Από τη Μεταπολίτευση συζητάμε το δικαίωμα των Ελλήνων εκλογέων που διαμένουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν στην Ελλάδα.
Για περίπου 40 χρόνια αιωρείται το αναπάντητο ερώτημα «ποιος έχει το δικαίωμα να πει όχι στην ψήφο κάποιου που ζει στο εξωτερικό, είτε λόγω ανάγκης είτε λόγω επιθυμίας;».
Της Μαρίας – Αλεξάνδρας Κεφάλα*
Είμαστε από τις λίγες χώρες, εξάλλου, που δεν έχουν νομοθετήσει για το δικαίωμα ψήφου των εκτός Επικρατείας πολιτών τους, ανάμεσα σε Αλβανία, Χιλή, Αρμενία.
Η εκπλήρωση της συνταγματικής επιταγής είναι, θεσμικά και τεχνικά, ώριμο αίτημα και υποχρέωση της Πολιτείας μας έναντι μιας σημαντικής κατηγορίας Ελλήνων πολιτών, που αυξήθηκε μάλιστα τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης.
Η Νέα Δημοκρατία έφερε το θέμα στο προσκήνιο, καταθέτοντας σχετικές προτάσεις νόμου στις αρχές του 2016 και ξανά στα τέλη του 2017.
Όμως, η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να τις θέσει προς συζήτηση στη Βουλή. Η Κυβέρνηση πλέον της Νέας Δημοκρατίας επανέφερε στο δημόσιο διάλογο την πρότασή της να μπορούν να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους.
Ο Πρωθυπουργός της Χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών ξεκίνησαν διαβουλεύσεις με όλα τα κόμματα της Βουλής, ώστε να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση και να εξασφαλιστεί η κατά το Σύνταγμα απαιτούμενη πλειοψηφία 2/3 επί του συνόλου των βουλευτών. Έτσι πρέπει να λειτουργεί μια υπεύθυνη Κυβέρνηση.
Και, για πρώτη φορά στη σύγχρονη Ιστορία μας, επετεύχθη μια τέτοια συμφωνία με τα περισσότερα κόμματα της Βουλής! Ήδη, το τελικό σχέδιο νόμου της Κυβέρνησης τέθηκε υπόψη των κομμάτων και ακολούθως και σε δημόσια διαβούλευση.
Η πρόταση αυτή προβλέπει τον ισότιμο συνυπολογισμό της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού στο εκλογικό αποτέλεσμα της επικράτειας και επομένως στον υπολογισμό των εδρών που δικαιούται κάθε κόμμα.
Γιατί δεν μπορεί να υπάρχουν Έλληνες δυο κατηγοριών και ταχυτήτων. Θέλουμε η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού να είναι ισοδύναμη με την ψήφο των Ελλήνων στο εσωτερικό. Και δεν είναι ένα επιπλέον δικαίωμα αλλά μια διευκόλυνση.
Όσοι αρνούνται να διευκολύνουν τους Έλληνες να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους ουσιαστικά δίνουν το δικαίωμα να ψηφίζουν μόνο αυτοί που έχουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν στην Ελλάδα.
Εμείς, με την πρότασή μας, βοηθάμε τα παιδιά του «brain drain», όλους εκείνους που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης, να μην αποκόπτουν τον ομφάλιο λώρο με την Ελλάδα. Αποτελεί, άλλωστε, ρητή συνταγματική υποχρέωση του Κράτους να μεριμνά για τη διατήρηση των δεσμών των απόδημων Ελλήνων με τη μητέρα Πατρίδα.
Είναι, λοιπόν, μια ώρα ευθύνης για το πολιτικό σύστημα, να δείξει ότι μπορεί να κάνει το λογικό και το αυτονόητο. Για να δούμε…
*Βουλευτής Ιωαννίνων ΝΔ