπει να πληρώνουν με βάση τις δυνατότητές τους, να δίνουν δηλαδή το ποσό του εισοδήματος που θα απομένει αφού πρώτα αφαιρεθούν οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης.

Το νέο σύστημα

Το νέο πτωχευτικό σύστημα θα αντικαταστήσει όλες τις υφιστάμενες ρυθμίσεις, όπως η προστασία πρώτης κατοικίας με βάση εισοδηματικά και οικονομικά κριτήρια, ο νόμος Κατσέλη και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Οταν ένα δάνειο θα βρίσκεται σε καθυστέρηση, η υπόθεση θα εισάγεται σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα διεκπεραιώνεται ολόκληρη η διαδικασία. Οσο κρατάει η διαδικασία, θα υπάρχει προστασία του δανειολήπτη από νομικές ενέργειες και πλειστηριασμό.

Η ένταξη στο σύστημα θα γίνεται με πρωτοβουλία του δανειολήπτη, αλλά από τη στιγμή που ένα δάνειο θα μπαίνει σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των τριών μηνών, η τράπεζα ή η εταιρεία που έχει αποκτήσει το δάνειο θα κινεί τη διαδικασία πτώχευσης, οπότε ο μόνος δρόμος για τον δανειολήπτη θα είναι να ενταχθεί στην πλατφόρμα. Από τη στιγμή της έναρξης της διαδικασίας θα αίρονται όλα τα απόρρητα του δανειολήπτη και θα συγκεντρώνονται τα στοιχεία για τις οφειλές προς όλους, όπως τράπεζες, Δημόσιο, προμηθευτές, εργαζομένους (εάν ο οφειλέτης είναι επιχείρηση), ακόμα και οφειλές προς ΔΕΚΟ πάνω από ένα ποσό, καθώς και όλα τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία του.

Αφού θα συγκεντρώνονται όλα τα στοιχεία, θα διατυπώνεται μια πρόταση ρύθμισης του δανείου η οποία θα είναι αυτοματοποιημένη, με βάση προκαθορισμένους αλγορίθμους και τυποποιημένες συνταγές ρύθμισης.

Εφόσον ο δανειολήπτης δεν αποδέχεται την πρόταση ρύθμισης ή δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να την εξυπηρετήσει, θα έχει τη δυνατότητα προσφυγής στον υπό διαμόρφωση θεσμό της διαμεσολάβησης. Εάν η διαμεσολάβηση δεν αποδώσει, θα προχωράει η διαδικασία ατομικής πτώχευσης, η οποία θα συνεπάγεται ρευστοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων του, χωρίς καμία προστασία.

Ο δανειολήπτης, βέβαια, δεν θα χάνει το δικαίωμα προσφυγής στη Δικαιοσύνη, αλλά αυτή θα γίνεται με βάση τις γενικές διατάξεις του Αστικού Κώδικα, χωρίς καμία προστασία για την πρώτη κατοικία, αφού αυτή θα έχει καταργηθεί.

Μετά από ένα χρονικό διάστημα το οποίο απομένει να προσδιοριστεί, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θα υπερβαίνει τα τρία χρόνια, η οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη θα επανεξετάζεται και εφόσον δεν έχει αλλάξει κάτι, θα απαλλάσσεται από μέρος του χρέους που ενδεχομένως έχει μείνει ανεξόφλητο.

Εφόσον ο δανειολήπτης είναι εταιρεία, θα ακολουθείται μια παρόμοια διαδικασία. Για τις μεν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα γίνεται μια αυτοματοποιημένη πρόταση ρύθμισης των οφειλών μέχρι ενός ύψους, ενώ για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις θα ακολουθείται διαδικασία επιχειρηματικής αναδιάρθρωσης. Και οι εταιρείες, εφόσον αποτυγχάνει η διαδικασία αναδιάρθρωσης, θα οδηγούνται σε πτώχευση με ρευστοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων το ταχύτερο δυνατόν.

Πάνος Αλεξανδρής: Δεν τίθεται θέμα ποινικών επιπτώσεων για τους κόκκινους δανειολήπτες

Η προστασία της πρώτης κατοικίας για τους κόκκινους δανειολήπτες συνεχίζεται και μετά τον ερχόμενο Απρίλιο, oπότε λήγει η ισχύς του νόμου Κατσέλη, αρκεί να ακολουθήσουν τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος 4605/2019 μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, επισημαίνει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνος Αλεξανδρής, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με το καυτό θέμα των κόκκινων δανείων. Παράλληλα, ο κ. Αλεξανδρής ξεκαθαρίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα ποινικών επιπτώσεων για τους κόκκινους δανειολήπτες.

