Η ψύχωση της πρώτης φοράς Αριστερά

Ποια είναι λοιπόν τα συμπτώματα της πρώτης φοράς Αριστερά, ή αν προτιμάτε των τριών ψυχωσικών επεισοδίων που ανέδειξαν τα συμπτώματα της ασθένειας;

Tου Χάρη Παυλίδη

Το 2009, τέτοια εποχή, η γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα είχε καταλογίσει- διαγνώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάσχει από “πολιτική ψύχωση”.

Ανεξάρτητα της εγκυρότητας που έχει ο καταλογισμός- ενόσω μάλιστα ο διαγνώσας τυγχάνει παρόμοιων συμπτωμάτων- η ροή των πραγμάτων αποδεικνύει καθημερινά ότι πολιτικοί που έχουν ιδεολογική συγγένεια γνωρίζουν καλύτερα το ψυχισμό των συντρόφων πέριξ του Περισσού. Άλλωστε οι ψυχώσεις δεν είναι προνόμιο της ελληνικής Αριστεράς.

Θυμίζω ότι η αιτιότητα στη ψύχωση, κατά Λακάν, αποδίδεται σε μια αδιαμεσολάβητη ταύτιση και σ’ ένα φαντασιακό δίχως όρια. Κατά συνέπεια δεν είναι να απορεί κανείς για το πως έφθασε ο ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνά, ούτε βέβαια για το αδιέξοδο που οδηγεί τη χώρα μια διαπραγμάτευση που δεν υπάρχει στην πραγματικότητα.

Η Ελλάδα πέρασε μέσα σε δύο χρόνια τρία ψυχωσικά επεισόδια. Δύο εκλογικές αναμετρήσεις και ένα δημοψήφισμα. Επί της ουσίας τρείς φορές(τουλάχιστον) απώλεσε την επαφή της με την πραγματικότητα.

Κι ενώ οι άνθρωποι συνήθως, οι περισσότεροι τέλος πάντων, επανέρχονται μετά από μια τέτοια εμπειρία, η Ελλάδα φαίνεται ότι παραμένει καθηλωμένη στο φαντασιακό το οποίο όπως εξηγεί ο Τζόυς οι άνθρωποι το αναγάγουν σε πεπρωμένο.

Νομίζουμε ότι λέμε αυτό που θέλουμε, αλλά τελικά λέμε αυτό που θέλουν οι άλλοι. Κι αυτό εξηγεί γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ως κυβέρνηση και ως κόμμα. Όσον αφορά στους ΑΝΕΛ, που ως γνωστόν δεν έχουν ιδεολογική συγγένεια με την Αριστερά, πρόκειται για σίνθωμα(sinthome). Τόσο απλά.

Ποια είναι λοιπόν τα συμπτώματα της πρώτης φοράς Αριστερά, ή αν προτιμάτε των τριών ψυχωσικών επεισοδίων που ανέδειξαν τα συμπτώματα της ασθένειας; Κατ’ αρχάς η αποδιοργανωμένη σκέψη. Κλασική περίπτωση ο Παύλος Πολάκης. Όχι για όσα κατά καιρούς εκστομίζει, διατυπώνοντας ασύνδετες προτάσεις χωρίς νόημα, αλλά για την εμμονή στη συμβολική αιτιότητα όπως την έχει περιγράψει ο Μιλλέρ. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα όσα είπε πριν από δύο ημέρες:

“Προσπαθούμε ακόμη να πάρουμε την πραγματική εξουσία”. Ενόσω αυτός προσπαθεί η κυβέρνηση νομίζει ότι προσπαθεί να επαναφέρει τη χώρα στη κανονικότητα. Ένα ακόμα σύμπτωμα της ψύχωσης, η αυταπάτη, την οποία άλλωστε ευθαρσώς έχει ομολογήσει ο πρωθυπουργός. Η κυβέρνηση είναι τόσο πεπεισμένη ότι θα κλείσει την αξιολόγηση χωρίς να πάρει νέα μέτρα, ώστε αγνοεί τις εξελίξεις επιμένοντας να διατηρεί ψεύτικες πεποιθήσεις.

Ένα παράδειγμα παραίσθησης είναι να έχεις πειστεί ότι η παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα καθιστά το ΔΝΤ υπονομευτή του προγράμματος, το οποίο εσύ θα είχες φέρει σε πέρας εάν δεν υπήρχε το ΔΝΤ. Σα να λέμε ότι όποιος φοράει καπέλο, γυαλιά και καμπαρντίνα και βαδίζει πίσω σου σε παρακολουθεί.

Στις ψυχώσεις συνήθως δεν υπάρχει επίγνωση, αν και υπάρχουν περιπτώσεις που παρά την έλλειψη εναισθησίας το άτομο αναγνωρίζει ότι έχει πρόβλημα.

Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις. Η πρώτη υπουργού που μας είπε ότι σε λίγο καιρό θα τρίβουμε τα χέρια μας από ενθουσιασμό για τα επιτεύγματα της κυβέρνησης. Η δεύτερη πάλι με υπουργό που αποκάλυψε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες τον συναντούν στο δρόμο και του δίνουν συγχαρητήρια.

Τι να σου κάνει ο Λακάν…

*Ο Χάρης Παυλίδης είναι δημοσιογράφος

ΠΗΓΗ: NEWS247.GR

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Opinion