Η προσέλκυση επενδύσεων στην ελληνική οικονομία αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επίτευξη βιώσιμης και ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης.
Είναι το βασικό στοίχημα όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, το θέμα είναι αν θα χαθεί για άλλη μια φορά μια μεγάλη ευκαιρία παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας ή θα κερδηθεί.
Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει κινητοποιηθούν, όπως σημειώνουν έγκυροι οικονομικοί αναλυτές οι σημαντικότεροι εγχώριοι και ξένοι χρηματοοικονομικοί και παραγωγικοί πόροι για επενδύσεις στην ελληνική οικονομία που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επίτευξη βιώσιμης και ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης.
Το στοίχημα του Πρωθυπουργού δεν είναι μόνο οικονομικό καθώς θα πρέπει να διαμορφωθεί και το κατάλληλο πολιτικό κλίμα ώστε να εμπιστευθούν την χώρα σοβαροί ξένοι επενδυτές.
Το ερώτημα είναι ένα; Θα τα καταφέρει ο Κυριακός Μητσοτάκης να επιβληθεί στους σκληρούς του κόμματος του που επιθυμούν «αίμα», προανακριτικές και ειδικά δικαστήρια; Γιατί με τέτοιο κλίμα ποιος θα έρθει στην Ελλάδα να επενδύσει;
Ποιος επενδυτής θα εμπιστευτεί όχι τη χώρα αλλά την κυβέρνηση, το κράτος δηλαδή όταν βλέπει πολιτικούς να κατηγορούν τους αντιπάλους τους για σκάνδαλα και παραδικαστικά κυκλώματα;
Να σύρονται ως κατηγορούμενοι πρώην πρωθυπουργοί χωρίς στοιχεία; Όταν δικαστές αλληλοκατηγορούνται και αναγκάζονται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη;
Πως θα επενδύσουν όταν βλέπουν ότι το πολιτικό σύστημα, το δικαστικό σύστημα οι δυο πυλώνες που οφείλουν να εγγυούνται τη σταθερότητα, τη δικαιοσύνη και την ασφάλεια, να βρίσκονται στα κάγκελα;
Είναι το πολιτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια χωρίς να σημαίνει ότι και τα προηγούμενα δεν είχαμε αντίστοιχα φαινόμενα.
Επομένως το στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, που είναι όμως και της χώρας για την επιβίωση της, είναι σύνθετο και με μεγάλο ρίσκο.
Μετά από δέκα χρόνια κρίσης, για να μπορέσει η χώρα να επανέλθει σε υψηλούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης είναι απαραίτητη μία επενδυτική έκρηξη.
Χρειάζεται να γίνει η Ελλάδα προορισμός διεθνών και κοινωνικά επωφελών επενδύσεων προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη για όλους και να ανταποκριθεί στο δίκαιο αίτημα των πολιτών να βελτιωθεί το βιοτικό τους επίπεδο με λιγότερους φόρους, καλύτερες κοινωνικές παροχές, περισσότερες και καλοπληρωμένες δουλειές.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «Οι μέτριες έως κακές επιδόσεις της χώρας μας σε παγκόσμιους και πανευρωπαϊκούς δείκτες που μετρούν την επιχειρηματικότητα δείχνουν πώς πρέπει να κινηθούμε».
Προϋπόθεση, όμως, για να έρθουν επενδύσεις είναι να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία.
Το περιβάλλον που υπάρχει δεν βοηθούσε προς αυτή την κατεύθυνση, όπως αποδεικνύεται από τα παρακάτω ενδεικτικά παραδείγματα:
· Για να λάβει επενδυτικό σχήμα το “πράσινο φως”, χρειάστηκε 76 γνωμοδοτήσεις και περίπου 2 χρόνια το “πράσινο φως”
· Για την εξασφάλιση περιβαλλοντικής αδειοδότησης μεταλλείου πέρασαν σχεδόν 1000 μέρες
· Για την επέκταση υποδομής απαιτήθηκε η εμπλοκή 14 υπουργείων και τουλάχιστον 12 έτη αναμονής
· Για να ξεκινήσουν οι εργασίες στα ελληνικά αεροδρόμια, η Fraport χρειάστηκε να λάβει περισσότερες από 200 άδειες και εγκρίσεις
· Επίσης, o μέσος χρόνος έκδοσης απόφασης από πρωτοβάθμιο δικαστήριο είναι περίπου τέσσερα χρόνια (1.580 ημέρες).
Μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, τις εξαγγελίες και τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας αυξήθηκε, εξέλιξη που έρχεται να προστεθεί αλλά και τροφοδοτεί την ραγδαία μείωση του κόστους δανεισμού στα ελληνικά ομόλογα.
Το momentum της αγοράς είναι εξαιρετικό, ωστόσο απαιτείται ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο για να μετατραπεί το ενδιαφέρον των επενδυτών σε απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού υπενθυμίζουν με κάθε ευκαιρία ότι, «η κυβέρνηση υλοποιεί την ισχυρή εντολή που έλαβε από τους πολίτες στην κάλπη. Οι σαρωτικές παρεμβάσεις που περιέχονται στο νομοσχέδιο επιτρέπουν τη διαμόρφωση γόνιμου εδάφους και φιλικού κλίματος για νέες επενδύσεις, αφήνοντας πίσω τα εμπόδια του παρελθόντος».
Η ανάπτυξη δεν έρχεται με ευχολόγια, προσδοκίες, διαπιστώσεις και με επικοινωνιακή πολιτική αλλά απαιτεί πράξεις προς τη σωστή κατεύθυνση και κυρίως γενναίες πολιτικές αποφάσεις. Η πρώτη συγκροτημένη κυβερνητική προσπάθεια είναι το νομοσχέδιο «Επενδύω στην Ελλάδα».
Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση επιχειρεί να υλοποιήσει τις προεκλογικές της δεμεύσεις, να διευκολύνει την προσέλκυση και την υλοποίηση επενδύσεων και να φέρει δουλειές.
Στόχος της κυβέρνησης με αυτό το νομοσχέδιο είναι:
· Να άρει δεκάδες επενδυτικά εμπόδια ειδικά σε αδειοδοτικά, περιβαλλοντικά, πολεοδομικά θέματα. Η χώρα πρέπει επιτέλους να μπει στην ψηφιακή εποχή, εφαρμόζοντας τις καλές ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές.
· Να θεραπεύσει αδυναμίες που ξέμειναν από το βαθύ παρελθόν, την κακή και αποσπασματική νομοθέτηση, και οι οποίες λειτουργούν αποτρεπτικά για την προσέλκυση επενδύσεων.
· Να αθροίσει πολλές μικρές μεταρρυθμίσεις που μεταβάλλουν το επιχειρηματικό περιβάλλον.
· Να στηρίξει επιχειρήσεις νεοφυείς ή με σοβαρά οικονομικά προβλήματα να σταθούν στα πόδια τους.
· Να διασφαλίσει συνθήκες πλήρους απασχόλησης για τους εργαζόμενους και
· Να στηρίξει την υγιή, διαφανή και αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση των κοινωνικών εταίρων.
Εν ολίγοις
Στόχος είναι να μπει τέλος στην άσκοπη ταλαιπωρία επενδυτών και εργαζομένων, που μόλις ξεμπερδέψουν με ένα εμπόδιο εμφανίζονται μπροστά τους άλλα πέντε, γεγονός που οδηγεί στην απώλεια της εμπιστοσύνης τους απέναντι στο Κράτος.
Ενδεικτικά, το νομοσχέδιο «Επενδύω στην Ελλάδα»:
1) Δίνει κίνητρα για την εγκατάσταση επιχειρήσεων σε επιχειρηματικά πάρκα και για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων 15 εκατομμυρίων ευρώ και άνω.