Στην εκπνοή του ερχόμενου Απριλίου παύει πλέον η ισχύς του νόμου Κατσέλη για όσους κόκκινους δανειολήπτες δεν έχουν ενταχθεί στον νόμο αυτό (3869/2010). Αντίθετα, όσοι ήδη έχουν υπαχθεί θα ληφθεί μέριμνα έτσι ώστε ο μεγάλος όγκος των εκκρεμών υποθέσεων στα ειρηνοδικεία της χώρας, που ανέρχεται στις 90.000 περίπου, να προχωρήσει και να κλείσουν οι δικογραφίες μέχρι την εκπνοή του 2021. Δηλαδή, θα συντομευτούν οι προσδιορισμοί του νόμου Κατσέλη, που φτάνουν έως το 2032.

– Στις 30 Απριλίου λήγει το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας. Ποια είναι η επόμενη μέρα για τους δανειολήπτες; Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε συμφωνήσει τη λήξη του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Η επιτυχημένη διαπραγμάτευση της κυβέρνηση της Ν.Δ. όμως, στο πλαίσιο του προγράμματος ενισχυμένης εποπτείας, οδήγησε στην παράταση προστασίας των δανειοληπτών για 4 επιπλέον μήνες, δηλαδή μέχρι τις 30 Απριλίου 2020. Ετσι, οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να κάνουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπως προβλέπεται από τον νόμο 4605/2019, προκειμένου να επιτύχουν ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής του δανείου τους και να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους.

Πέραν αυτού, ισχύει κανονικά ο νόμος Κατσέλη για όσους υπέβαλαν αίτηση υπαγωγής σε αυτόν στις νόμιμες προθεσμίες. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι είναι δεκάδες χιλιάδες εκείνοι που προστατεύονται με προσωρινή διαταγή μέχρι την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας που προβλέπει ο νόμος Κατσέλη. Εμείς ως υπουργείο Δικαιοσύνης προσπαθούμε να εκσυγχρονίσουμε τις διατάξεις του νόμου ώστε να δικαστούν το συντομότερο δυνατόν οι συγκεκριμένες αιτήσεις.

Αυτή η ταχύτερη εκδίκαση απειλεί τους οικονομικά αδύναμους; Οι πλέον αδύναμοι συμπολίτες μας δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από την ταχεία εκδίκαση των υποθέσεων του νόμου 3869/2010. Αντίθετα θα ωφεληθούν, καθώς θα οριστικοποιηθεί η προστασία της περιουσίας τους μια ώρα αρχύτερα. Αυτοί που πραγματικά ανησυχούν από την επίσπευση των διαδικασιών είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι θέλουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο, δηλαδή και να μην πληρώνουν ενώ μπορούν και να προστατεύονται τα περιουσιακά τους στοιχεία. Εκείνο που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι η ύπαρξη των στρατηγικών κακοπληρωτών για περισσότερο από μία δεκαετία έχει βλάψει αυτούς που με πόνο και αίμα καταφέρνουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και στα δάνειά τους.

Τι θα προβλέπει ο νέος νόμος για τις πτωχεύσεις; Ο νέος νόμος που ετοιμάζουν τα συναρμόδια υπουργεία θα προβλέπει τις διαδικασίες με τις οποίες θα πτωχεύουν φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν εμπορική ιδιότητα. Η υπαγωγή ενός προσώπου στη φυσική πτώχευση θα γίνεται με αίτηση εκείνου που θέλει να επωφεληθεί των διατάξεων και θα οδηγεί σε πλήρη απαλλαγή όλων των υποχρεώσεών του μετά από έναν χρόνο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει χρεοκοπήσει δόλια. Ετσι, θα δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία σε όλους αυτούς που δεν είναι έμποροι να επανέλθουν στην κανονικότητα της οικονομικής τους ζωής.

Οι οφειλέτες που δεν θα πληρώνουν ένα κόκκινο δάνειο θα έχουν ποινική ευθύνη; Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει κάποια ποινική ευθύνη για εκείνους που χρωστάνε σε τράπεζες και ιδιώτες. Εκείνο που υπάρχει είναι η αστική ευθύνη υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που ούτως ή άλλως καθορίζει η υφιστάμενη νομοθεσία.

Και επιδότηση μέχρι 50% στις δόσεις στεγαστικών

Ποιες προτάσεις έχουν πέσει στο τραπέζι για τους ευάλωτους δανειολήπτες – Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο διεύρυνσης των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων

Το ενδεχόμενο να συνεχιστούν οι επιδοτήσεις σε στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας και μετά την κατάργηση της προστασίας για την πρώτη κατοικία, και μάλιστα με διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ώστε να ενταχθούν περισσότεροι δανειολήπτες, εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση.

