Προς το ιταλικό μοντέλο, με τιτλοποίηση δανείων, προσανατολίζεται η κυβέρνηση και σύμφωνα με πληροφορίες απο τραπεζικές πηγές, ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος πρόκειται να προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις εντός του Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Υπουργείο Οικονομικών γι αυτό τον λόγο έχει προσλάβει την Jp Morgan η οποία δουλεύει το σχήμα το οποίο θα επιλεγεί για τις τέσσερις τράπεζες, αναφέρει το newmoney.
Μάλιστα, όπως αναφέρει τραπεζίτης, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η JP Μorgan θα προχωρήσει την δουλειά προκειμένου να δημιουργηθεί ένα λειτουργικό μοντέλο απο το οποίο θα επωφεληθούν τόσο οι τράπεζες, όσο και οι επενδυτές που θα αγοράσουν τα ομόλογα τιτλοποιημένων δανείων.
Αυτό το σχήμα, όπως διεφάνη και απο εκθέσεις ξένων οίκων θα λειτουργήσει καλύτερα για τις ελληνικές τράπεζες. Ήδη η διοίκηση της Alpha bank σε παρουσίαση της Goldman Sachs ανέφερε ότι θα αντιγράψει το μοντέλο της Eurobank προικειμένου να βγάλει απο τον ισλογισμό της, ένα μεγάλο μέρος των μη τραπεζικών ανοιγμάτων.
Θετική ανταπόκριση απο τα ξένα funds – πως θα δημιουργηθεί μιa εσωτερική αγορά πωλήσεων ενεχύρων – To μεγάλο ξεπούλημα
Την ίδια θετική ανταπόκριση απέναντι στο ιταλικό μοντέλο έχουν και τα ξένα funds στην Αθήνα για ένα πρόσθετο λόγο. Μέχρι τώρα απευθύνονται στις τράπεζες προκειμένου να αποκτήσουν μια επιχείρηση, ένα ακίνητο, ένα οικόπεδο.
Οι διαδικασίες, όμως, είναι χρονοβόρες και οι τραπεζίτες δεν λαμβάνουν εύκολα τις αποφάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι το deal του Νηρέα χρειάστηκε πέντε χρόνια προκειμένου να προχωρήσει κι αυτό είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι, οι τράπεζες δεν προχωρούσαν με την ταχύτητα την οποία απαιτούσε η αγορά.
Όταν, όμως, τα εξειδικευμένα funds αναλάβουν την διαχείριση για καθεμιά τράπεζα ξεχωριστά, τότε οι διαδικασίες θα είναι πιο εύκολες. Θα απευθύνονται στα ίδια τα funds και θα τους ρωτούν ποιές επιχειρήσεις ή ποιά ακίνητα έχουν προς αξιοποίηση.
Οι διαδικασίες μεταξύ τους θα είναι ταχύτατες και αν μια συμφωνάι τους ταιριάζει και βγάζουν κέρδος τότε θα προχωρούν. Θα μπορούσε να πει κανείς βάσιμα ότι το 2019 αλλά και οι υπόλοιπες χρονιές που θα ακολουθήσουν θα χαρακτηριστούν απο συνεχείς συμφωνίες και deals.
Εurobank: Νέος διαγωνισμός για τα 630 ακίνητα
Το deal της συγχώνευσης της Grivalia απο την Eurobank οδηγεί και σε νέο διαγωνισμό….. για τα 630 ακίνητα. Η Eurobank είχε διενεργήσει διαγωνισμό για 630 ακίνητα τα οποία ήταν ενέχυρα και προήλθαν απο μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Τον σχετικό διαγωνισμό έτρεχε η Pricewatrhouse απο το περασμένο καλοκαίρι και τελικά η διαδικασία ανέδειξε ως προτιμητέο επενδυτή την… Grivalia. Ύστερα απο την ανακόνωση του deal συγχώνευσης με την Grivalia το deal ακυρώθηκε και σύμφωνα με πληροφορίες η τράπεζα θα “τρέξει” νέα διαδικασία απο τις αρχές Ιανουαρίου και σε “μικρές’ παραλλαγές, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.
Ποιό ήταν το χαρτοφυλάκιο ακινήτων
Απο τα 630 ακίνητα το 1/3 των ακινήτων βρίσκεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενω τα υπόλοιπα είναι διεσπαρμένα στην επικράτεια. Περί το 50% είναι οικιστικά, ενω τα υπόλοιπα είναι εμπορικά και οικόπεδα. Η αξία του χαρτοφυλακίου ανέρχεται στα 22 εκατ ευρώ.
Την κίνηση της Eurobank αναμένεται να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες τράπεζες, καθώς ο επόπτης έχει μεν επιτρέψει τις αγορές ακινήτων απο πλειστηριασμούς απο τις ίδιες τις τράπεζες, υπο τον όρο, όμως, πως οι τράπεζες δεν θα διακρατούν τα ακίνητα εσαει, αλλά ότι θα προχωρήσουν σε πώληση εντός εύλογου χρονικού διαστήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο SSM έχει ορίσει το διάστημα αυτό στην πενταετία, και αναμένει άμεσα δείγματα γραφής από τις τράπεζες.
Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής, στις τράπεζες καταλήγουν τα μισά ακίνητα από όσα βγαίνουν σε πλειστηριασμό. Φέτος υπολογίζεται ότι θα διενεργηθούν περί τους 15.000-18.000 πλειστηριασμούς.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο σχεδιασμός των τραπεζών προβλέπει μια μεγαλύτερη «τακτοποίηση» των στεγαστικών χαρτοφυλακίων καθώς και των ενεχύρων τους.
Στο πλαίσιο αυτό, με τη βοήθεια ξένων εξειδικευμένων πλατφορμών, θα καταχωρίσουν – διαχωρίσουν τόσο τα μη εξυπηρετούμενα, όσο και τα εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν ακίνητα ως εμπράγματη εξασφάλιση, αποκτώντας έτσι και καλύτερη οπτική για το ποια δάνεια μπορούν να ανακτηθούν.
Ο διαχωρισμός των ακινήτων που συνιστούν εξασφαλίσεις δανείων θα επιχειρηθεί και προκειμένου να γίνει καλύτερος σχεδιασμός του προγράμματος πλειστηριασμών από τις τράπεζες, στοχεύοντας σε περιοχές – ακίνητα που θα παρουσιάζουν μεγαλύτερες δυνατότητες ανακτησιμότητας.