2) Δημιουργεί τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, δηλαδή μια ηλεκτρονική βάση με όλα τα κρίσιμα δεδομένα που συνδέονται με την άσκηση επενδυτικής ή κατασκευαστικής δραστηριότητας.
Κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει απευθείας, μέσω του Διαδικτύου, απλή, έγκυρη, πλήρη και δωρεάν πληροφόρηση για θέματα όπως π.χ. οι ισχύουσες χρήσεις γης, οι όροι δόμησης, η ρυμοτομία, ο αιγιαλός, τα δάση, οι αρχαιολογικοί χώροι.
3) Επιταχύνει αναθέτοντας σε ιδιώτες ορκωτούς ελεγκτές την αξιολόγηση και την παρακολούθηση της υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων (αυτή τη στιγμή λιμνάζουν 2.500 φάκελοι) που έχουν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο. Το κράτος θα ασκεί ελεγκτικό ρόλο.
4) Επισπεύδει την αδειοδότηση για κεραίες των τηλεπικοινωνιακών παρόχων ώστε να διευκολυνθούν οι επενδύσεις σε ασύρματα δίκτυα νέας γενιάς, ειδικά σε δίκτυα 5G και ανοίγει το δρόμο για πάρκα κεραιών με αυστηρές πρόνοιες για τη δημόσια υγεία.
5) Θέτει δικλείδες αποτροπής της αδήλωτης εργασίας που στερεί μισή μονάδα του ΑΕΠ ετησίως.
6) Θεσμοθετεί Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Οργανώσεων Εργοδοτών και την (προαιρετική) ηλεκτρονική ψηφοφορία για την προκήρυξη απεργιών ώστε να σταματήσει το φαινόμενο που είδαμε και πρόσφατα, λίγοι να ταλαιπωρούν τους πολλούς χωρίς να υπάρχει διαφάνεια στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και τη βάση εγγεγραμμένων μελών. Να υπάρξει δηλαδή περισσότερη συμμετοχή και δημοκρατία στη λήψη αποφάσεων που αφορούν τους εργαζόμενους και το κοινωνικό σύνολο.
7) Επιταχύνει τη δικαστική διαδικασία με τη θέσπιση των ηλεκτρονικών δικογράφων και τηλεσυνδριασεων στη διοικητική δικαιοσύνη που είναι πιο ώριμη σε επίπεδο πληροφοριακών συστημάτων να υποδεχθεί σύγχρονες ψηφιακές λύσεις.
8) Καταργεί τους παρωχημένους «βαθμούς όχλησης» που επιβαρύνουν χρονικά και οικονομικά τις αδειοδοτικές διαδικασίες των μεταποιητικών δραστηριοτήτων ενώ έχουν υποκατασταθεί εδώ και πολλά χρόνια από την πληρέστερη περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Όλα τα παραπάνω για να μην μείνουν μέτρα στο κενό εκτός από τη νομοθέτηση τους πρέπει με γρήγορούς ρυθμούς να εφαρμοστούν και να μην κολλήσουν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας με δικαιοσύνη και διαφάνεια.
Ο φιλόδοξος στόχος είναι να επιδράσουν θετικά στο ΑΕΠ, στις επενδύσεις και στην απασχόληση. Σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος που εκπονήθηκε επί τούτου και συνοδεύει το νομοσχέδιο στη Βουλή, εφόσον οι διατάξεις του νομοσχεδίου εφαρμοστούν στην πληρότητά τους η ελάχιστη επίδραση στο ΑΕΠ θα είναι +5 μονάδες μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.
Ωστόσο απαιτούνται τώρα γρήγορα μεταρρυθμιστικά αντανακλαστικά στο εσωτερικό, για να μη σπαταληθεί η καλή στιγμή και ομαλό πολιτικό κλίμα. Για να μετατραπούν οι καλές προθέσεις σε επενδυτική πραγματικότητα.