Το ίδιο προτείνουν και υψηλόβαθμα στελέχη του τραπεζικού κλάδου, τα οποία επισημαίνουν ότι τα κονδύλια που είχαν προβλεφθεί για τις επιδοτήσεις αυτές στον Προϋπολογισμό, με βάση τις ρυθμίσεις που νομοθετήθηκαν πέρυσι από την προηγούμενη κυβέρνηση, δεν έχουν απορροφηθεί.

Επομένως, υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια τα οποία θα μπορούσαν να διοχετευθούν σε ευάλωτους δανειολήπτες για την αποπληρωμή των δανείων, αφού από το ποσό των 150 εκατ. ευρώ που είχε εγγραφεί στον Προϋπολογισμό για φέτος δεν έχουν εκταμιευθεί παρά μερικές χιλιάδες ευρώ, ενώ μπορούν να προβλεφθούν κονδύλια για τα αμέσως επόμενα χρόνια, έως ότου εξομαλυνθεί η κατάσταση με τα κόκκινα δάνεια.

Αλλωστε το σύστημα της επιδότησης των στεγαστικών δανείων με κοινωνικά κριτήρια δεν προσκρούει στις διατάξεις περί ανταγωνισμού της Ε.Ε., ούτε στην εποπτική νομοθεσία των τραπεζών.
Το σύστημα της επιδότησης που ψηφίστηκε πέρυσι την άνοιξη -και προβλέπεται να καταργηθεί στις 30 του επόμενου Απριλίου- στην πραγματικότητα δεν έχει προλάβει να λειτουργήσει, ενώ με τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που είχαν τεθεί αποκλείονται πολλοί δανειολήπτες. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οι ρυθμίσεις με επιδότηση στην πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας ανέρχονται μόνο σε μερικές εκατοντάδες.

Για τον λόγο αυτό, τραπεζικά στελέχη που ρωτήθηκαν σχετικά προτείνουν να δημιουργηθεί ένα αντίστοιχο σύστημα επιδοτήσεων, το οποίο θα ενταχθεί στην πρώτη φάση της νέας διαδικασίας ατομικής πτώχευσης και θα προβλέπει ότι κατά τη διαδικασία ρύθμισης του δανείου και πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες ατομικής πτώχευσης και ρευστοποίησης θα εξετάζεται αν πληρούνται ορισμένα κριτήρια προκειμένου να δοθεί επιδότηση του στεγαστικού δανείου. Προτείνουν μάλιστα να διευρυνθούν τα κριτήρια, έτσι ώστε να μπορούν να ενταχθούν στην επιδότηση περισσότεροι δανειολήπτες.

Με το υφιστάμενο σύστημα επιδότησης, για παράδειγμα, οι δανειολήπτες πρέπει να πληρούν ταυτόχρονα πέντε διαφορετικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία συνδυαστικά λειτουργούν ως κόφτης για πολλούς υποψήφιους. Μπορεί, για παράδειγμα, κάποιος να πληροί το κριτήριο της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, που είναι μέχρι 250.000 ευρώ, αλλά όχι και το κριτήριο της λοιπής περιουσίας, η οποία δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 80.000 ευρώ, ή εκείνο των καταθέσεων που δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ. Τα άλλα δύο κριτήρια είναι το ύψος του εισοδήματος που πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 12.500 ευρώ για έναν άγαμο και 36.000 ευρώ για ένα πενταμελές νοικοκυριό, καθώς και το ύψος της εναπομένουσας οφειλής που δεν πρέπει να ξεπερνά τις 130.000 ευρώ.

Τα ίδια στελέχη έλεγαν ότι τα κριτήρια θα πρέπει να χαλαρώσουν ώστε να αυξηθεί η λεγόμενη «περίμετρος» του μέτρου, ήτοι το πλήθος των υποψηφίων που θα μπορούν να ενταχθούν. Ταυτόχρονα για κάποιες κατηγορίες θα μπορούσε να αυξηθεί και το ανώτατο ποσοστό επιδότησης, από 35% που είναι σήμερα σε 40% ή 50%. Επίσης, λένε, θα μπορούσε και το κούρεμα του δανείου να φτάνει μέχρι και το 100% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, αντί για 120% που είναι σήμερα.

Οι εκπρόσωποι των τραπεζών, βέβαια, προτείνουν την παράταση των επιδοτήσεων, αλλά όχι και της προστασίας της πρώτης κατοικίας, που περιλαμβάνει το υπό κατάργηση σύστημα με βάση το οποίο, εάν ο δανειολήπτης πληροί τα κριτήρια, τότε προστατεύεται η πρώτη κατοικία του.

