Μικρή επίδραση στο οικονομικό κλίμα αλλά και την αντιμετώπιση της περιπέτειας της Ελλάδας στο εξωτερικό φαίνεται ότι είχε το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα από την Ιθάκη για το τυπικό τέλος των Μνημονίων και την άφιξη στον προορισμό.
Για δευτερή συνεχή ημέρα το χρηματιστήριο συνεχίζει πτωτικά – αν και με μικρότερες απώλειες από ό,τι την Τρίτη – ενώ και τα ομόλογα παραμένουν σε απαγορευτικά για την έξοδο στις αγορές επίπεδα, πάνω από το όριο του 4% – στα επίπεδα του 4,2-4,3%, αναφέρει το protothema.
Η πορεία των αποδόσεων, μάλιστα, παγώνει για την ώρα τις σκέψεις που υπήρχαν στο υπουργείο Οικονομικών για την έκδοση ενός 10ετούς ομολόγου που θα συνόδευε την “έξοδο από τα μνημόνια”.
Αλλά και οι παράγοντες της αγοράς, όπως τοποθετήθηκαν στο ΘΕΜΑ 104,6, δεν φαίνονται να πείθονται από το αφήγημα της επόμενης ημέρας επιμένοντας ότι οι υποχρεώσεις και τα μέτρα παραμένουν. Παράλληλα τόνισαν ότι απαραίτητος όρος για να υπάρξει ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών.
Στο ίδιο κλίμα συνεχίζουν για δεύτερη ημέρα και τα διεθνή ΜΜΕ όπως η Wall Street Journal, που θυμίζει ότι «η χώρα χρωστάει ακόμα δισεκατομμύρια στους δανειστές της, που θα συνεχίσουν να ελέγχουν τακτικά την πρόοδο των οικονομικών της μεταρρυθμίσεων».
Καυστικός και ο γερμανικός Τύπος που εστιάζει κυρίως στο θέμα του χρέους που, όπως γράφει το Der Spiegel, «ανέρχεται σε περίπου 180% του ΑΕΠ, παραμένει γιγάντιο ενώ οι Έλληνες αναγκάστηκαν να αποδεχθούν δραστικές περικοπές του εισοδήματός τους στο διάστημα της κρίσης. Ως εκ τούτου, σε αντίθεση με τον Τσίπρα, πολλοί πολίτες, ειδικοί και πολιτικοί δεν θεωρούν σε καμία περίπτωση ότι η κρίση έχει τελειώσει».
Από την πλευρά του ο ανταποκριτής της Frankfurter Allgemeine Zeitung θεωρεί μισή αλήθεια τον ισχυρισμό ότι τελειώνουν τα προγράμματα στήριξης διότι, όπως λέει, «τελειώνουν μόνο οι εκταμιεύσεις (σ.σ. προς την Ελλάδα). Η αποπληρωμή […] ακόμη εκκρεμεί». Παρόλα αυτά, ο έλληνας πρωθυπουργός επιλέγει να μιλήσει για «τέλος των μνημονίων», επισημαίνει η FAZ και παρατηρεί: «Αυτό είναι ό,τι είχε υποσχεθεί στους υποστηρικτές του και πριν από την πρώτη εκλογική του νίκη τον Ιανουάριο του 2015. Το άρθρο του κλείνει με τη διαπίστωση ότι «ο δρόμος που ακολούθησε η Ελλάδα το 2010 σε καμία περίπτωση δεν έχει φθάσει στο τέλος του».
«Ακόμη κι αν ευρωπαίοι πολιτικοί δεν κουράζονται να παρουσιάζουν διαρκώς το πρόγραμμα διάσωσης ως μεγάλη επιτυχία, οι Έλληνες δεν έχουν πολλούς λόγους να πανηγυρίζουν. Η πίεση της λιτότητας διατηρείται και σε καμία περίπτωση δεν έχουν διευθετηθεί όλα τα σημεία της μεταρρυθμιστικής ατζέντας. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συνεχίσουν να εξετάζουν κάθε τρεις μήνες τα ‘βιβλία’ της Αθήνας και να ελέγχουν την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων. Η μοναδική διαφορά της ‘νέας εποχής’ είναι ότι δεν χορηγείται πλέον άλλη δανειακή βοήθεια» γράφει η Handelsblatt.
