Τον αυτοματοποιημένο έλεγχο προσαύξησης περιουσίας, με διασταύρωση δεδομένων από πιστωτικά ιδρύματα και φορολογικές δηλώσεις, προανήγγειλε την Τρίτη ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής. Η σχετική εφαρμογή θα παραδοθεί σε λίγες ημέρες στις υπηρεσίες, για να μπορεί να διασταυρώνονται -και αναδρομικά- τα δηλωθέντα εισοδήματα με τις πρωτογενείς καταθέσεις του κάθε φορολογουμένου.
Το σχέδιο αυτό στόχο έχει να παρακινήσει περισσότερους να ενταχθούν άμεσα στην οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, προκειμένου να πληρώσουν επιπλέον φόρους για να αποφύγουν τα χειρότερα, εάν εντοπιστούν από την εφορία ως ύποπτοι για «μαύρο χρήμα».
Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσαν ο ΣΕΒ και η Διανέοσις για τη φοροδιαφυγή, ο κ. Πιτσιλής παρουσίασε επίσης τις προτεραιότητες της φορολογικής Αρχής που περιλαμβάνουν :
-Την προτεραιοποίηση των φορολογικών ελέγχων με εξειδικευμένα κριτήρια ανά ελεγκτική υπηρεσία, που ολοκληρώνεται σύντομα για τη φετινή χρονιά με τεχνική βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
-Την καταπολέμηση φαινομένων εικονικής μετεγκατάστασης σε γειτονικές χώρες με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για την οποία, όπως είπε ο κ. Πιτσιλής, αν χρειαστεί θα αναληφθούν και διεθνείς πρωτοβουλίες.
-Αύξηση των ελέγχων στα καύσιμα με πρόσθετη ιχνηθέτηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, το 2016 αυξήθηκαν κατά 40% οι έλεγχοι και κατά 325% τα πρόστιμα στο χώρο του καπνού, αλλά και των καυσίμων (12.018 έλεγχοι το 2016 έναντι 8.859 το 2015).
– Πάταξη της «καθημερινής» μικρο-φοροδιαφυγής σε ΦΠΑ, αποδείξεις κλπ.
Πάντως, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων, κύριος Γρηγόρης Στεργιούλης, αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα της ιχνηθέτησης των καυσίμων λέγοντας ότι οι λαθρέμποροι θα προχωρήσουν σε αδρανοποίηση των ιχνηθετών και κάνοντας λόγο για μέτρα που εξαγγέλλονται καλοπροαίρετα αλλά με αμφίβολη αποτελεσματικότητα.
Ο κ. Στεργιούλης υποστήριξε πως δεν αξιοποιούνται τα στοιχεία από στα συστήματα ελέγχου εισροών – εκροών που έχουν εγκατασταθεί στο 100% σχεδόν των πρατηρίων. Εκτίμησε πως το λαθρεμπόριο στα καύσιμα στερεί από το Δημόσιο 200 εκατ. ευρώ το χρόνο και ανέφερε ότι πολύ διαδεδομένη είναι η κλοπή καυσίμων στις αντλίες (ελλιπείς παραδόσεις) στην οποία απέδωσε και τις μειωμένες καταναλώσεις που καταγράφονται στην αγορά.
Να διατηρηθεί η ανεξαρτησία της φορολογικής διοίκησης, να μην δίνονται παρατάσεις στην παραγραφή (όπως επιτάσσει και πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ) και να θεσμοθετηθεί η θέση του γενικού εφόρου στην ΑΑΔΕ πρότεινε ο βουλευτής, πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης.
Τέλος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος Χρήστος Χαρπαντίδης ανέφερε οτι σε 7 χρόνια έγιναν 9 αυξήσεις φόρων στα τσιγάρα – καπνά. Εκτίμησε πως το λαθρεμπόριο αποτελεί σήμερα το 20% της αγοράς και στερεί το κράτος από έσοδα ύψους 800 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Ελέγχους για το παρεμπόριο στην εισαγωγή, στα δίκτυα διακίνησης και στο πεζοδρόμιο ζήτησε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κύριος Βασίλης Κορκίδης ο οποίος τάχθηκε υπέρ της επέκτασης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.