Το σκεπτικό των τραπεζιτών είναι ότι η προστασία κάθε μορφής λειτουργεί ανασταλτικά και τελικά προστατεύει και δανειολήπτες που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν αλλά εκμεταλλεύονται καταχρηστικά το σύστημα προστασίας, με αποτέλεσμα, όπως υποστηρίζουν, να μην μπορούν τελικά οι τράπεζες να λειτουργήσουν χορηγώντας νέα δάνεια για να λειτουργήσει η οικονομία. Επικαλούνται, μάλιστα, το γεγονός ότι από τους 60.000 δανειολήπτες που μπήκαν στην πλατφόρμα για να διεκδικήσουν προστασία κατοικίας, οι 20.000 από αυτούς δεν έδωσαν το πράσινο φως για άρση του απορρήτου τους, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση, επειδή πιθανόν να μην ήθελαν να φανούν κάποια περιουσιακά τους στοιχεία.

Οπως εξηγούσαν οι ίδιες πηγές, μέχρι πρότινος οι τράπεζες τηρούσαν ένα άτυπο μορατόριουμ στους πλειστηριασμούς κατοικιών αξίας κάτω από 80.000-100.000 ευρώ, το οποίο, όμως, δεν ισχύει πλέον, κάτι που σημαίνει ότι μοιραία το επόμενο διάστημα θα γίνουν πλειστηριασμοί, οι οποίοι θα φτάσουν και στη λαϊκή κατοικία.

Με το νέο σύστημα, έλεγαν οι ίδιες πηγές, οι δανειολήπτες που θα οδηγούνται σε ατομική πτώχευση μπορεί να χάνουν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία, αλλά θα καθαρίζουν από το υπόλοιπο των οφειλών, χωρίς να διαιωνίζεται η εκκρεμότητα σε βάρος των ίδιων και των κληρονόμων τους, όπως γίνεται σήμερα, γεγονός που θα τους δώσει μια δεύτερη ευκαιρία να επανενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία.

