Κυβερνητική προσδοκία για συμφωνία μέχρι τις 20 Μαρτίου

Κλίμα προσδοκιών για την ευόδωση των διαπραγματεύσεων και κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου καλλιεργεί πλέον η κυβέρνηση.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ανέφερε νωρίτερα ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι με τον ρυθμό που εξελίσσονται οι διαβουλεύσεις, θα μπορεί ενδεχομένως να υπάρχει Staff Level Agreement στις 20 Μαρτίου. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο στέλεχος «οι συζητήσεις πηγαίνουν πολύ καλύτερα από χθες και το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας έχει σχεδόν κλείσει».

Κλειδί για την προσέγγιση των δύο πλευρών φέρεται να είναι η συμφωνία για τον «μηδενισμό» του δημοσιονομικού κενού που εντόπιζε το ΔΝΤ για το 2018, γεγονός που εφόσον ισχύει, επιβεβαιώνει ότι το Ταμείο αναθεώρησε επί τα βελτίω τις προβλέψεις για του και αποδέχεται πλέον ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% την επόμενη χρονιά, χωρίς να λάβει πρόσθετα μέτρα.

Από χθες υπάρχει ήδη η πληροφορία ότι υφίσταται συμφωνία τουλάχιστον στο μέτωπο του αφορολόγητου (μείωση του κατά 1% του ΑΕΠ) από το 2019, ενώ σύγκλιση με τις θέσεις της τρόικας έχει επιτευχθεί και σε ότι αφορά την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς το 2020 προκειμένου να εξοικονομηθεί επιπλέον 1% από τις συντάξεις.

Οι διαφορές πάντως δεν έχουν γεφυρωθεί πλήρως και εκτιμήσεις παραγόντων που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις θεωρούν ότι θα χρειαστεί ακόμη «λίγος χρόνος».

Ένα από τα ανοιχτά ζητήματα, εντοπίζεται στην αγορά ενέργειας όπου σύμφωνα με όσα είπε αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου «τίθενται ζητήματα από τις ευρωπαϊκές Αρχές ανταγωνισμού», ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά και τα «αντισταθμιστικά μέτρα» που είναι στο τραπέζι.

Ως εκ τούτου δεν αποκλείεται παρά την εμφανή πρόοδο που έχει γίνει σε πολλά ανοικτά ζητήματα, τα τελευταία 24ωρα να καλλιεργείται κλίμα προόδου ώστε να μην δοθεί η εικόνα εμπλοκής ενόψει των Ολλανδικών εκλογών της 15ης Μαρτίου και με στόχο οι διαπραγματεύσεις να παρουσιάσουν την μέγιστη δυνατή προσέγγιση στο Euro Working Group της Πέμπτης.