Η άρνηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) να επιστρέψει στην Αθήνα για διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά οδήγησε στην αναγκαστική λύση των επαφών στις Βρυξέλλες ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, την υπουργό εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και τους εκπροσώπους των Θεσμών.
Με το σχήμα αυτό, που θα “τρέξει” ως την Πέμπτη και θυμίζει εν πολλοίς το ατυχές Brussels Group του πρώτου εξαμήνου του 2015, θα αναζητηθεί κοινό έδαφος στα μεγάλα θέματα της αξιολόγησης δηλαδή στις περικοπές των συντάξεων και του αφορολόγητου (από το 2019) αλλά και στα εργασιακά.
Όπως ανέφεραν την Δευτέρα τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ οι θεσμοί μάζεψαν τα τεχνικά στοιχεία που χρειάζονταν κατά την τελευταία τους επίσκεψη στην Αθήνα και τώρα είναι η στιγμή να συζητηθούν οι βασικές εκκρεμότητες.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle h εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης μέχρι την Πέμπτη το βράδυ αποφάσισε απόψε το Εurogroup, ενώ τόπος διεξαγωγής τους θα είναι οι Βρυξέλλες. Άτυπος στόχος είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος μέχρι την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, στις 7 Απριλίου.
Στις συναντήσεις αυτές δεν θα συμμετέχουν πολιτικά πρόσωπα από τα κράτη μέλη, αλλά οι επικεφαλής των θεσμών από την πλευρά των δανειστών και από ελληνικής πλευράς οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Σε ερώτηση γιατί οι διαπραγματεύσεις μεταφέρονται στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι η επίσκεψη στην Αθήνα είχε γίνονταν για πρακτικούς λόγους, δηλαδή την επιτόπια συλλογή στοιχείων, κάτι που σήμερα δεν είναι απαραίτητο αφού όλα τα στοιχεία είναι διαθέσιμα.
Εκτός από τη μεταφορά της έδρας αλλάζει και η μεθοδολογία, αφού οι δύο πλευράς θα επιδιώξουν πρώτα να επιλύσουν τα μεγάλα προβλήματα σε δύο ζητήματα, το συνταξιοδοτικό και την αγορά εργασίας και στη συνέχεια θα ασχοληθούν με τα άλλα λιγότερο σημαντικά θέματα.
Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, δεν υπάρχει ημερομηνία ορόσημο, αλλά θέλουμε μια συμφωνία το συντομότερο και η επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup είναι στις 7 Απριλίου στη Μάλτα, δήλωσε.
Προτεραιότητα σε ασφαλιστικό και εργασιακά
Αναφερόμενος στην απόφαση, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι με την πρόταση του κ. Ντάισελμπλουμ για εντατικοποίηση της διαπραγμάτευσης συμφώνησαν όλες οι πλευρές, ενώ εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για τη συνέχεια.
Σχετικά με τη μεθοδολογία υπογράμμισε ότι η βασική ιδέα είναι δώσουμε προτεραιότητα στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά και να αφήσουμε τα τεχνικά ζητήματα για το τέλος. Θέλουμε να αφήσουμε ανοικτά ελάχιστα ζητήματα ώστε να επιστρέψουν οι θεσμοί να τα κλείσουν και αυτά και να πάμε στο Εurogroup με μια συμφωνία πακέτο, τόνισε.
Πρόσθεσε ότι αν φτάσουμε σε αυτό, τότε η διαδικασία θα επιταχυνθεί στη συνέχεια με συζητήσεις που θα υπάρχουν στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ (21-23 Απριλίου), εννοώντας το θέμα της συμμετοχής του Ταμείου, η οποία συνδέεται με τη βιωσιμότητα του χρέους.
Ελληνικές κυβερνητικές πηγές τόνιζαν μετά τη συνεδρίαση ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θεωρούν ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία και ότι έχει γίνει τεράστια δουλειά σε πολλά θέματα, όπως για παράδειγμα στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, που είναι κύρια στρατηγική της κυβέρνησης για να διαχειριστεί τα κόκκινα δάνεια και στο κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού το 2018.
Αναφορικά με τα δημοσιονομικά, υποστήριζαν ότι ανοικτό είναι το θέμα των θετικών μέτρων, αλλά έχει επιτευχθεί πρόοδος σχετικά με τη συγκεκριμενοποίηση τους.
Για τα εργασιακά, εκτιμούν ότι παρά τις διαφορές με το ΔΝΤ, υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης για να βρεθεί ένας συμβιβασμός.
Για την προνομοθέτηση μέτρων, οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι πρόκειται για ένα πακέτο μέτρων της τάξεως του 2% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 3,8 δις ευρώ. Το γεγονός ότι διαφωνούμε σε σχέση με το ύψος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ είναι απόδειξη του πόσο μακριά έχουμε πάει σε αυτή τη συζήτηση, τόνιζαν.
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί εστίασε τις βασικές εκκρεμότητες της διαπραγμάτευσης στις συντάξεις και την αγορά εργασίας, ενώ υπογράμμισε ότι όλοι σημείωσαν την ανάγκη αποφυγής καθυστέρησης γιατί αυτό είναι αρνητικό για την κατανάλωση, τις επενδύσεις και για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι είμαστε δεσμευμένοι για μια συμφωνία, πρέπει να κλείσουμε το συντομότερο και αυτό είναι προς το συμφέρον όλων, κατέληξε.