Η Caterpillar ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει ξεκινήσει διαβούλευση που μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο του εργοστασίου στο Γκοσελί του Βελγίου και στην περικοπή 2.000 θέσεων εργασίας, στο πλαίσιο του σχεδίου παγκόσμιας αναδιάρθρωσης και εξοικονόμησης κόστους που ανακοίνωσε το Σεπτέμβριο του 2015.
Η κατασκευάστρια βαρέως εξοπλισμού ανέφερε ότι η παραγωγή της μονάδας αυτής μπορεί να μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις της Caterpillar στη Γκρενόμπλ της Γαλλίας και σε άλλα εργοστάσια εκτός Ευρώπης, σε περίπτωση που αποφασιστεί το κλείσιμό της.
Πρόσθεσε ακόμη ότι ενδέχεται να διανείμει την παραγωγή εξαρτημάτων σε εξωτερικούς προμηθευτές και άλλες δικές της εγκαταστάσεις, καθώς και να ενοποιήσει δραστηριότητες εργοστασίων.
Η Caterpillar είχε αναφέρει νωρίτερα ότι θα περικόψει άγνωστο αριθμό επιπρόσθετων θέσεων εργασίας αργότερα φέτος, πέραν των άνω των 10.000 απολύσεων που είχε ήδη προγραμματίσει για την περίοδο μέχρι το 2018. Το προσωπικό της εταιρίας έχει μειωθεί κατά 20%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περισσότερες από 30.000 θέσεις, από τα τέλη του 2012 και μετά.
Επιπλέον, είχε ανακοινώσει ότι σχεδίαζε τη συγχώνευση ή το κλείσιμο μέχρι και 20 εργοστασιακών μονάδων μέχρι το 2018.
«Πρέπει να σκεφτούμε ενέργειες για να μειώσουμε την παραγωγική ικανότητα και να αφαιρέσουμε λειτουργικά κόστη από την επιχείρησή μας για να ευθυγραμμιστούμε με τη χαμηλότερη ζήτηση», ανέφερε ο Tom Pellette, πρόεδρος του ομίλου.
Σύμφωνα με το MarketWatch, ο Frédéric Cauderlier, εκπρόσωπος του Βέλγου πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας βρίσκεται σε επικοινωνία με την Caterpillar και αναμένει το εργοστάσιο στο Γκοσελί να κλείσει μια για πάντα: «Είμαστε σε επικοινωνία με τους επικεφαλής στην Caterpillar, αλλά όλα τα σημάδια δείχνουν προς το κλείσιμο του εργοστασίου».
«Το κλείσιμο (του εργοστασίου) της Caterpillar είναι απόλυτη καταστροφή», ανέφερε ο Έλιο Ντι Ρούπο, πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου βελγικού Σοσιαλιστικού κόμματος. Ο πολιτικός επεσήμανε ότι η μονάδα έχει λάβει μεγάλη στήριξη από την κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια και ότι οι εργαζόμενοί της έχουν κάνει θυσίες, που έχουν να κάνουν και με μισθούς και εργασιακά ωράρια, για να κρατηθεί ανοικτό το εργοστάσιο. Ο Ντι Ρούπο διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2011 μέχρι το 2014.
«Αυτό κάνει αυτή την απόφαση ακόμη πιο βίαιη και βάναυση», κατέληξε.