Στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται για τον ελληνικό τουρισμό, μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, στάθηκε μεταξύ άλλων η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού στη σημερινή της εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ).
Αφού εξέφρασε την αισιοδοξία της για την πορεία της τουριστικής κίνησης το 2016, εκφράζοντας για ακόμη μια φορά την εκτίμηση για θετικό πρόσημο των αφίξεων, η κ. Κουντουρά επισήμανε ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης προσφέρει ένα σταθερό σημείο επανεκκίνησης για την αναπροσαρμογή και την ανασυγκρότηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, σε νέες βάσεις, με μεγάλες και μικρές επενδύσεις.
“Δίνεται σαφές στίγμα προς την επιμήκυνση και διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, την ανάπτυξη εξειδικευμένων μορφών τουρισμού και ανάδειξη νέων τουριστικών προορισμών, ενώ αποτελεί ευκαιρία για σημαντικές μεταρρυθμίσεις στους τομείς της τουριστικής εκπαίδευσης και της απλοποίησης και κωδικοποίησης της τουριστικής νομοθεσίας”, τόνισε ή αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού.
Εστιάζοντας στην εξέλιξη των τουριστικών μεγεθών, η κ. Κουντουρά ανέφερε ότι στο πεντάμηνο -αλλά και στο εξάμηνο, όπως δείχνουν τα συνολικά στοιχεία από τις επίσημες πηγές (την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και τα γραφεία ΕΟΤ Εξωτερικού)- η τάση των κρατήσεων είναι συνολικά ανοδική στην πλειονότητα των αγορών- δεξαμενών για την Ελλάδα, με αυξήσεις στις κρατήσεις που κυμαίνονται από 4% έως και 30% ανά αγορά.
Τα στοιχεία της ΥΠΑ για το πεντάμηνο δείχνουν αύξηση 5% στις διεθνείς αφίξεις και τα στοιχεία του “Ελευθέριος Βενιζέλος” για το εξάμηνο δείχνουν επίσης αύξηση 5% των ξένων ταξιδιωτών. Με βάση όλα τα επίσημα στοιχεία που έχουμε από τα αεροδρόμια, από τους ξένους tour operators και από τα γραφεία ΕΟΤ εξωτερικού, το 2016 έχει ξεκινήσει σε θετικό πρόσημο, όπως επισήμανε η αναπληρώτρια υπουργός.
Για την αγορά της Ρωσίας, που σε αυτή έχει ποντάρει πολλά η πολιτική ηγεσία του κλάδου, η υπουργός εκτίμησε ότι στόχος το 2016 είναι να ξεπεράσουν το
1 εκατομμύριο οι αφίξεις Ρώσων στην Ελλάδα. Η στρατηγική του υπουργείου Οικονομίας “στηρίζεται στις εθνικές συμφωνίες που υπογράψαμε με τους 6 μεγαλύτερους Tour Operators το Φεβρουάριο του 2016 για έως και 1.350.000 ταξιδιώτες”, ανέφερε η υπουργός. Ωστόσο προσέθεσε πως λόγω τεχνικής εμπλοκής με το θέμα της βίζας τον Απρίλιο, μετακινήθηκαν από τους tour operators σε άλλους προορισμούς μεγάλος αριθμός τουριστικών πακέτων ταξιδιωτών που επιθυμούσαν να έρθουν στην Ελλάδα. “Το θέμα της βίζας λύθηκε οριστικά από το υπουργείο Εξωτερικών και γίνονται στοχευμένες προσπάθειες προβολής από τον ΕΟΤ και το γραφείο μας του ΕΟΤ στη Ρωσία για να ενισχύσουμε την τουριστική ροή και τις κρατήσεις τελευταίας στιγμής”, υπογράμμισε η αν. υπουργός Τουρισμού.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δίνει μεγάλη έμφαση και στις αγορές τις Μέσης Ανατολής με την κ. Κουντουρά να τονίζει ότι τα Εμιράτα αποτελούν κεντρικό πόλο διαμόρφωσης των τάσεων στη Μέση Ανατολή. Στο πλαίσιο αυτό, γίνονται προσπάθειες για πολιτική διασύνδεση και στήριξη με την πολιτική ηγεσία των Εμιράτων, καθώς και για τη διεύρυνση των συνεργασιών με τους τοπικούς travel agents, ενώ ενόψει του EXPO 2020 στο Ντουμπάι, υπάρχει συνεργασία για τη διείσδυση ελληνικών επιχειρήσεων στην αγορά των Εμιράτων. Ανάλογη έμφαση δίνεται και στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας, ενώ η Αίγυπτος αποτελεί, επίσης, στρατηγική επιλογή του υπουργείου για τη Μέση Ανατολή.
