Τα CDS (credit default swaps), ήτοι το κόστος που πρέπει να πληρώσει κανείς στην αγορά των παραγώγων για να εξασφαλισθεί από τον κίνδυνο χρεοστασίου του κρατικού χρέους (ομολόγων), έχουν αναδείξει και… ξεχωρίσει, σύμφωνα με τον διεθνή οικονομικό τύπο, τις πέντε οικονομίες με τον μεγαλύτερο κίνδυνο χρεοκοπίας.
Ανάμεσά τους πλέον, σταθερά συγκαταλέγεται και η Τουρκία, με την Αργεντινή να είναι επικεφαλής της λίστας κινδύνου, αναφέρει το capital.gr.
Η Ελλάδα κάποια στιγμή πριν από 3 – 4 είχε πλησιάσει στο πάνω μέρος αυτής της λίστας, αλλά μετά την συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους της και την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στήριξης έχει – σύμφωνα με τον ESM – οριστικά απομακρυνθεί από την επικίνδυνη λίστα.
Η τουρκική οικονομία αντίθετα, από το καλοκαίρι του 2018 που χτύπησε “κόκκινο” με τα CDS να ξεπερνούν τις 585 μονάδες βάσης, που σημαίνει ότι η αγορά εξασφάλισης έναντι του χρέους της πλήρωνε τόκο 5,85%, σήμερα κινείται στην πέμπτη πλέον επικίνδυνη θέση με “κόστος” σε επίπεδο CDS τις 488 μονάδες βάσης, με πρώτη της λίστας την Αργεντινή.
Η διαρκής υποτίμηση της τουρκικής λίρας και το εξαιρετικά υψηλό χρέος των ιδιωτικών επιχειρήσεων σε συνάλλαγμα, έχουν εκτινάξει τον πληθωρισμό παρά την παρεμβατική πολιτική τόσο του Υπ. Οικονομικών όσο και της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας. Η τάση επικινδυνότητας συνεχίζει να ενισχύεται μέσα από απότομα σκαμπανεβάσματα καθώς τα συναλλαγματικά αποθέματά της έχουν μειωθεί σε πραγματικούς όρους σε μόλις 15 δισ. δολ. Η επικινδυνότητα της κατάστασης στην Τουρκία αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη ανησυχία στην Φρανκφούρτη και το Βερολίνο καθώς οι συνέπειες ενός χρεοστασίου της θα είχε εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για την ευρωπαϊκή οικονομία και κυρίως τη γερμανική…
Η Αργεντινή βρίσκεται επικεφαλής της λίστας των πέντε με CDS υπερδιπλάσια της Τουρκίας καθώς η οικονομία της, παρά το δάνειο των 50 δισ. δολ. από το ΔΝΤ δεν φαίνεται πλέον να αντέχει την μεγάλη έξοδο κεφαλαίων, τον υπερπληθωρισμό και την βαθιά υποτίμηση του πέσος.
Και να σκεφτεί κανείς ότι δύο χρόνια ενωρίτερα, η νέα κυβέρνηση Μάκρι είχε γίνει θερμά αποδεκτή από τις αγορές, σε σημείο που να εκδώσει με επιτυχία ομολογιακό 2,7 δισ. δολ. διάρκειας …100 ετών, το περιβόητο mathusalem bond.
H συνέχεια ήταν πολύ άσχημη καθώς παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις η οικονομική κατάρρευση επήλθε ταχύτατα, χωρίς οι “εγγυήσεις” από το δάνειο του ΔΝΤ να αποκαταστήσουν έστω και μία προσωρινή σταθερότητα. Η κυβέρνηση Μάκρι πνέει τα λοίσθια και όλα φαίνεται να οδηγούν στην επιστροφή της Κίρχνερ σε μία συμμαχία με την κεντροδεξιά. Στο μεταξύ τα CDS έχουν χτυπήσει “κόκκινο” ξεπερνώντας πρόσφατα τις 1230 μονάδες βάσης…
Ανάμεσα σε Αργεντινή και Τουρκία, φιγουράρουν τρεις οικονομίες, ο Λίβανος, η Ουκρανία και το Εκουαδόρ με τα CDS να κινούνται μεταξύ 880 μονάδων βάσης (Λίβανος) και 525 μονάδων βάσης (Εκουαδόρ).
Ο Λίβανος ενώ είχε καταφέρει να βάζει σε κάποιο έλεγχο το πολύ ψηλό του χρέος (από 180% του ΑΕΠ σε 150%) με τον πόλεμο στην Συρία και τις αλλεπάλληλες καταστροφικές συγκρούσεις στην περιοχή βρέθηκε και πάλι στα όρια της χρεοκοπίας. Το ίδιο και το Εκουαδόρ για το οποίο είχαν πάψει πλέον να υπάρχουν τράπεζες και funds “πρόθυμα” να πουλήσουν ασφάλιστρα χρέους – παρότι πετρελαιοπαραγωγός χώρα – τα τελευταία χρόνια επανήλθε στις αγορές, αλλά με πολύ αυξημένο κόστος εξασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοστασίου.
Η Ουκρανία μετά τις τελευταίες εκλογές και με στόχο την επίτευξη ενός status ειρήνης με την Ρωσία επιδιώκει με την στήριξη του ΔΝΤ να επιστρέψει στις αγορές, αλλά με πολύ άσχημες συνθήκες. Τα CDS της Ουκρανίας κινούνται πάνω από τα επίπεδα των 567 μονάδων βάσης και η αβεβαιότητα συνοδεύει κάθε κίνηση του Υπ. Οικονομικών να διαθέσει στις αγορές τίτλους χρέους…