Από τον panos12

Gacor Slot Daftar Slot Rtp Slot Gacor Hari Ini Link Gacor Thailand Slot Maxwin Hari Ini ID Slot Login Maxwin Info Slot Gacor Hari Ini Rtp Slot Gacor Situs Slot Situs Slot Gacor Slot Online Slot Gacor Maxwin Slot Gacor Hari Ini Situs Slot Gacor Terpercaya Situs Slot Gacor Hari Ini MILAN 69 Slot Daftar Slot Online Daftar Situs Judi Slot Online Terpercaya Situs Slot Online Situs Slot Terbaik 10 Situs Slot Terbaik Selot Gacor Slot Gacor Terpercaya Slot Terpercaya Situs Slot Terpercaya Slot Online Gacor Judi Slot Situs Judi Slot Gacor Situs Selot Situs Judi Slot Terbaik Dan Terpercaya NO 1 Daftar Situs Slot Gacor Daftar Situs Slot Daftar Situs Slot Daftar Judi Online Situs Slot Gacor Maxwin 2023 Situs Slot Gacor Maxwin 2024 Situs Gacor Terpercaya Situs Slot Online Terpercaya Gambar Slot Gacor Daftar Slot Langsung Dapat Saldo Gratis 2023 Slot Online Gacor Terpercaya Situs Judi Terpercaya Agen Toto Play Gambling Slot Situs Judi Slot Online Daftar Situs Slot Gacor Terpercaya Bandar Slot Terpercaya Daftar Slot Langsung Dapat Saldo Gratis Tanpa Deposit Slot Terbaik Dan Terpercaya Dewa Judi Slot Slot Gacor Terbaik Cari Situs Slot Gacor Slot Server Thailand NO 1 Agent Slot Online Agent Slot Online Situs Resmi Slot Gacor Situs Selot Gacor Slot Terpercaya DI Indonesia Judi Slot Gacor Link Slot Resmi Slot Online Terbaik Slot Terpercaya 2023 Situs Online Gacor Game Slot Terbaik Akun Resmi Slot Selot Gacorku Situs Slot Online Gacor Situs Slot Tergacor Daftar Slot Gacor Situs Slot Resmi Terpercaya Nama Situs Slot Gacor Nama Situs Slot Situs Judi Slot Online Terpercaya Cari Situs Slot Yang Gacor Nama2 Situs Slot Situs Slot Tergacor Saat Ini Situs Game Slot Terpercaya Judi Online Terpercaya Agen Slot Online Situs Togel Dan Slot Gacor Togel Dan Slot Judi Slot Online Terpercaya Daftar Judi Slot Online Permainan Slot Online Slot Yang Gaco Trik Main Slot Daftar Game Slot Agen Slot Gacor Terpercaya Nama Situs Slot Terpercaya Situs Judi Slot Terpercaya Judi Slot Terpercaya Situs Judi Terbesar Dan Terpercaya Gacor Daftar Situs Judi Slot Online Terpercaya Game Slot Terpercaya SitusSlotGacor Situs Togel Slot Bo Slot Terpercaya Gambar Slot Online Situs Online Slot Slot Resmi Gacor GameS Slot Daftar Situs Judi Online Casino Slot Situs Slot Online Gacor Terpercaya Casino Slot Online Situs Slot Terpercaya Dan Gacor Dewa Maxwin Slot MYAMAR Minimal Deposit 1000 Mesin Slot Login Daftar Situs Slot Terbaik Link Slot Terpercaya 2023 Kumpulan Situs Slot Gacor Slot Nomor 1 DI Indonesia Demo Slot Microgaming Situs Slot Gacor Terbaik Situs Slot Tergacor Dan Terpercaya Daftar Agen Slot Terpercaya Situs Slot Paling Gacor Maxwin Agen Slot Online Terpercaya Jadwal Slot Gacor Hari Ini Slot Gacor Online Daftar Slot Gacor Terpercaya Result Thailand POOLS Hari Ini Mesin KOIN Slot Demo Slot NO LIMIT Daftar Game Slot Online Slot Judi Gacor Situs Game Slot Situs Slot Terbaik Dan Terpercaya Trik Menang Slot Nama Situs Slot Paling Gacor Daftar Slot Online Terpercaya Maxwin Togel Situs Judi Online Situs Game Slot Online Slot Terpercaya Dan Terbaik Slot Terpercaya NO 1 Agen Betting Situs Slot Gacor Resmi Slot Situs Terbaik Situs Judi Slot Gacor Terbaik Dan Terpercaya NO 1 Situs Slot Indonesia Terpercaya Permainan Slot Gacor Situs Slot Resmi Indonesia Slot88JP Link Alternatif Nama Link Slot Gacor Trik Bermain Slot Nama Situs Slot Online Situs Slot Resmi 2023 Akun Slot Terpercaya Slot OFFICIAL Slot Togel Terpercaya LAPAK Judi Live CHAT Rekomendasi Situs Slot Terpercaya Akun Slot Singapore Sering Maxwin Situs Game Slot Gacor Slot Rating Tertinggi Slot Terpercaya Dan Tergacor Situs Slot Casino Slot Gacor Maxwin Situs Bagus Slot Daftar Situs Online Slot Situs Gacor Dewa Judi Slot Online Situs Slot Online Indonesia Situs Paling Gacor Terpercaya Slot Terbaik Terpercaya Situs Judi Resmi DI Indonesia Casino Togel Daftar Link Slot