Σε θέση μάχης βρίσκονται τα κόμματα εν όψει της αυριανής ψήφισης του πολυνομοσχεδίου της Βουλή προκειμένου να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση και να εκταμιευθεί η δόση των 6,7 δισεκατομμυρίων.
Η συζήτησή του θα αποτελέσει σημείο έντονης αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση που αναμένεται να διασταυρώσουν και πάλι τα ξίφη τους.
Το πολυνομοσχέδιο – μαμούθ περιλαμβάνει συνολικά 400 άρθρα σε 600 και περιλαμβάνει κρίσιμες διατάξεις, όπως η νομοθέτηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων για χρέη και προς το Δημόσιο, τα οικογενειακά επιδόματα, ενώ εξίσου σημαντική πολιτικά είναι και η διάταξη που απαιτεί πλειοψηφία 50%+1 προκειμένου να λαμβάνεται απόφαση για κήρυξη απεργίας στα πρωτοβάθμια σωματεία.
Οι εν λόγω διατάξεις αποτελούν τα κατεξοχήν σημεία αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση, ενώ τα συνδικάτα προγραμματίζουν νέο γύρο απεργιακών κινητοποιήσεων.
Οι «κρυφές» παγίδες που κρύβει το νέο πολυνομοσχέδιο
Στο μεταξύ, μπορεί η κυβέρνηση να μιλά για το «θετικό πρόσημό» του πολυνομοσχεδίου, αποκρύπτει, όμως, ότι υπάρχει πλήθος διατάξεων που φέρνουν τους φορολογουμένους στο… μείον.
Οι τρίτεκνοι θα θυσιάσουν έως και 1.500 ευρώ τον χρόνο στον βωμό της μείωσης της υπογεννητικότητας, η οποία θα πρέπει να έρθει από αυτούς που έχουν ένα ή δύο παιδιά.
Για αυτό και η ΝΔ αναμένεται να εξαπολυσει επίθεση κατά της κυβέρνησης, η οποία θα προσπαθήσει να αντικρούσει τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και να αποδείξει ότι πολυνομοσχέδιο κρύβει μέτρα.
Μάλιστα, εδώ και ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του μελετά ήδη το πολυνομοσχέδιο και προετοιμάζεται για τη μονομαχία του με τον Αλέξη Τσίπρα
Έντονες αντιδράσεις για τη διάταξη της απεργίας
Το ΚΚΕ έχει προαναγγείλει ότι θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για το επίμαχο άρθρο ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι Το Ποτάμι βρίσκεται κοντά στο «παρών».
Από την πλευρά τους, οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και των υπόλοιπων σωματείων έχουν χαρακτηρίσει μητέρα των μαχών τον αγώνα ενάντια στην τροπολογία, που καθιστά δυσκολότερη την κήρυξη απεργίας από τις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις.
ΓΣΕΕ: Αντισυνταγματικός περιορισμός του απεργιακού δικαιώματος
O Δημ. Καραγεωργόπουλος, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, επέκρινε με δριμύτητα την κυβέρνηση λέγοντας ότι είναι «απόλυτα συνεπής στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με το τρίτο μνημόνιο και τις επικαιροποιήσεις του» ενώ όπως είπε προχωρά σε αντισυνταγματικό περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος στα επιχειρησιακά πρωτοβάθμια σωματεία.
«Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να σταθεί στη λογική. Διαγκωνίζονται ποια από τις δύο θα φέρει τη χειρότερη διάταξη», είπε ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ.
Προηγουμένως, αναφερόμενος στα οικογενειακά επιδόματα, εκτίμησε ότι θα υπάρξουν σημαντικές μειώσεις στις οικογένειες με τρία παιδιά και πάνω, εφόσον ξεπερνούν τα κατώτερα όρια εισοδήματος που ορίζουν οι νέες διατάξεις. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι με τα εισοδηματικά κριτήρια πλήττονται όλοι οι μισθωτοί.
