Τον Αύγουστο, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συνήθως σταματούν την έκδοση χρέους και οι επενδυτές κάνουν το καθιερωμένο ετήσιο διάλειμμα. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά, τουλάχιστον στην Ιταλία.
Ο φετινός εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου θα διακοπεί από την πρώτη πώληση ομολόγων που γίνεται εδώ και 10 χρόνια, από το 2010, στα μέσα Αυγούστου, καθώς το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, αναζητά κεφάλαια για να αντιμετωπίσει την οικονομική καταστροφή που έφερε η πανδημία.
Το ασυνήθιστο τάιμινγκ ίσως οφείλεται και στο ράλι που κάνουν τα ιταλικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Φεβρουάριο, πριν επιβληθεί lockdown. Ακολούθησε το πακέτο στήριξης της ΕΚΤ ύψους 1,35 τρισ. ευρώ και το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ της ΕΕ.
Η θερμή υποδοχή που επιφύλαξε η αγορά στα παραπάνω μέτρα αναμένεται να βοηθήσει στον περιορισμό του χάσματος μεταξύ του κόστους δανεισμού της κάθε χώρας της ευρωζώνης. Αυτό φαίνεται στα σπρεντ των αποδόσεων, που αποκαλύπτουν τη ζήτηση για ομόλογα χωρών με υψηλότερο χρέος από premium επενδυτές
«Ως συνέπεια των μικρότερων πολιτικών ρίσκων και των κινδύνων για χαμηλότερη αξιολόγηση για το υπόλοιπο της χρονιάς, δεν αναμένουμε πλέον μεγάλη διερεύνηση των σπρεντ της περιφέρειας μετά το καλοκαίρι», σχολιάζει ο Christoph Rieger, της Commerzbank. Αναμένει ότι η απόδοση του ιταλικού 10ετούς έναντι του γερμανικού να κινηθεί από 125 έως 175 μονάδες βάσης, σε σύγκριση με 146 μ.β. σήμερα.
Το ιταλικό ΥΠΟΙΚ δεν αναμένεται να ανακοινώσει πριν τη Δευτέρα τις λεπτομέρειες της έκδοσης των ομολόγων που θα πωληθούν την Πέμπτη, ωστόσο ο Rieger περιμένει ότι θα γίνουν εκδόσεις τριετών, επταετών και 15ετών τίτλων ύψους έως 8 δισ. ευρώ.
Οι χρηματοδοτικές ανάγκες τη Ιταλίας έχουν εκτοξευθεί φέτος και ο στρατηγικοί αναλυτές της Citigroup εκτιμούν ότι οι απαιτήσεις έχουν κάνει άλμα στα 164 δισ. ευρώ. Ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ θα τις υπερκαλύψουν κατά 32 δισ. ευρώ κι αυτό θα πείσει τους επενδυτές να αγοράσουν ιταλικό χρέος.