Πράσινο φως για τη μεταρρύθμιση του συστήματος απόδοσης ΦΠΑ στις συναλλαγές μεταξύ χωρών της ΕΕ, με στόχο τη μείωση της απάτης και τη βελτίωση της διασυνοριακής σαφήνειας έδωσαν οι ευρωβουλευτές κατά τη τρέχουσα Σύνοδο της Ολομέλειας στο Στρασβούργο, εγκρίνοντας πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σύμφωνα με μελέτες, οι χώρες της ΕΕ χάνουν έως 50 δισεκατομμύρια ευρώ λόγω διασυνοριακής απάτης στον τομέα του ΦΠΑ κάθε χρόνο.
Επί της ουσίας ψηφίστηκαν δύο νομοθετικές πράξεις στην Ολομέλεια. Η πρώτη αφορά στη μεγαλύτερη διευκόλυνση του εμπορίου, ιδίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εντός της ενιαίας αγοράς και τη μείωση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ. Η δεύτερη έχει ως στόχο της θέσπιση σαφέστερου συστήματος συντελεστών ΦΠΑ, αναφέρει το newmoney.
Και στις δύο ψηφοφορίες, οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν τη γενική δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώ πρότειναν να οριστεί ανώτατος συντελεστής ΦΠΑ 25% και τη δημιουργία μηχανισμού επίλυσης διαφορών, ένα σύστημα που να ενημερώνει αυτόματα τους κανόνες στα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και μια πύλη πληροφοριών για την ταχεία απόκτηση ακριβών δεδομένων σχετικά με τους συντελεστές ΦΠΑ στις χώρες της ΕΕ. Οι βελτιώσεις στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εξεταστούν τώρα από το Συμβούλιο, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για την έγκριση της νομοθεσίας.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο εισηγητής Jeppe Kofod (S&D – Δανία) δήλωσε ότι μέχρι τώρα υπάρχει ένα συνονθύλευμα συστημάτων ΦΠΑ στην Ευρώπη, το οποίο έχει πολλά κενά. Με τις νέες μεταρρυθμίσεις μπορεί να μειωθεί το έλλειμμα ΦΠΑ κατά 41 δισ. ευρώ ετησίως καθώς και να μειωθεί το διοικητικό κόστος των επιχειρήσεων κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως.
Ο συν-εισηγητής, Tibor Szanyi (S&D – Ουγγαρία), δήλωσε από τη πλευρά του ότι η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του ΦΠΑ είναι απαραίτητη για την υποστήριξη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και ότι το σημερινό σύστημα απλώς δεν είναι προσαρμοσμένο στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο. “Οι μεταρρυθμίσεις θα μειώσουν τις διακρίσεις μεταξύ των κρατών μελών διατηρώντας παράλληλα την ευελιξία, ενθαρρύνοντας τις ΜΜΕ και υποστηρίζοντας τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις”, είπε χαρακτηριστικά.
O αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης (GUE/NGL) στη τοποθέτησή του χαρακτήρισε τη φορολογική απάτη στον τομέα του ΦΠΑ κυριολεκτική γάγγραινα, καθώς χάνονται περίπου 150 δισεκατομμύρια ευρώ. “Τα μέτρα που προτείνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα οποία συγκλίνουν με τα μέτρα της Επιτροπής οδηγούν σε εναρμόνιση, απλούστευση, περισσότερη ευρωπαϊκή συνεργασία, με ενίσχυση της διαφάνειας, με ευρωπαϊκό σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών.
Μπορούν, αν εφαρμοστούν, να εξασφαλίσουν έσοδα 45 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως και να μειώσουν και το κόστος για τις επιχειρήσεις κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως. Πρέπει λοιπόν να προχωρήσουμε. Και ο λόγος που δεν προχωράμε είναι ότι αυτό στο οποίο συγκλίνουν το Ευρωκοινοβούλιο και η Επιτροπή αρνείται να το προωθήσει το Συμβούλιο, γιατί μερικά κράτη μέλη βάζουν φρένο σε αυτή την προσπάθεια. Αυτό πρέπει να αλλάξει”, είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του “Ελλάδα-Ο άλλος δρόμος”, Νότης Μαριάς (ECR), υπογράμμισε ότι ο εξορθολογισμός του συστήματος του ΦΠΑ θα συμβάλει πραγματικά στην αντιμετώπιση της απάτης τύπου καρουσέλ, που έφτασε στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι και τα 147 δισεκατομμύρια ευρώ. Συμφώνησε επί της ουσίας, στη ανάγκη να ληφθούν μέτρα τα οποία να στηρίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σημειώνοντας πως “κυρίως πρέπει να υπάρξει μηδενικός ή ελάχιστος ΦΠΑ για τα είδη πρώτης ανάγκης και για τα τιμολόγια των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας, σε μια Ευρώπη η οποία πραγματικά έχει χιλιάδες φτωχούς και ανέργους”.
Τόνισε επίσης, ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί ο ανταγωνισμός των τρίτων χωρών, εξηγώντας: “Και αναφέρομαι στα νησιά του Αιγαίου, τα οποία αντιμετωπίζουν τον ανταγωνισμό από την Τουρκία, που έχει ΦΠΑ 5%.
Όμως η τρόικα έχει επιβάλει στα νησιά του Αιγαίου ΦΠΑ 24%. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, διότι τα νησιά αυτά πλήττονται πλέον, πέραν των άλλων, και από τεράστιες μεταναστευτικές ροές. Το μέτρο λοιπόν που πρέπει να ληφθεί είναι η επιβολή χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, όπως ίσχυε και στο παρελθόν”.