ΑΔΕΔΥ: Ισοδυναμεί με κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος
Ο Ι.Παϊδας, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, δήλωσε ότι η ρύθμιση που προωθείται με το πολυνομοσχέδιο για την απαρτία στην κήρυξη απεργίας στα επιχειρησιακά πρωτοβάθμια σωματεία δεν λαμβάνει υπόψη τη διάρθρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων και ισοδυναμεί με κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος.
«Είναι αδιανόητο ένα πρωτοβάθμιο σωματείο να μην μπορεί να πάρει απόφαση για απεργία, αλλά να μπαίνει η δαμόκλειος σπάθη του 50+1 των οικονομικά ενήμερων εργαζομένων», είπε ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ και τόνισε ότι είναι αδιανόητο σήμερα ένα κόμμα με ποσοστό 30%-33%, δηλαδή με το 1/3 του ελληνικού λαού, να μπορεί να κυβερνά τη χώρα και συλλήβδην να απορρίπτονται τα πρωτοβάθμια σωματεία που είναι ο πυρήνας και η καρδιά των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος.
Σε απεργιακό κλοιό η χώρα
Στο μεταξύ, σε απεργιακό κλοιό θα βρίσκεται τη Δευτέρα η χώρα
Mε απεργίες και στάσεις εργασίας απαντούν οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς της πρωτεύουσας, ενάντια στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.
Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τραβούν χειρόφρενο, καθώς τα Σωματεία εργαζομένων σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ ανακοίνωσαν 24ωρη απεργία καταγγέλοντας το εκτρωματικό πολυνομοσχέδιο.
Γι αυτό δεν θα ισχύσουν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας (δακτύλιος).
Κανονικά θα εκτελούνται τα δρομολόγια στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας και τον προαστιακό σιδηρόδρομο, ενώ οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας προχωρούν σε τρίωρη στάση εργασίας (12.00 – 15.00).
Προβλήματα και στις πτήσεις
Επίσης, λόγω της τρίωρης στάσης εργασίας που έχουν εξαγγείλει για την ίδια ημέρα οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, καμία πτήση δεν θα πραγματοποιηθεί από και προς το ελληνικό αεροδρόμιο, μεταξύ 12 το μεσημέρι και 3 το απόγευμα, ενώ θα υπάρξουν και τροποποιήσεις των ωρών πτήσεων.
Συγκεκριμένα, η Αegean και η Olympic Air, αναγκάζονται να τροποποιήσουν την ώρα αναχώρησης σε 28 σκέλη πτήσεων εξωτερικού και 20 σκέλη πτήσεων εσωτερικού, ενώ ακυρώνουν 13 σκέλη πτήσεων εσωτερικού. Δείτε ΕΔΩ
Αποχή δικηγόρων
Να απέχουν αύριο, ημέρα ψήφισης του Πολυνοσχεδίου’ από τα καθήκοντα τους αποφάσισαν οι δικηγόροι σε έκτακτη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις διατάξεις για την υποχρεωτική διαμεσολάβηση. Στην αποχή ωστόσο δεν συμμετέχει ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας μετά την από 9-1-2018, κατά πλειοψηφία, απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου.
Πορειές σε όλη τη χώρα
Σε μαζική συμμετοχή στις πορείες που θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα καλούν ομοσπονδίες, σωματεία και κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.
Συγκεκριμένα, συγκέντρωση στις 12.30 στην πλατεία Κλαυθμώνος θα πραγματοποιήσει η ΑΔΕΔΥ, που προκήρυξε στάση εργασίας για το Δημόσιο από τις 12.00 έως τη λήξη του ωραρίου προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή των εργαζομένων.
Η ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας απευθύνουν κάλεσμα για τις 17.00 στο Σύνταγμα, ενώ το ΠΑΜΕ για τις στις 18.00 στην Ομόνοια μετά τη μεγάλη διαδήλωση που πραγματοποίησε την Παρασκευή.
Σε θέση μάχης βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, καθώς θα πραγματοποιήσουν τρίωρη στάση από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου και θα συμμετάσχουν συμμετοχή στη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ και στα συλλαλητήρια στη χώρα.
Πηγή: parapolitika.gr