Ανεπαρκή χαρακτηρίζουν από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος με την οποία δίνεται ένας χρόνος παράταση (από τα 14 στα 15 χρόνια) σε όσες περιοχές δεν έληξε η παράταση μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2018.
Κι αυτό επειδή, όπως έγραψαν και «ΤΑ ΝΕΑ» την περασμένη Παρασκευή, αφήνει απέξω 14 περιοχές που η προθεσμία δικαστικής διεκδίκησής τους έληξε μεταξύ 2 Οκτωβρίου και 19 Οκτωβρίου 2018 όσο και 21 περιοχές που η προθεσμία έληξε από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2017.
Ετσι, η εικόνα που υπάρχει είναι πως 15.000 (τουλάχιστον) ακίνητα περιέρχονται στο Δημόσιο.
«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν όλες τις περιοχές που μετά και την παράταση που δόθηκε λήγουν μέσα στο 2019. Διευκρινίζεται πως όποια ακίνητα δεν δηλωθούν στο Κτηματολόγιο χαρακτηρίζονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη».
Οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων θα μπορούν να προσφύγουν δικαστικώς, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση για το ακίνητο. Η εκτίμηση είναι ότι τα «αγνώστου ιδιοκτήτη», μαζί με αυτά του Δημοσίου, ανέρχονται σε περίπου 200.000.
Τυπικά όλα αυτά τα ακίνητα περιέρχονται στο Δημόσιο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί πως θα αξιοποιηθούν.
Ετσι, μπροστά στον κίνδυνο να μη χαθούν ακίνητα, είτε επειδή δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο είτε επειδή δηλώθηκαν με λάθος στοιχεία, από την ΠΟΜΙΔΑ διεκδικούν νομοθετική παράταση της προθεσμίας στα 20 χρόνια για όλα τα προγράμματα κτηματογράφησης.
Ωστόσο, όπως λένε από την ΠΟΜΙΔΑ, αυτό που τους ανησυχεί περισσότερο (ακόμη και από το να χαρακτηριστεί ένα ακίνητο ως «αγνώστου ιδιοκτήτη») είναι οι διεκδικήσεις του Δημοσίου, φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόσφατη περίπτωση των Βριλησσίων όπου ιδιοκτήτες έχασαν τον ύπνο τους όταν έλαβαν ξαφνικά αγωγές από το Δημόσιο που διεκδικεί την περιουσία τους.
Νομοθετική επίλυση. Αυτός είναι και ο λόγος που από την ΠΟΜΙΔΑ ζητούν (και) νομοθετική επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος των εκτός σχεδίου ακινήτων. Οπως ισχυρίζονται, το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα να διεκδικήσει οποιοδήποτε εκτός σχεδίου, αξιώνοντας από τους πολίτες την ανεύρεση και επίκληση μεταγεγραμμένων τίτλων μέχρι και το 1885!
Η νέα χρονιά απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, μιας και το Κτηματολόγιο θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ηδη σε 20 περιφερειακές ενότητες σε όλη την Ελλάδα έχει ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων για το νέο πρόγραμμα κτηματογράφησης, ενώ μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται η έναρξη της συλλογής σε άλλες 15 περιφερειακές ενότητες.
Ειδικότερα, οι νέες περιοχές όπου θα ξεκινήσει η επόμενη φάση κτηματογράφησης είναι:Δράμα και Ξάνθη (Ανατολική Μακεδονία και Θράκη), Καστοριά και Φλώρινα (Δυτική Μακεδονία), Μαγνησία και Σποράδες (Θεσσαλία), Βοιωτία, Φωκίδα και Εύβοια (Στερεά Ελλάδα), Αχαΐα και Ηλεία (Δυτική Ελλάδα), Μεσσηνία και Λακωνία (Πελοπόννησος) και Ηράκλειο (Κρήτη).
Η διάρκεια της συλλογής των δηλώσεων είναι τρεις μήνες για τους κατοίκους του εσωτερικού και έξι μήνες για τους κατοίκους του εξωτερικού.
Παράλληλα, τον ερχόμενο Μάρτιο ή Απρίλιο εκτιμάται ότι ξεμπλοκάρει έπειτα από οκτώ χρόνια και το Κτηματολόγιο του Δήμου Αθηναίων.