Αν και η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Ελλάδα έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει μια άλλη κρίση στη χώρα αυτή. Ήδη η ΕΕ αγωνίζεται να περιορίσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ιταλίας και αντιμετωπίζει τον αντίκτυπο του Brexit, ενώ οι ηγέτες στη Γαλλία και τη Γερμανία έχουν έναν δύσκολο χρόνο στο εσωτερικό των χωρών τους.
Έπρεπε να φτάσουμε στον περασμένο Αύγουστο, ώστε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να τερματίσει το τρίτο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής για την Ελλάδα και η ταραγμένη αυτή χώρα να μπορεί να αντιμετωπίσει μια ακόμη οικονομική κρίση με το τραπεζικό της σύστημα να έχει κολλήσει σε καθοδική πορεία. Η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται στην πιο δύσκολη κατάσταση, καθώς λέγεται ότι αντιμετωπίζει ένα χρονικό όριο για την αύξηση κεφαλαίου που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναφέρει το newmoney.
Η αναδιάρθρωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι το κλειδί για την εξασφάλιση της αναζωογόνησης της οικονομίας, και για το σκοπό αυτό, η κυβέρνηση εξετάζει διάφορα σχέδια. Αλλά η έλλειψη σαφήνειας στο θέμα, λειτουργεί δυσμενώς για τις τράπεζες, που βρίσκονται ενώπιον αλλεπάλληλων selloff.
Το πιο πρόσφατο σχέδιο περιλαμβάνει άμεση επιδότηση για τους πιεσμένους δανειολήπτες, οι οποίοι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις αναδιαρθρωμένες αποπληρωμές, εν μέρει με κρατική εγγύηση. Ένα άλλο σχέδιο συνίσταται στην εκφόρτωση των επισφαλών δανείων σε οχήματα ειδικού σκοπού που εγγυάται η κυβέρνηση, ενώ μια τρίτη επιλογή θα ήταν να δημιουργηθεί μια λεγόμενη “κακή τράπεζα” που θα απαλλάξει τα πιστωτικά ιδρύματα από τα πλέον προβληματικά δάνειά τους.
Δεν είναι σαφές εάν όλα τα σχέδια θα πάρουν το πράσινο φως ή ποια είναι η πιο αποτελεσματική λύση για να βοηθήσουμε τις ελληνικές τράπεζες να εκπληρώσουν τη δέσμευσή τους και να μειώσουν τα επισφαλή δάνεια κατά 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2021, προκειμένου να αποφύγουν μια ακόμα ανακεφαλαιοποίηση. Στα τέλη Ιουνίου, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν σε 89 δισ. ευρώ. Οποιοδήποτε σχέδιο θα απαιτήσει την αναζωογόνηση του ενδιαφέροντος των επενδυτών για το ελληνικό χρέος, το οποίο, προς το παρόν, δεν είναι εύκολο έργο.