Επιπλέον, από την Τρίτη η Ελλάδα βρίσκεται οριστικά εκτός της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα συνεχίσει και χωρίς τη φτηνή ρευστότητα στις τράπεζες που προσέφερε το waiver.
Δεν ήρθε η επόμενη ημέρα
Κοινή συνισταμένη του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ και του Οικονομικού Επιμελητηρίου που μίλησαν στο ΘΕΜΑ 104,6 ήταν η ανάγκη άμεσης ελάφρυνσης των φορολογικών συντελεστών, της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και της ενεργοποίησης των τραπεζών προκειμένου να τροφοδοτήσουν με χρήμα την αγορά.
«Δεν θα δούμε την αλλαγή της πραγματικής οικονομίας από σήμερα» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.
«Οι μακροοικονομικοί δείκτες τείνουν θετικά αλλά αυτό δεν δίνει ζωή στην αγορά και καλύτερες συνθήκες για τους πολίτες. Εάν η έξοδος δεν συνοδευτεί από τη λύση της υπερφορολόγησης, την υπερχρέωση και την έλλειψη χρηματοδότησης δεν είναι εύκολο να πάμε σε ανάπτυξη» πρόσθεσε εξηγώντας ότι «οι εταιρείες δεν θα μπορέσουν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για θέσεις εργασίας και παραγωγή πλούτου».
«Δεν νομίζω ότι ήρθε η επόμενη ημέρα. Κάποτε θα βγαίναμε, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου» σχολίασε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης.
«Θα θέλαμε να νιώσουμε ελευθερία, αλλά δεν μπορούμε να χαρούμε από τα μέτρα που μας έχουν επιβληθεί. Τα προβλήματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν και το επόμενο διάστημα, οι αγορές είναι επιφυλακτικές απέναντι στην εύθραυστη ελληνική οικονομία» συμπλήρωσε.
Όπως είπε «πρέπει να λύσουμε την εξίσωση του χρέους, του άτυπου εσωτερικού χρέους προς έφορίες και τράπεζες και ενός αναιμικό ΑΕΠ. Με αναιμική ανάπτυξη αυτό δεν μπορεί να γίνει».
Ζήτησε, δε, τρία πράγματα: να σταματήσει η υπερφορολόγηση, να υπάρξει μείωση του μη μισθολογικού κόστους και να λειτουργήσουν ξανά οι τράπεζες γιατί είδατε ότι τα capital controls δεν σταμάτησαν.
«Μπορεί να βελτιωθεί το κλίμα αλλά πρέπει να υπάρχει και χρήμα. Δεν είδαμε βελτίωση στην πραγματική οικονομία μετά από τις χιλιάδες μεταρρυθμίσεις και τα προαπαιτούμενα που έγιναν τα προηγούμενα 8 χρόνια» κατέληξε ο κ. Κορκίδης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Κόλλιας, υπενθύμισε ότι «υπάρχουν δεσμεύσεις, μέτρα και αυξημένη παρακολούθηση από τους δανειστές» προσθέτοντας ότι «με τα επιτόκια αυτά δεν υπάρχει κάψα για να βγούμε στις αγορές».
«Πρέπει να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για αύξηση της παραγωγής ώστε η οικονομία να μην βασίζεται μόνο στην κατανάλωση. Πρέπει να πείσουμε τους δανειστές για μια τομή στο φορολογικό σύστημα ότι η υπερφορολόγηση δεν οδηγεί πουθενά, έχουν εξαντληθεί φυσικά πρόωσπα και επιχειρήσεις».
«Χωρίς τράπεζες και επαναφορά στην κανονικότητα απο τη μείωση των κόκκινων δανείων, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στη μακροχρόνια ανάπτυξη που επιζητούμε» ολοκήρωσε το σχόλιό του ο κ. Κόλλιας.