Ανοίγει ο δρόμος της συζήτησης στο Eurogroup του Ιουνιου για τη χαλάρωση των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα, με βάση την θετική πορεία της 5ης αξιολόγησης της Ελλάδας, την οποία διαδικασία περιέγραψε την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκις.
Αν και τεχνηέντως απέφυγε ευθείες αναφορές μείωση των πρωτογενών στόχων ( από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2, 2,5%), ο κ. Ντομπρόβσκις δήλωσε από τις Βρυξέλλες δήλωσε πως αναμένουμε η Ελλάδα να εφαρμόσει τα επιπλέον μέτρα που έχει δεσμευτεί πριν την 6η έκθεση του Μαΐου. Με βάση αυτή την πρόοδο στο Eurogroup του Ιουνίου ισως υπάρξει απόφαση για την αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, δηλαδή να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις στην Ελλάδα αντί το δημόσιο χρέος, αναφέρει το in.gr.
Ο αντιπρόεδρος μιλώντας για δημοσιονομικό χώρο από την αλλαγή της χρήσης στα κέρδη των κεντρικών τραπεζών θύμισε πως υπάρχουν και κίνδυνοι που εστιάζουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα ( κόκκινα δάνεια) και το υψηλό δημόσιο χρέος. Στην έκθεση, η Κομισιόν προβαίνει σε συστάσεις στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής που αφορά επενδύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, για την ενεργειακή απόδοση και για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα έργα διασύνδεσης. Δευτερον, τονίζει ότι υπάρχει μερική πρόοδος στη σύσταση για έμφαση σε πολιτικές επενδύσεων στις ψηφιακές τεχνολογίες. Τρίτον, μικρή πρόοδος καταγράφεται στην σύσταση για έμφαση σε επενδύσεις στις βιώσιμες μεταφορές και στην εφοδιαστική αλυσίδα. Και τέταρτον, μικρή πρόοδος καταγράφεται στην σύσταση για έμφαση σε επενδύσεις στην εκπαίδευση, στις δεξιότητες και στην απασχολησιμότητα.
«Η Ελλάδα πάει πάρα πολύ καλά σε σχέση με τους δημοσιονομικούς της στόχους και είναι στη σωστή πορεία για να τους επιτύχει φέτος» τόνισε ο Αντιπρόεδρος Ντομπρόβσκις, απαντώντας σε ερώτηση και πρόσθεσε πως είναι θετική η απόδοση της Ελλάδας, για αυτό και υπάρχουν περιθώρια συζήτησης. Να δούμε δηλαδή μέτρα για να τονωθούν οι επενδύσεις και πως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα κέρδη ANF’s και SMP’s, όχι για τις του ανάγκες του χρέους, αλλά για να γίνουν επιπρόσθετες επενδύσεις. Ως Κομισιόν, υπογράμμισε, θα στηρίξουμε αυτή τη συζήτηση, γιατί σημειώνεται καλή πρόοδος στην Ελλάδα. Όχι μόνο μακροοικονομική, αλλά και στο κόστος χρηματοδότησης του χρέους, γιατί τα επιτόκια στα ελληνικά ομόλογα έχουν πέσει στα ιστορικά πιο χαμηλά επίπεδα.
Ανάπτυξη – πλεονάσματα
Σύμφωνα με την έκθεση, η οικονομική ανάκαμψη συνεχίστηκε το 2019 και αναμένεται να ενισχυθεί στο 2,2% για το 2019, πολύ πάνω την Ευρωζώνη, κυρίως λόγω των ισχυρών εξαγωγικών επιδόσεων. Η τουριστική περίοδος ενίσχυσε τις εξαγωγές υπηρεσιών, αλλά και οι εξαγωγές αγαθών παρέμειναν ανθεκτικές παρά τη χαμηλότερη ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ. Η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να αυξηθεί στο 2,4% το 2020, με την ώθηση της εγχώριας ζήτησης να υποστηρίζεται από θετικές προσδοκίες και εξαιτίας της φιλικής – φορολογικής μεταστροφής που ενσωματώθηκε στον προϋπολογισμό του 2020. Η αγορά εργασίας προβλέπεται να βελτιωθεί και η ανεργία αναμένεται να μειωθεί στο 15,2% το 2020, ενώ ο πληθωρισμός προβλέπεται να παραμείνει σταθερός.
Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία για το 2019, η Ελλάδα αναμένεται να υπερβεί τους δημοσιονομικούς στόχους και το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να φθάσει το 4% περίπου το 2019, έχοντας λάβει υπόψιν το κοινωνικό μέρισμα ύψους 186 εκατ. ευρώ που διανέμεται στα ευάλωτα νοικοκυριά και την εκκαθάριση των 200 εκατομμυρίων ευρώ εκκρεμούσας ασφαλιστικής υποχρέωσης στο τέλος τους έτους.