Terpercaya Situs Judi Online Gacor Slot Terbaik 10 Situs Poker Online Terpercaya Gambar Situs Slot Situs Togel Tergacor Slot Online Gacor Hari Ini Slot Pasti Gacor Slot Online Casino Situs Slot Daftar Dapat Saldo Nama Slot Gacor Situs Slot Yang Bagus Nama Nama Situs Slot Gacor Situs Judi Slot Terbaik Dan Terpercaya NO 1 DI Dunia Slot Online Terpercaya Daftar Situs Slot Online Terpercaya Daftar Situs Judi Slot Online Slot Online Tergacor Slot Minimal Deposit 1000 Daftar Slot Dapat Bonus Saldo Slot Pakai Dana Situs Slot NO 1 DI Dunia Situs Slot Terpercaya DI Indonesia Gambar Maxwin Togel Mobile Link Slot Terpercaya Dan Gacor Daftar Gacor Slot Slot Gacor Daftar Pasar Slot Slot Tanpa Deposit Bisa Withdraw 2023 Situs Terpercaya Gacor Daftar Nama Slot Gacor Slot Ampuh Gacor Situs YG Gacor Situs Terbaik Gacor Slot Gacor Malam Jumat Cara Jadi Bandar Slot Situs Game Online Slot Situs Slot Bagus MesinSlot Login Slot Game Gacor Website Slot Terpercaya Kakek JP Slot Link Alternatif Website Slot Terbaik Situs Slot Gacor Dan Terpercaya Situs Tergacor Dan Terpercaya Judi Slot Online 303 Trik Slot Nama Slot Online Slot Paling Bagus Slot Gacor Maxwin Pragmatic Play Slot Agen Situs Slot Resmi Dan Terpercaya Cara Main Slot itus Resmi Slot Situs Judi onlen Terpercaya Situs Yang Gacor Akun Slot Resmi Daftar Slot Tergacor Daftar Judi Slot Gacor Situs YG Paling Gacor Slot Dan Togel Terpercaya Situs Slot Terbaik Dan Terpercaya NO 1 Pragmatic Dewa Maxwin Slot Link Pragmatic Slot Thailand 777 Slot Kemenangan Tertinggi Mencari Situs Slot Daftar Game Online Slot Gambar Scatter Mahjong Kumpulan Situs Slot Terpercaya Slot Gacor Maxwin Member Baru Gacor Slot Online Info Slot Gacor Malam Ini Bandar Slot Online Terbaik Gambar JP Slot Slot Gacor Dan Togel Daftar Game Slot Online Terpercaya Pragmatic Play Login Daftar Situs Judi Slot Online Terpercaya 2020 Judi Slot Online Resmi Situs Slot Resmi Gacor Slot Gacor Situs Daftar Slot Online Gacor Situs Slot Gacor Terbaik Dan Terpercaya AkunJP Slot Daftar Situs Terpercaya Situs Slot Paling Gacor Terpercaya Rekomendasi Situs Slot Situs Gacor Online KLIK Slot Link Alternatif Cara Bermain Slot Agar Menang Slot Gacor TENGAH Malam Slot 2023 Terbaik GameS Slot Gacor Agen Casino Indonesia Daftar Nama Situs Slot Situs Slot Terbesar Situs Judi Slot Resmi Dan Terpercaya Situs Slot Gacor Sore Ini Slot RATE Tertinggi Situs Slot Gacor Maxwin Slot Paling Terpercaya Slot Cepat Maxwin Situs Slot Nomor 1 DI Indonesia Link Judi Terpercaya Slot Terpercaya Gacor Kumpulan Situs Gacor SlotTerpercaya Nama Nama Link Slot Tips Menang Slot Jenis Slot Online Situs Online Terbaik Slot Tergacor Gampang Maxwin Slot Gratis Saldo Tanpa Deposit 2023 Cara Buat Akun Slot Gacor Slot Bagus Malam Ini Cara HACK Saldo Slot Online Slot Situs Terpercaya Slot Paling Gacor DI Indonesia Situs Slot Terbaik DI Dunia Semua Situs Slot Online Situs Slot YG Paling Gacor Web Gacor Terpercaya Situs Paling Gacor Sedunia Slot Indonesia Terbaik Nama Judi Slot Nama Slot Gacor Hari Ini Pragmatic 888 Daftar Situs Slot Gacor Hari Ini Situs Judi Online Terpercaya Daftar Situs Judi Slot Situs Slot AMERIKA Terpercaya Casino Online Terpercaya Situs Judi Slot Resmi Situs Slot Ternama Situs Terpercaya Slot Selot Gacor Hari Ini Gambar Slot ZEUS Maxwin Situs Agen Slot Terpercaya Slot Gacor Lapak Pusat Cara Daftar Slot Link Judi Slot Terbaik Slot Hongkong Resmi Agen Casino Online Slot Online Indonesia Terpercaya Agen Resmi Slot Agen Gacor Slot Login Slot Gacor Resmi Terpercaya Situs Tergacor Saat Ini Daftar Situs Online Judi Terbaik Game Slot Populer Situs Togel Slot Gacor Game Slot Populer Agen Situs Slot Online Daftar Situs Slot Online Terbaik Situs Judi Slot Online Gacor Slot Resmi Terpercaya Judi Slot Gacor Terpercaya Situs Slot Deposit 1000 Slot Online Terpercaya DI Indonesia Link Alternatif Toto Slot Slot Cuan Daftar Permainan Slot Slot Judi