Οριστικά εκτός ποσοτικής χαλάρωσης (Quantitave Εasing – QE) έμεινε η Ελλάδα, όπως επισημαίνει στο newmoney κορυφαίος τραπεζίτης και πρώην διευθύνων σύμβουλος τράπεζας.
Αν και η ίδια, η ΕΚΤ φρόντισε να ξεκαθαρίσει πως «χρειάζεται μεγαλύτερη σαφήνεια και μεγαλύτερη εξειδίκευση των μέτρων» υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα αποκλείεται να εισέλθει στην ποσοτική χαλάρωση, παρά τις πιέσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς το Eurogroup για ένταξη στο QE και στήριξη ως προς την έξοδο στις αγορές (sic).
O πρώτος λόγος είναι ότι, τα μέτρα του χρέους (μεσοπρόθεσμα) δεν υφίστανται, ως εκ τούτου, η ΕΚΤ δεν μπορεί να προχωρήσει σε αξιολόγηση βιωσιμότητας του χρέους. Εξάλλου, όπως τονίζει ο τραπεζίτης το IMF εισήλθε με κατ αρχήν συμφωνία, άρα ξεκάθαρα θεωρεί ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, σ αυτή την φάση τουλάχιστον.
Επιπλέον, όπως τονίζει «μέτοχοι της ΕCB (ΕΚΤ) είναι τα κράτη – μέλη. Αν αρχίσει η ΕCB να αγοράζει ομόλογα και χάσουν λεφτά τότε κανείς δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Ο πρόεδρος της ECB δεν είναι μόνος του, παρά την παλιότερη απόφαση για το QE στις υπόλοιπες χώρες».