Κρίνει πως πρέπει να ικανοποιηθεί το αίτημα της Ελλάδας για εξαίρεση των μεταναστευτικών δαπανών, ωστόσο επισημαίνει πως η χαμηλή επίδοση στις επενδύσεις, που σημειώνει ότι είναι κατά 1,1% του ΑΕΠ χαμηλότερη από τη σχεδιαζόμενη δημιουργεί αυξανόμενη ανησυχία για τις προοπτικές.
Πρόοδος και επισημάνσεις
«Πρόοδο” αλλά και επισημάνσεις για περαιτέρω δράση των ελληνικών αρχών σε μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στον χρηματοοικονομικό τομέα διαπιστώνει η Κομισιόν στην έκθεσή της για την 5η αξιολόγηση. Οι παρεμβάσεις στο πεδίο των τραπεζών, με έμφαση στη μείωση των κόκκινων δανείων και οι κινήσεις στο πτωχευτικό νόμο για τους ιδιώτες θα είναι οι βασικοί παράγοντες της επόμενης αξιολόγησης, η οποία θα εκδοθεί τον Μάιο.
Στην έκθεση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτιμά την πρόοδο της χώρας στις δεσμεύσεις που ελήφθησαν στο Eurogroup του Ιουνίου 2018. Συμπεραίνει πως η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή των δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις και προσθέτει ότι τα συμπληρωματικά μέτρα που εφαρμόζονται ή ανακοινώνονται από την κυβέρνηση θα δώσουν τη δυνατότητα για ολοκλήρωση αυτών εγκαίρως για την έκτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, που προγραμματίζεται για τον Μάιο του 2020. Αυτό, όπως τονίζεται, απαιτεί τη συνεχιζόμενη εμπλοκή των Ελληνικών αρχών, ιδιαίτερα στον χρηματοοικονομικό τομέα, όπου απαιτείται σημαντική περαιτέρω δράση.
Οι δέκα συγκεκριμένες δεσμεύσεις που αναμένονταν μέχρι το τέλος του 2019 περιλαμβάνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την αύξηση της αποδοτικότητας του Ελληνικού δημόσιου τομέα, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της κοινωνικής πολιτικής, την πρόοδο στην ατζέντα των ιδιωτικοποιήσεων και την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Οι αρχές, όπως αναφέρει, υλοποιούν τις προσπάθειές τους σε στενή συνεργασία με τους θεσμούς και επιδιώκουν μέτρα πέραν των δεσμεύσεων στο Eurogroup, στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρυθμιστικής τους ατζέντας.
Όπως αποσαφηνίζει η Κομισιόν, η έκθεση θα συζητηθεί στο Eurogroup, αλλά δεν έχει σκοπό να οδηγήσει σε απελευθέρωση μέτρων για το χρέος , καθώς αυτό συμβαίνει δύο φορές τον χρόνο (δηλαδή με την επόμενη έκθεση τον Μαίο που θα ανοίξει το δρόμο για εκταμίευση χρημάτων ANFAs/SMP ).
Η Κομισιόν προβαίνει σε συστάσεις στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής που αφορά τις επενδύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, για την ενεργειακή απόδοση και για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα έργα διασύνδεσης. Δεύτερον, τονίζει ότι υπάρχει μερική πρόοδος στη σύσταση για έμφαση σε πολιτικές επενδύσεων στις ψηφιακές τεχνολογίες. Τρίτον, μικρή πρόοδος καταγράφεται στην σύσταση για έμφαση σε επενδύσεις στις βιώσιμες μεταφορές και στην εφοδιαστική αλυσίδα. Και τέταρτον, μικρή πρόοδος καταγράφεται στην σύσταση για έμφαση σε επενδύσεις στην εκπαίδευση, στις δεξιότητες και στην απασχολησιμότητα.
Σε ειδικό πίνακα αναφέρονται τα 4 πεδία συστάσεων και η πρόοδος:
1. Μερική πρόοδος καταγράφεται στο πεδίο της εστίασης της οικονομικής πολιτική σε επενδύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, για την ενεργειακή απόδοση, καθώς και για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα έργα διασύνδεσης.
2. Μερική πρόοδος καταγράφεται επίσης στην σύσταση για έμφαση σε πολιτικές επενδύσεων στις ψηφιακές τεχνολογίες.
3. Μικρή πρόοδος καταγράφεται στην σύσταση για έμφαση σε επενδύσεις στις βιώσιμες μεταφορές και στην εφοδιαστική αλυσίδα.
4. Μικρή πρόοδος καταγράφεται στην σύσταση για έμφαση σε επενδύσεις στην εκπαίδευση, στις δεξιότητες και στην απασχολησιμότητα.