Terbaik Slot Terbaik Hari Ini Bandar Judi indo Slot Situs Slot Populer Link Slot Yang Gacor Game Slot Tanpa Deposit Dapat Uang Asli Cara Daftar Situs Slot Situs Main Slot Situs Slot Asli Gacor Judi Slot Online Gacor Situs Slot Resmi Dan Gacor Judi Slot Terbaik Game Slot Online Slot Tergacor DI Indonesia Situs Slot Paling BANYAK Peminat Situs Slot AMAN Terpercaya Link Slot Terbaik Dan Terpercaya Situs Slot Paling Gacor Sedunia Slot Dana Situs Slot Judi Daftar Situs Slot Resmi Gambar Pragmatic Play Trik Slot Pragmatic Slot Online Terlengk Slot Gacor Deposit Pulsa Daftar Akun Judi Slot Online Slot Resmi Dan Terpercaya Situs Judi Slot Online Terbaik Kumpulan Situs Slot Bonus Slot Tanpa Deposit Situs Slot dengan Rtp Tertinggi Master Judi Slot Agen Situs Slot Terpercaya Game Slot Tanpa Deposit BISA Withdraw Bandar Casino Terpercaya Slot Gacor Saat Ini Live Rtp Slot Pragmatic Slot TerBaru Terpercaya Semua Slot Gacor Link Slot Yang Bagus Situs Slot Gacor Jam SEKARANG Slot TerBaru Gacor 2023 Agen Slot TerBaru Slot Gacor Malam Hari Ini Bandar Slot Terbaik Website Slot Online Slot Populer Situs Slot Hoki Akun JP Thailand Situs Deposit Pulsa Game Slot Online Terpercaya Poker Slot88 Trik Slot Gacor Hari Ini Akun Slot Resmi Gacor Slot Game Online Terpercaya Thailand Toto 4D Slot Gacor Microgaming Link Slot Gacor Malam Ini Agen Slot Online Terbaik Mesin Slot Login Link Alternatif Slot Gacor Slot Online Situs Judi Terpercaya DI Indonesia Daftar Judi Slot TerBaru Situs Game Slot Terbaik Jam Gacor Slot Pragmatic Hari Ini Game Slot Online Resmi Agen Slot Mania Daftar Slot Terbaik Slot Terpercaya Indonesia Link Terpercaya Slot Agen Poker Online Dewa Judi Trik Slot Olympus Terbaru Olympus Pragmatic Play Gacor.Com Situs Judi Togel Terbaik Cara Betting Bola Daftar Online Togel Login Game Slot Game Judi Slot Online Uang Asli Situs Slot Legal Togel Resmi Indonesia Main Judi Slot Online Link Togel TerBaru Cara jitu Menang Slot Slot Yang Sering Maxwin Judi Slot Uang Asli Poker Indo Pragmatic Slot Demo Rupiah Link Poker Terpercaya Slot88 Link Slot88 Daftar Situs Slot88 Slot88 Situs Gacor Cara Daftar Slot88 Slot88 Link Jam Gacor Main Slot Olympus Toto Macau Daftar Situs Slot Starlight Princes Akun Slot Demo Pragmatic Play Demo Slot Pragmatic Indonesia Agen Togel Online Terpercaya Maxwin Slot Receh Kumpulan Game Slot Game Baru Pragmatic Download Apk Judi Slot Online Judi Slot Akun Demo Cara Main Slot Gacor Olympus Bo Togel Terbesar DI Indonesia Akun Demo Pragmatic Slot Login Togel Terpercaya Daftar Akun Pragmatic Play Game Demo Slot Olympus Cara Maxwin Slot Olympus Mahjong Slot Gratis Cara Daftar Akun Togel Resmi Daftar Agen Togel Trik Pola Olympus Gacor Pragmatic Play Slot Online Hari Ini Akun Jackpot Slot Pragmatic Play Demo Maxwin Apk Togel Lengkap SlotGacor Login Slot Online Demo Pragmatic Game Slot Yang Mudah Menang Main Slot Olympus Gratis Pola Slot Gacor Hari Ini Princes Permainan Slot Gacor Hari Ini Trik Main Sweet Bonanza Judi Online Casino Idn Judi Slot IdDaftar Bo Togel Terpercaya IdSitus Judi Online Poker IdBandar Judi Casino IdBandar Toto Macau IdSlot Princess Starlight IdSlot TerBaru Gacor Hari Ini IdLink Resmi Togel IdSlot TerBaru Hari Ini IdCara Menang Taruhan Bola Link Situs Gacor Hari Ini Slot Gacor 303 Rtp Tergacor Hari Ini Bandar Togel Dan Agen Casino Online Pasang Togel Hari Ini Cara Daftar Akun Demo Slot Link Slot Olympus Betting Online Indonesia Situs Taruhan Bola Terpercaya Bo Togel Terbaru Game Slot Online Pakai Dana Slot PragmaticPlay Toto Online Login Game Slot Online Gacor Hari Ini Situs Togel Toto Macau Agen Poker Online Slot Terpercaya Situs Slot Viral Situs Baru Slot Gacor Situs Taruhan Bola Resmi Daftar Nama Situs Togel Terpercaya Slot Maxwin 5000 Slot Server Thailand Gacor Pragmatic Play Bandar Togel Terbaik Situs Bo Terpercaya Slot Deposit Tanpa Minimal Game Pragmatic Paling Gacor