Η ένταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη αυξάνεται δραματικά καθώς η Κίνα υπόσχεται «δυναμική απάντηση» στην περίπτωση που υλοποιηθεί η απειλή Τραμπ για επιβολή και νέων δασμών σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισ δολ.
«Εάν οι ΗΠΑ χάσουν τα λογικά τους και εκδώσει μία νέα λίστα με προϊόντα, τότε η Κίνα θα αναγκαστεί να λάβει συνολικά, ποσοτικά και ποιοτικά μέτρα», αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε το υπ. Εμπορίου της Κίνας. Χαρακτήρισε την προειδοποίηση Τραμπ ως κίνηση «εξαιρετικά πιεστική και εκβιαστική» και τόνισε ότι είναι έτοιμο να απαντήσει με αντίμετρα.
Ο Τραμπ ζήτησε απ’ τις κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ να προσδιορίσουν εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 200 δισ δολ. ώστε να τους επιβληθεί δασμός 10%. Προειδοποίησε δε πως εάν το Πεκίνο απαντήσει τότε οι ΗΠΑ θα επιβάλουν δασμούς και σε άλλα 200 δισ δολ. κινεζικών εισαγωγών.
Αν και οι δασμοί σε κινεζικά προϊόντα ύψους 50 δισ δολ. που ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή αφορούσαν κυρίως βιομηχανικά προϊόντα, η νέα κίνηση που προαναγγέλθηκε, αναμένεται να προκαλέσει ανατιμήσεις στην αμερικανική αγορά σε μία σειρά προϊόντων όπως παιχνίδια, μπλουζάκια κοκ.
Οι αγορές δέχονται αναταράξεις με τους αναλυτές να προειδοποιούν για πλήγμα στο επιχειρηματικό περιβάλλον, υπονόμευση των αναπτυξιακών προοπτικών της Κίνας και συνέπειες σε όλη την αλυσίδα παραγωγής.
Οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Κίνα υποχώρησαν πάνω από 4% ενώ σε πτωτική τροχιά βρίσκονται όλες σχεδόν οι αγορές. Από την άλλη τα «ασφαλή» επενδυτικά καταφύγια, όπως το γιεν, ο χρυσός και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα σημειώνουν άνοδο.
«Οι ψυχολογικές συνέπειες του, οι συνέπειες απ’ την αυξανόμενη αβεβαιότητα, μπορεί να αποδειχθεί πολύ σοβαρή και σίγουρα οδηγούν σε έναν κύκλο κλιμάκωσης», προειδοποίησε σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του Bloomberg ο πρώην υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ Λάρι Σάμερς.
Στοχεύοντας αγαθά που ολοκληρώνονται κατασκευαστικά στην Κίνα αλλά αποτελούνται από εξαρτήματα που συχνά χορηγούνται απ’ τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, την Ταϊβάν και άλλες χώρες, η στρατηγική των ΗΠΑ μπορεί να πλήξει επίσης τις οικονομίες των στενών συμμάχων τους.
«Η αμοιβαία ζημιά απ’ την κλιμάκωση ενός εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας θα είναι ευρεία, πλήττοντας πολλές ασιατικές χώρες που αποτελούν μέρος της προμηθευτικής αλυσίδας της Κίνας σε κλάδους όπως τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά προϊόντα», εκτιμά ο Rajiv Biswas, επικεφαλής οικονομολόγος Ασίας – Ειρηνικού της IHS Markit.
Επίσης υπάρχουν κίνδυνοι για την αμερικανική οικονομία. Εάν επιβληθούν οι νέοι δασμοί θα πυροδοτήσουν αυξήσεις στα εισαγόμενα από τις ΗΠΑ είδη απ’ την Κίνα, κάτι που μπορεί να πλήξει το καταναλωτικό κλίμα και να δημιουργήσει πληθωριστικές πιέσεις.
«Σε έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, ανεξάρτητα απ’ το πως επιβάλλονται οι δασμοί, οι λιανέμποροι και οι αμερικανικές οικογένειες τους οποίους υπηρετούμε θα είμαστε οι τελικοί χαμένοι», δηλώνει ο Hun Quach, αντιπρόεδρος διεθνούς εμπορίου της Ένωσης Ηγετών του κλάδου λιανεμπορίου.
Ο Tom Orlik, επικεφαλής οικονομολόγος του Bloomberg Economics, λέει πως στην περίπτωση που περιοριστούν οι κινεζικές εξαγωγές στις ΗΠΑ λόγω των δασμών, η κυβέρνησ θα θελήσει να ισορροπήσει το πλήγμα στην ανάπτυξη της οικονομίας με έναν συνδυασμό κινήτρων για τη στήριξη της εγχώριας ζήτησης και μεγαλύτερων επενδύσεων στις υποδομές.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας χρησιμοποιεί τόσο Κεφάλαια όσο και την απαραίτητη φρασεολογία προκειμένου να καθησυχάσει τις αγορές για την κλιμάκωση της εμπορικής έντασης και της αποδυνάμωσης της οικονομίας. Χορήγησε άλλα 200 δισ γιουάν (31 δισ δολ.) στην οικονομία μέσω των μεσοπρόθεσμων δανειακών μηχανισμών της σήμερα.
Η κλιμάκωση της εμπορικής έντασης έρχεται σε μία ακατάλληλη στιγμή για τους ασκούντες πολιτική στην Κίνα με τα στοιχεία του Μαϊου να δείχνουν πως η ανάπτυξη ήδη έχει κατεβάσει ταχύτητα.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος την περασμένη εβδομάδα απείλησε με την επιβολή δασμών 25% σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων ύψους 50 δισ δολ. και δήλωσε ότι θα επιβάλει και άλλους στην περίπτωση που οι Κινέζοι απαντήσουν με αντίστοιχα μέτρα. Το Πεκίνο την ίδια μέρα ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει μία «δυναμική απάντηση»
Χθες ο Τραμπ δήλωσε πως η απειλή της Κίνας «ξεκάθαρα καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της να διατηρήσουν τις ΗΠΑ σε μία μόνιμη και άδικη μειονεκτική κατάσταση». Και συνέχισε: «αυτό είναι απαράδεκτο. Περαιτέρω δράσεις πρέπει να αναληφθούν για να ενθαρρύνουν την Κίνα να αλλάξει τις άδικες πρακτικ΄πες της, να ανοίξουν την αγορά της στα αμερικανικά αγαθά και να αποδεχθούν μία πιο ισορροπημένη εμπορική σχέση».
Πέρυσι οι ΗΠΑ εισήγαγαν κινεζικά αγαθά αξίας 505 δισ δολ. και την ίδια ώρα εξήγαγαν στην Κίνα αγαθά αξίας 130 δισ δολ. Είχαν δηλαδή ένα εμπορικό έλλειμμα 376 δισ δολ., σύμφωνα με τα υπ. Εμπορίου των ΗΠΑ.
Το γεγονός ότι η Αμερική εισάγει σαφώς περισσότερα αγαθά απ’ την Κίνα, καθιστά πιο δύσκολη μία ανάλογη απάντηση απ’ Πεκίνο στις απειλές του Τραμπ, σύμφωνα με τον Derek Scissors, μέλος του συντηρητικού think tank American Enterprise Institute με έδρα την Ουάσινγκτον.
«Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να επιβάλλουν υψηλότερους δασμούς σε ένα μικρότερο ‘μπουκέτο’ προϊόντων», λέει.
Πηγή: Newmoney.gr