Ως χώρα πρότυπο προβάλλεται η Ελλάδα στο παγκόσμιο στερέωμα σχετικά με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού την ίδια στιγμή που εγκληματικά λάθη προηγμένων χωρών, αλλά μάλλον επιπόλαιων κυβερνήσεων, προκαλούν εκατόμβη νεκρών.
Στις επόμενες δύο εβδομάδες παίζονται όλα για όλα. Είναι οι πλέον καθοριστικές, προκειμένου να μην γίνουμε Ιταλία και Ισπανία. Παρήγορο είναι το γεγονός ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν παρουσιάζει επιθετικό χαρακτήρα, ως αποτέλεσμα των μέτρων που έλαβε εγκαίρως η κυβέρνηση, ωστόσο δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού.
Όπως έχει ανακοινώσει επίσημα ο άνθρωπος από τα χείλη του οποίου κρέμεται κάθε μέρα η Ελλάδα, ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, στην κοινότητα υπάρχουν περισσότερα από 10.000 κρούσματα.
Αν έως το Πάσχα, ελεγχθεί η κατάσταση και δεν “κρασάρει” το εθνικό σύστημα υγείας και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τότε θα έχει επιτευχθεί ένας μεγάλος άθλος, αφού θα έχει ανακοπεί με σημαντικό βαθμό επιτυχίας το πρώτο και πιο ύπουλο κύμα του ιού-“φονιά”.
Στην κυβέρνηση, φέρονται αποφασισμένοι να λάβουν και άλλα αυστηρά μέτρα, ακόμη και με ολική απαγόρευση κυκλοφορίας, αν το πραγμα… ξεφύγει. Μέχρι αυτή τη στιγμή πάντως, φαίνεται ότι υπάρχει η στήριξη όλων των κομμάτων, ενώ δηλώσεις σαν του πρώην αναπληρωτή υπουργού Εθνική Αμύνης Παναγιώτη Ρήγα “για να μη διανοηθεί η κυβέρνηση να κατεβάσει στρατό στους δρόμους”, χαρακτηρίζονται ως κωμικές. Ήδη, το έχουν κάνει χώρες όπως η Ισπανία.
Στην κυβέρνηση αισιοδοξούν ότι το στοίχημα για την αντιμετώπιση του πρώτου κύματος του ιού, μπορεί να αποδώσει καρπούς έως τις 12 Απριλίου, αλλά θα χρειαστεί η πιστή τήρηση των μέτρων τουλάχιστον έως τις 25 Απριλίου.
Από κει και πέρα, αν τα πράγματα εξελιχθούν ευνοϊκά, τότε θα αρχίσει σιγά σιγά να διαμορφώνεται μια πρώτη εικόνα σχετικά με την έκταση της ζημιάς στην οικονομία, η οποία θα σηματοδοτήσει νέες θυσίες απ΄ όλους για πάρα πολλά χρόνια.
Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια στιγμή που όλοι συμφωνούν ότι ο “φονιάς” ήρθε για να μείνει και ουδείς μπορεί να προσδιορίσει το τέλος της πανδημίας, την έκταση της και το μέγεθος της καταστροφής που θα αφήσει.
Το πρώτο κύμα μπορεί να ελέγχεται, ωστόσο, όσο δεν βρίσκεται αποτελεσματική θεραπεία, ένα είναι το σίγουρο: ο κορωνοϊός θα… σκοτώνει και το 2021, κάτι που σημαίνει ότι η παγκόσμια οικονομία θα βυθιστεί στη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων 100 ετών.