Μήνυμα στην Αθήνα ότι η ανάπτυξη σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρρυθμίσεων στέλνει η Κομισιόν με τις χειμερινές της εκτιμήσεις για την Ελλάδα που δόθηκαν την Πέμπτη στη δημοσιότητα.
«Η ανάκαμψη της οικονομίας παραμένει, σε μεγάλο βαθμό, εξαρτώμενη από τη συνεχιζόμενη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της έκθεσης λίγες ώρες μετά την παραδοχή ανώτατης πηγής της Ευρωζώνης ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με τις μετα-προγραμματικές της υποχρεώσεις.
Όσον αφορά την πρόβλεψη για τους ρυθμούς ανάπτυξης το 2019, η Κομισιόν προχώρησε σε ελαφριά αναθεώρηση προς τα κάτω σε σχέση με την πρόβλεψη που είχε κάνει κατά την έγκριση του προϋπολογισμού τον περασμένο Νοέμβριο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεπε για το 2019 ανάπτυξη 2,3% τον Νοέμβριο και με τη σημερινή έκθεσή της προβλέπει ανάπτυξη 2,2%.
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η σημαντική κινητήρια δύναμη της συνολικής ζήτησης ήταν η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία υποστηρίχθηκε από την αύξηση της απασχόλησης. Οι επενδύσεις παρέμειναν συγκρατημένες σε σύγκριση με το 2017, τουλάχιστον εν μέρει, ενώ σε ό,τι αφορά τον τομέα των ακινήτων επισημαίνεται ότι οι επενδύσεις σε κατοικίες αυξήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Επίσης, η Επιτροπή τονίζει ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών είχε σχεδόν επιστρέψει στα επίπεδα πριν από τη κρίση, περί τα τέλη του 2018 και πως η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να παραμείνει ο βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη το 2019.
Ωστόσο, η Επιτροπή τονίζει ότι η αύξηση των εξαγωγών αναμένεται να μετριαστεί, καθώς η ανάπτυξη στον τουριστικό τομέα επιβραδύνεται λόγω της επανόδου του ανταγωνισμού από την Τουρκία. Εξάλλου, σημειώνεται ότι οι εξαγωγές αγαθών αναμένεται να αποδυναμωθούν, αλλά θα παραμείνουν σε αυξανόμενη τροχιά παρά την οικονομική επιβράδυνση στην ΕΕ.
Για την αγορά εργασίας η Επιτροπή τονίζει ότι βελτιώνεται σταθερά, καθώς η ανεργία μειώθηκε στο 18,6% τον Οκτώβριο του 2018, από 21% το προηγούμενο έτος. Η ανάπτυξη της πλήρους και εξαρτώμενης απασχόλησης εξακολουθεί να αποτελεί τη βασική κινητήρια δύναμη για την αύξηση της απασχόλησης, ενώ η μερική απασχόληση και η αυτοαπασχόληση παραμένουν υποτονικές. Σημειώνεται, επίσης, ότι η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,5% τα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους, πράγμα που δείχνει βελτιώσεις στην παραγωγικότητα της εργασίας.
Τέλος, η Επιτροπή εκτιμά ότι ο πληθωρισμός έφτασε το 0,8% το 2018 και προβλέπεται να παραμείνει συγκρατημένος το 2019, λόγω των υποτονικών τιμών της ενέργειας, πριν αυξηθεί το 2020 στο 1,3%.