Η ώρα της αλήθειας έφτασε για την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Κατηγορούμενη για αμέλεια στην πολύκροτη υπόθεση Ταπί, η Κριστίν Λαγκάρντ βρίσκεται τη Δευτέρα ενώπιον του γαλλικού Δικαστηρίου της Δημοκρατίας, αρμόδιου για αδικήματα, τα οποία έχουν διαπραχθεί από υπουργούς στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους, προκειμένου να απολογηθεί για τον ρόλο της στην υπόθεση Ταπί, ο οποίος μπορεί να της κοστίσει έως και έναν χρόνο φυλάκισης και πρόστιμο 15.000 ευρώ.
Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, η γενική διευθύντρια του Ταμείου έχει «απαντήσει» κυρίως με… σιωπή. Λίγες ώρες πριν από την ακροαματική διαδικασία, την Κυριακή, αρκέστηκε μόνο να επαναλάβει ότι δεν έκανε κανένα σφάλμα, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι υπήρξε ο «αποδιοπομπαίος τράγος», εκτελώντας επί της ουσίας εντολές του τότε προέδρου, Νικολά Σαρκοζί.
Η γαλλική Δικαιοσύνη ερευνά τις ευθύνες της Λαγκάρντ για απόφαση που έλαβε ως υπουργός Οικονομικών, το 2007, εξαιτίας της οποίας ζημίωσε το γαλλικό Δημόσιο κατά 400 εκατ. ευρώ, προς όφελος του επιχειρηματία και γνωστού από την ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο και την Μαρσέιγ, Μπερνάρ Ταπί.
«Η αμέλεια είναι ένα παράπτωμα που διαπράττεται χωρίς πρόθεση. Νομίζω ότι όλοι μας είμαστε λίγο αμελείς κάποιες φορές στη ζωή μας. Έκανα τη δουλειά μου όσο καλύτερα μπορούσα, εντός των ορίων όσων γνώριζα» τόνισε, σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2.
Ο επιχειρηματίας Μπερνάρ Ταπί, πρώην ιδιοκτήτης της εταιρείας Adidas, είχε κινηθεί δικαστικά εναντίον της κρατικής τράπεζας Credit Lyonnais, ζητώντας αποζημίωση για απάτη. Η υπόθεση βρισκόταν επί χρόνια στις διάφορες βαθμίδες της γαλλικής Δικαιοσύνης.
Όλα αυτά, μέχρι το 2007, όταν το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών συμφώνησε στην παραπομπή της υπόθεσης σε ιδιωτικό διαιτητικό δικαστήριο, το οποίο επιδίκασε 400 εκατ. ευρώ στον Ταπί, ποσό πολύ υψηλότερο από εκείνο που προέβλεπαν οι έως τότε αποφάσεις της τακτικής Δικαιοσύνης.
Σήμερα, πρώτη μέρα της δίκης, η Λαγκάρντ κάθισε στο εδώλιο και, σε ερώτηση της προέδρου του δικαστηρίου για το πώς σκοπεύει να υπερασπιστεί τον εαυτό της και αν επιθυμεί να ασκήσει το δικαίωμά της να μείνει σιωπηλή, απάντησε: «Δεν έχω καμία πρόθεση να μείνω σιωπηλή, κυρία πρόεδρε».
Η συνέχεια αναμένεται άκρως ενδιαφέρουσα, με τους δικηγόρους της επικεφαλής του ΔΝΤ να επιδιώκουν, σε πρώτη φάση, την αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης.