Η ανέλπιστη απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου έβαλε αέρα στα πανιά της κυβέρνησης, ενώ το επικοινωνιακό μπαράζ που ακολούθησε ήταν κάτι περισσότερο από αναμενόμενο.
Μάλιστα, για το Μέγαρο Μαξίμου, η επιτυχία ήταν αποτέλεσμα της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια αν και όλα τα ρεπορτάζ συγκλίνουν στο ότι η Κυβέρνηση δεν είχε πραγματικά ιδέα…
Ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να πάρει το τρόπαιο της νίκης, εξηγώντας ότι η θετική εξέλιξη οφείλεται στον ίδιο και τις σχέσεις που ανέπτυξε με τον Ταγίπ Ερντογάν. Οσο κι αν οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η στροφή της Αγκυρας έγινε επειδή οι εξελίξεις στην Τουρκία είναι δυσμενείς και οι πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών τόσο έντονες που, αν δεν έκανε κίνηση ο Σουλτάνος, η οικονομία θα κατέρρεε το αμέσως επόμενο διάστημα.
Αναμενόμενο για κάθε κυβέρνηση να θέλει να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά ένα γεγονός που έφερε μεγάλη χαρά σε όλη την Ελλάδα.
Η υπόθεση των Μητρετώδη και Κούκλατζη ήταν από αυτές που πλήγωναν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ όσο έμενε ανοικτή πληγή. Οι πολίτες τοποθετούσαν την ομηρία των δύο Ελλήνων στο πάνω ράφι των θεμάτων που θεωρούσαν ότι έπρεπε να λυθούν.
Και η κυβέρνηση είναι αλήθεια ότι έκανε τα πάντα για να βρει λύση, έπειτα από την γκάφα των πρώτων ημερών και την υποτίμηση της αιχμαλωσίας.
Η επιστροφή στην Ελλάδα και τα όσα ακολούθησαν λειτουργεί ως προσωρινή «σανίδα σωτηρίας» για το Μέγαρο Μαξίμου.
To σόου στο αεροδρόμιο με τον Πάνο Καμμένο να υποδέχεται τους δύο με αγήματα και στρατιωτικούς χαιρετισμούς, και τα κυβερνητικά στελέχη να κάνουν δηλώσεις υπερηφάνειας, έστω κι αν δεν είχαν μια εμπλοκή στην απελευθέρωση, ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο για έναν «πνιγμένο που πιάνεται από τα μαλλιά του».
Θα ακολουθήσουν κι άλλες φιέστες με τους στρατιωτικούς στο Μαξίμου ή άλλες εκδηλώσεις.
Οσες προσπάθειες έγιναν για να αλλάξει η ατζέντα έπεσαν στο κενό, όμως η υπόθεση Μητρετώδη και Κούκλατζη ήταν και είναι το ιδανικό φόντο για να επιχειρήσει η κυβέρνηση να αντεπιτεθεί.
Είναι δεδομένο, και φάνηκε από χθες, ότι το Μαξίμου θα «ξεζουμίσει» την υπόθεση, θα κάνει τα πάντα για να μείνει στην επικαιρότητα και να βλέπει ο κόσμος την επιτυχία της κυβέρνησης. Και ήρθε στην πιο κατάλληλη στιγμή για τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος από την επόμενη Δευτέρα θα ρίξει το χαρτί της εξόδου από το μνημόνιο και ταυτόχρονα τον ανασχηματισμό για ένα νέο ξεκίνημα.
Αυτό το επικοινωνιακό μπαράζ των επόμενων ημερών θα κορυφωθεί στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης όταν και ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει ένα ευρύ πρόγραμμα παροχών, το σχέδιό του για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα το οποίο θα περιέχει ισχυρές δόσεις κοινωνικής πολιτικής.
Ακόμη κι αν τα μηνύματα που στέλνουν οι δανειστές είναι πολλά και προειδοποιητικά για το τέλος του προγράμματος.
Μέσα στις επόμενες 25 ημέρες το Μαξίμου θα κάνει την ύστατη προσπάθειά της να σβήσει τις πολιτικές φωτιές που άναψε η τραγωδία στο Μάτι. Αν θα το καταφέρει θα φανεί στις δημοσκοπικές μετρήσεις που ετοιμάζει για μετά τη ΔΕΘ.
Αν η ψαλίδα κλείσει τότε δεν αποκλείονται πολιτικές εξελίξεις νωρίτερα απ’ ότι περιμένουν όλοι.
Αλλωστε, στα τέλη Σεπτεμβρίου τελειώνει στα Σκόπια και η υπόθεση του δημοψηφίσματος με το «ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών να κερδίζει έδαφος.
Μέχρι το τέλος του χρόνου η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει, πότε θα φέρει προς κύρωση τη συμφωνία στη Βουλή, πότε δηλαδή θα «σπάσει» η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ με ΑΝΕΛ.
Από εκείνη τη στιγμή η χώρα θα μετρά αντίστροφα για εκλογές, εκτός αν υπάρξουν εκπλήξεις.