Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, υποβίβασε την κατηγορία του Κατάρ σε ΑΑ- ενώ ανέφερε μόνο μικρή πρόοδο προς τον τερματισμό του εμπάργκο προς το εμιράτο, με πρωτοβουλία και καθοδήγηση από τη Σαουδική Αραβία.
Ο Fitch μείωσε τη βαθμολογία του κρατικού μακροπρόθεσμου χρέους του κράτους του Κόλπου κατά μία βαθμίδα, τοποθετώντας την στο ίδιο επίπεδο με το Βέλγιο και τη Νότια Κορέα. Οι προοπτικές είναι αρνητικές, δήλωσε τη Δευτέρα η εταιρεία που εδρεύει τη Νέα Υόρκη, αναφέρει το newmoney.
“Οι διεθνείς προσπάθειες διαμεσολάβησης βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη αλλά δεν παρουσιάζουν σημαντική πρόοδο”, ανέφεραν οι αναλυτές της Fitch Κριστιάνις Κρούστινς και Γιαν Φρίντριχ. “Κατά την άποψή μας, οι διαπραγματευτικές θέσεις του Κατάρ και των χωρών που μετέχουν στο μποϊκοτάζ παραμένουν πολύ μακριά.”
Το Κατάρ, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, τέθηκε σε αρνητική τροχιά βαθμολόγησης τον Ιούνιο μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων και των οδών μεταφοράς από και προς τη χώρα, εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν και της Αιγύπτου. Οι τέσσερις χώρες κατηγορούν το Κατάρ ότι αποσταθεροποιεί την περιοχή μέσω της στήριξης των ισλαμιστικών κινημάτων, μια κατηγορία που η Ντόχα αρνείται. Η οικονομία των χωρών του Κόλπου θα επεκταθεί φέτος με τον πιο αργό ρυθμό από το 1995, σύμφωνα με οικονομολόγους που ερωτήθηκαν από το Bloomberg αυτό το μήνα.
Οι καταθέσεις στο εξωτερικό του Κατάρ μειώθηκαν σχεδόν κατά 8% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία των κεντρικών τραπεζών, και η Ντόχα λέει στις τράπεζες να πηγαίνουν σε διεθνείς επενδυτές για χρηματοδότηση αντί να στηρίζονται στο κράτος, σύμφωνα με τους ανθρώπους που φέρονται να γνωρίζουν το θέμα. Το Κατάρ ξοδεύει δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να ετοιμαστεί να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου και να μετατρέψει τη Ντόχα, την πρωτεύουσα, σε περιφερειακό κόμβο.
Ο Fitch εκτιμά ότι ο ρυθμός δημοσιονομικής εξυγίανσης θα επιβραδυνθεί καθώς η κυβέρνηση εν μέρει ανέχεται το αυξημένο κόστος των εισαγωγών και αναβάλλει τη λήψη ορισμένων μέτρων που δεν σχετίζονται με το πετρέλαιο, προκειμένου να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα και το λαϊκό συναίσθημα.