Τα “καλοκαιρινά μελτέμια” έρχονται φέτος, το φθινόπωρο, για νοικοκυριά & επιχειρήσεις με “μποφόρ” πολλών φόρων, προειδοποιεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, “τα 23,3 δισ€ για φόρους το αμέσως επόμενο διάστημα εκ των οποίων τα 3,344 δις€ για τη καταβολή του ΕΝΦΙΑ δημιουργούν “τρικυμία” στην ελληνική αγορά. Η περίοδος των θερινών εκπτώσεων υπερβαίνει τα τελευταία 7 χρόνια της κρίσης περίπου τα 7 δις ευρώ σε τζίρο, με μόνη εξαίρεση το 2015, που ο τζίρος μειώθηκε στα 6,8 δις ευρώ, λόγω των γνωστών πρωτόγνωρων γεγονότων τον περυσινό Ιούλιο και Αύγουστο στη Χώρα μας, με κλειστές τράπεζες, capital controls, δημοψήφισμα, εκλογές, κ.α.
Πιστέψαμε λοιπόν, ότι φέτος με μεγαλύτερη ηρεμία στην αγορά μετά και τη πρώτη αξιολόγηςη, θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε στο τζίρο του 2014 και στα 7,2 δις ευρώ, αλλά η μέχρι τώρα κίνηση μας διαψεύδει.
Δύσκολα θα ανατραπεί το σκηνικό που ζούμε στην αγορά από την αρχή του καλοκαιριού και ακόμα δυσκολότερα θα αναπληρωθεί ο τζίρος που αναζητούμε μέχρι το τέλος της εκπτωτικής καλοκαιρινής σεζόν στο λιανεμπόριο”.
Ο Β. Κορκίδη παράλληλα εξηγεί ότι η μείωση του διμήνου Ιούνιου-Ιουλίου 2016 κυμαίνεται σε πανελλαδικό επίπεδο από 5-8%, με μεγάλους χαμένους τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά, τα είδη ένδυσης, ενώ παραδόξως με τόσα εκατομμύρια τουρίστες μείωση παρατηρείται και στο εμπόριο τροφίμων και ποτών. “Είναι γεγονός ότι οι τουρίστες που επισκέπτονται τη Χώρα μας, είναι μέσου και χαμηλού εισοδήματος, ενώ ο εγχώριος τουρισμός είχε και φέτος μικρή διάρκεια και ένταση.
Το μόνο που μένει να αναρωτηθούμε οι μικρομεσαίοι της αγοράς, που αντέξαμε μέχρι σήμερα, είναι για πόσο ακόμα και με πόσο πιό χαμηλούς τζίρους, μπορούν να επιβίωσουν οι επιχειρήσεις μας, όταν φέτος οι φόροι, σε αντίθεση με τα έσοδα, είναι αυξημένοι κατά 2,5 δις ευρώ. Πιστεύαμε ότι το “κάθε περυσι και καλύτερα” θα αποτελούσε φέτος το καλοκαίρι εξαίρεση, ως προς τις πωλήσεις, αλλά τελικά ίσχυσε και μάλιστα με το παραπάνω στην άμεση και έμμεση φορολόγηση μας” καταλήγει.