Ακόμα και τα 15 εκατομμύρια μπορεί να φθάσουν στην καλύτερη περίπτωση οι νεκροί από την επιδημία του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 παγκοσμίως, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύει η Daily Mail. Την ίδια ώρα, τα κρούσματα του ιού σε ολόκληρο τον κόσμο ανέρχονται πλέον σε 100.000.
Σύμφωνα με την έρευνα, το πιο εφιαλτικό σενάριο θέλει τους νεκρούς να αγγίζουν τα 68 εκατομμύρια, ενώ το πλήγμα που ενδέχεται να δεχθεί η παγκόσμια οικονομία αγγίζει τα 2,3 τρισ. δολάρια. Σε αυτό το χειρότερο σενάριο οι οικονομίες κάποιων χωρών ενδέχεται να συρρικνωθούν έως και 8%.
Το παγκόσμιο ποσοστό θνησιμότητας έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες και κυμαίνεται σήμερα στο περίπου 3,4%.Σε αυτήν την περίπτωση «χαμηλής σοβαρότητας», η έρευνα υπολογίζει ότι περισσότεροι από 15 εκατ. άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν παγκοσμίως τον πρώτο χρόνο της επιδημίας που ξέσπασε στην Κίνα τον περασμένο Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Ινδία και η Κίνα ενδέχεται να χάσουν εκατομμύρια ανθρώπους η καθεμία, με περισσότερους από 230.000 να πεθάνουν στις ΗΠΑ.Στη Βρετανία ενδέχεται να πεθάνουν 64.000 άνθρωποι, στη Γερμανία 79.000 και στη Γαλλία 60.000. Χιλιάδες θάνατοι θα σημειωθούν σε Νότια Κορέα και την Ιταλία.
Από την άλλη πλευρά, στην περίπτωση της «υψηλής σοβαρότητας» το ξέσπασμα του κορονοϊού μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων των 68 εκατ. ανθρώπων παγκοσμίως. Μεταξύ των νεκρών θα περιλαμβάνονται περισσότεροι από 12 εκατ. ασθενείς στην Κίνα, καθώς και 1,1 εκατ. στις ΗΠΑ.
Στη Βρετανία ο τραγικός απολογισμός μπορεί να αγγίξει τους 290.000, ενώ χιλιάδες θα είναι τα θύματα και σε Γερμανία και Γαλλία. Το πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία φθάνει και τα 9,2 τρισ. δολάρια με την ύφεση να χτυπά τις οικονομίες πολλών χωρών.
Υπάρχει και το σενάριο «μεσαίας σοβαρότητας» σύμφωνα με τον οποίο οι νεκροί παγκοσμίως μπορεί να ξεπεράσουν τα 38 εκατομμύρια και το οικονομικό πλήγμα να φθάσει στα 5,3 τρισ. δολάρια.