Daftar Situs Poker Terpercaya Link Slot TerBaru Gacor Link Slot TerBaru Gacor Rtp Tertinggi Slot Hari Ini Situs Slot TerBaru Hari Ini Login Judi Slot Game Slot Mudah Jackpot Game Slot Pragmatic Play Daftar Akun Slot Online Slot88 Alternatif Slot Rtp Tertinggi Malam Ini Link Situs Slot Gacor Hari Ini Judi Slot Terbesar DI Dunia Link Maxwin Olympus Slot Gacor Deposit 5 Ribu Daftar Slot Maxwin Akun Bo Terpercaya Situs Slot Gacor 2023 Terpercaya Situs Slot Gacor Deposit 5000 Situs Slot Thailand Paling Gacor Situs Slot Online Rtp Live Situs Slot Gacor Deposit Pulsa Pulsa Potongan itus Slot Paling Gacor Dan Terpercaya Situs Slot Gacor Member Baru Pasti Wd Slot88 Resmi Link Alternatif Slot88 Link Alternatif Play Slot88 Link Alternatif Link Alternatif Slot88 Slot88 Login Link Alternatif Slot Gacor Deposit Pulsa Pulsa Potongan Link Slot Gacor Hari Ini TerBaru Slot88 Resmi Login Slot88 Resmi Login Link Alternatif Download Apk Judi Slot Online Terpercaya Situs Judi Togel Link Judi Togel Togel Terbesar Situs Togel Online Togel Resmi Terpercaya Bandar Togel Online Situs Bandar Togel Toto Terpercaya Bandar Toto Togel Permainan Togel Togel Online Resmi Pasaran Togel Terlengkap Online Toto Idn Poker Online Poker Online Idn Situs Poker Online Idn Daftar Situs Poker Idn Online Terbaik Idn Poker Online Terpercaya Poker Online Idn Terpercaya Situs Idn Poker Online Agen Judi Idn Poker Online Link Poker Online Idn Idn Poker Online Indonesia Poker Online Idn Play itus Judi Online Idn Poker Daftar Poker Idn Online Idn Poker Sbobet Online Situs Poker Idn Online Deposit Pulsa Tanpa Potongan Poker Online Terpercaya Idn Play Login Idn Poker Online Idn Poker Slot Online Situs Idn Poker Online Terbaik Bandar Poker Online Idn Agen Poker Idn Poker Online Idn Club Poker Online Idn Poker Online Pulsa Idn Online Poker Poker Idn Online Idn Poker SERI Online Situs Idn Poker Online TerBaru Link Alternatif Judi Slot Online Situs Judi Idn Cara Curang Main Slot Deposit Pulsa Tri Tanpa Potongan Download Idn Poker Sbobet Sbobet Login Link Alternatif Sbobet Link Sbobet Sbobet Wap Wap Sbobet Sbobet Wap Login Sbobet Mobile TOTOMANIAC Login Sbobet Daftar Sbobet Sbobet Alternatif Sbobet Link Alternatif Sbobet Slot Agen Sbobet Sbobet Live Link Sbobet Terbaru Sbobet Indonesia Sbobet Play Sbobet Online Sbobet Wap Link Sbobet ASIA Sbobet Daftar Sbobet Sport Sbobet Parlay Sbobet WEB Sbobet APP Sbobet Link WAB Sbobet Situs Sbobet Alternatif Sbobet Sbobet Login Alternatif Cara Daftar Sbobet Sbobet Bola Mobile Sbobet Sbobet PlaySport Sbobet ASIA Login Sbobet Login Indonesia Agen Sbobet Terpercaya Link Wap Sbobet Sbobet ASIAN Handicap Sbobet Casino ASIAN Sbobet Sbobet Website Agen Bola Sbobet Play Sbobet Login PSlot Sbobet PSbobet Live Casino PSbobet EURO PAgen Resmi Sbobet PSbobet Link Alternatif 2024 PDaftar Agen Sbobet PLive Casino Sbobet PLive Sbobet PLink Login Sbobet PSbobet Mix Parlay PSbobet Casino Live PTaruhan Bola Sbobet PJudi Bola Online Sbobet PSitus Alternatif Sbobet PDeposit Sbobet PBandar Bola Sbobet Link Alternatif Sbobet Wap Situs Agen Sbobet Agen Sbobet Online Daftar Sbobet Terpercaya Sbobet Sports Sbobet Mobile Indonesia Sbobet Login Mobile Masuk Link Alternatif Sbobet Mobile Bandar Sbobet Login Sbobet Wap Sbobet Mobile Alternatif Agen Judi Sbobet Bandar Judi Sbobet Taruhan Sbobet Link Alternatif Sbobet 2024 Daftar Judi Bola Online Sbobet Game Sbobet Slot Server Thailand Server Thailand Slot Link Slot Thailand Slot Thailand Asli Slot Thailand 4D Slot Demo Thailand Slot Thailand Login Slot Thailand Terpercaya Sot Resmi Thailand Slot Online Thailand Link Slot Server Thailand Situs Slot Thailand Deposit 5000 Slot Tergacor Thailand Slot Terbaru Slot Gacor Malam Ini Link Slot Gacor hari Ini Slot Gacor Malam Ini Situs Gacor Malam Ini Link Gacor hari Ini Slot Gacor Gampang Menang Slot Gacor Minimal Deposit 5rb Slot Gacor Hari Ini