Ειδική αναφορά έγινε από την κ. Κουντουρά τόσο για την αγορά της Κίνας, όσο και για αυτή της Αμερικής. Αναφερόμενη στην αγορά της Κίνας, εστίασε στην προετοιμασία του σχεδίου τουριστικής συνεργασίας της Ελλάδας με την Κίνα, τονίζοντας ότι γίνεται προσπάθεια για απευθείας πτήσεις όλον τον χρόνο στην Ελλάδα από Κίνα. Για την Αμερική επισήμανε ότι είναι βασική αγορά, και με στοχευμένες δράσεις προώθησης και προβολής και συμφωνίες με tour operators, το υπουργείο εξασφάλισε απευθείας πτήσεις όλων των μεγάλων αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών. Μάλιστα, σήμερα, η αύξηση των τουριστικών ροών από την Αμερική προς την Ελλάδα εκτιμάται σε άνω του 40%.
Για την αγορά της Ευρώπης η υπουργός σημείωσε ότι οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής θα αγγίξουν ποσοστό υψηλότερο του 20% σε σχέση με πέρυσι. “Επόμενος μας στόχος του υπουργείου είναι το άνοιγμα αγορών όπως η Ινδία και η Ν. Αμερική”, επισήμανε.
Περνώντας σε θέματα της καθ’ εαυτής τουριστικής ατζέντας η κ. Κουντουρά αναφέρθηκε στην παράνομη εκμίσθωση καταλυμάτων, και όπως είπε, η πρόταση του υπουργείου για την αντιμετώπιση του ζητήματος αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση μέσα στον Ιούλιο. Στόχος του υπουργείου είναι το πλαίσιο να χαρακτηρίζει ξεκάθαρα την αγορά, να είναι άμεσα και εύκολα εφαρμόσιμο και να είναι προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες της ελληνικής τουριστικής αγοράς, όπως είπε.
Παράλληλα το υπουργείο:
– Ενδυναμώνει την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου για το ΕΣΠΑ που συνεργάζεται πλέον με τις Περιφέρειες, για την καλύτερη δυνατή προώθηση των προγραμμάτων που αφορούν τουριστικές επενδύσεις.
– Προχωρά σε συντονισμένη και στοχευμένη προσέλκυση επενδύσεων σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Επικρατείας και Εξωτερικών που έχουν αντίστοιχα το χαρτοφυλάκιο των επενδύσεων και της εξωστρέφειας.
– Προχωρά στη δημιουργία Πλαισίου “Απλοποιημένης Αδειοδοτικής διαδικασίας τουριστικών επενδύσεων” μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας ΕΥΠΑΤΕ (ONE SHOP STOP) που λειτουργεί στο υπουργείο.
Στην παρέμβαση του, ο γενικός γραμματέας Τουρισμού Γεράσιμος Ζαχαράτος υπογράμμισε ότι βρίσκεται στην τελική ευθεία η υλοποίηση του δορυφόρου λογαριασμού, ένα πολύ σημαντικό στατιστικό εργαλείο για τους επαγγελματίες του κλάδου. Από την πλευρά του ο γγ Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Γεώργιος Τζιάλλας αναφέρθηκε στα πεπραγμένα του υπουργείου στο σκέλος των επενδύσεων. Όπως είπε, μέχρι τώρα έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για 11 σύνθετα τουριστικά καταλύματα, εκ των οποίων για δυο έχει δοθεί η άδεια δόμησης (Λακωνία και Κέα). Μάλιστα, κατά το τελευταίο εξάμηνο, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τη δημιουργία επιπλέον 4 σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων.
Εξάλλου, έμφαση δίνεται σε δράσεις στα νησιά με προσφυγικές ροές, καθώς δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην στήριξη και τη δυναμική προώθηση και προβολή τους. Προς την κατεύθυνση αυτή εξασφαλίστηκε η συμμετοχή και η παρουσία των προορισμών αυτών χωρίς επιβάρυνση σε όλες τις Διεθνείς Εκθέσεις στις οποίες συμμετέχει φέτος ο ΕΟΤ. Μάλιστα, το φετινό πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού προβλέπει αύξηση της επιδότησης των τουριστικών καταλυμάτων και διπλάσιες ημέρες διακοπών σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο χωρίς επιβάρυνση για τους δικαιούχους του Οργανισμού και τις οικογένειές τους.
Τέλος στα άμεσα σχέδιά του υπουργείου είναι το νομοθετικό πλαίσιο για τη δημιουργία του Film Commission, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, με στόχο την προσέλκυση της βιομηχανίας του κινηματογράφου, που εκτός από πολύ μεγάλη προβολή της χώρας είναι σημαντικό εργαλείο που θα προσφέρει οικονομική ενίσχυση και νέες θέσεις εργασίας.
Σε ό,τι αφορά τέλος το πρόγραμμα στρατηγικής μάρκετιγκ, όπως είπε ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, αυτό ανέρχεται σε 13,65 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει σειρά δράσεων προβολής της χώρας στο εξωτερικό.