Ουραγός φαίνεται πως είναι η Ελλάδα σε ότι αφορά τις πολιτικές οι οποίες είναι φιλικές προς την οικογένεια, σύμφωνα με μια νέα έρευνα της UNICEF. Συγκεκριμένα, από τον κατάλογο των 31 χωρών που συνέταξε η UNICEF με τις χώρες που προσφέρουν πολιτικές φιλικές προς την οικογένεια, η χώρα μας καταλαμβάνει την 30η και προτελευταία θέση.
Αντίθετα, αν περιμένετε παιδί και σκέφτεστε να εγκατασταθείτε σε άλλη χώρα, ίσως να θέλετε να εξετάσετε τη Σουηδία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία, την Εσθονία και την Πορτογαλία. Αυτές είναι οι χώρες που προσφέρουν τις ισχυρότερες πολιτικές φιλικές προς την οικογένεια, σύμφωνα με τη UNICEF, αναφέρει το newmoney.
Για την κατάταξη, η UNICEF συνέκρινε τέσσερις τύπους πολιτικών με επίκεντρο την οικογένεια που προσφέρονται σε 41 ανεπτυγμένες χώρες που ανήκουν στην ΕΕ και στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Εξετάστηκε:
Το ύψος της άδειας μετ ‘αποδοχών που παρέχεται στις μητέρες και στους πατέρες
Το ποσοστό των παιδιών ηλικίας κάτω των τριών ετών στα κέντρα παιδικής φροντίδας
Το ποσοστό των παιδιών ηλικίας μεταξύ τριών ετών και της ηλικίας υποχρεωτικής σχολικής φοίτησης στα κέντρα προσχολικής ή παιδικής μέριμνας
Το κατά πόσο οι γονείς έχουν πρόσβαση σε αυτό το είδος εκπαίδευσης για τα παιδιά τους θεωρείται ένδειξη φιλικών προς την οικογένεια πολιτικών, διότι επιτρέπει στους γονείς να «ισορροπήσουν τους ιδιωτικούς και επαγγελματικούς τους ρόλους», σύμφωνα με τους αναλυτές της έκθεσης.
Η έκθεση καταγράφει 31 χώρες, υπολογίζοντας κατά μέσο όρο την κατάταξη κάθε χώρας στους τέσσερις παραπάνω δείκτες. Η ανάλυση απέκλεισε 10 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και ο Καναδάς, οι οποίες δήλωσαν ότι δεν διέθεταν συγκρίσιμα στοιχεία για την παιδική μέριμνα.
Η κατάταξη κάθε χώρας είναι ένας μέσος όρος των αποτελεσμάτων σε όλους τους τέσσερις δείκτες, πράγμα που σημαίνει ότι μια χώρα μπορεί να κατατάσσεται κάτω από μια άλλη, παρά την καλύτερη απόδοση σε άλλους δείκτες. Τέτοια είναι η περίπτωση της Πολωνίας (23) και της Σλοβακίας (26), οι οποίες «έχουν γενναιόδωρη άδεια μετ’ αποδοχών για τις μητέρες, αλλά βρίσκονται στον πάτο της γενικής κατάταξης, επειδή προσφέρουν ανεπαρκή πρόσβαση στην παιδική εκπαίδευση».
Αυτές οι πολιτικές είναι σημαντικές, γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης επειδή «βοηθούν τα παιδιά να λάβουν ένα καλύτερο ξεκίνημα στη ζωή και βοηθούν τους γονείς να βρουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ των δεσμεύσεων τους στην εργασία και στο σπίτι». Έρευνες έχουν δείξει ότι τα υψηλής ποιότητας προγράμματα παιδικής φροντίδας ή προσχολικής ηλικίας ωφελούν σημαντικά την παιδική ανάπτυξη, μερικές φορές για αρκετές γενιές.
Οι γενναιόδωρες πολιτικές γονικής άδειας βελτιώνουν τα αποτελέσματα υγείας για τις μητέρες και τα μωρά και ωφελούν την οικονομία, ενθαρρύνοντας τις γυναίκες να επιστρέψουν στην εργασία μετά τον τοκετό. Την ίδια στιγμή, η πατρική άδεια ενθαρρύνει τους μπαμπάδες να συμμετέχουν ενεργά στην ανατροφή των παιδιών και να ασχολούνται με τα μωρά τους, γεγονός που με τη σειρά του συμβάλλει στην υγιή ανάπτυξη του παιδιού.
Και όμως, οι περισσότεροι μπαμπάδες λαμβάνουν πολύ σύντομη άδεια μετά τη γέννηση ενός παιδιού. Η έκθεση διαπίστωσε ότι πολλές χώρες προσφέρουν στους πατέρες μόνο μία ή δύο εβδομάδες αμειβομένων αδειών και ότι «ακόμη και όταν οι γονείς λαμβάνουν άδεια μετ ‘αποδοχών, πολλοί δεν την παίρνουν». Η Ιαπωνία προσφέρει στους νέους μπαμπάδες περισσότερες από 30 εβδομάδες άδειας μετ’ αποδοχών, αλλά μόνο ένας στους 20 πατέρες την εκμεταλλεύτηκε το 2017.
«Δεν υπάρχει χρόνος πιο κρίσιμος για την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών – και συνεπώς για το μέλλον τους – παρά τα πρώτα χρόνια της ζωής», έγραψε ο εκτελεστικός διευθυντής της UNICEF Henrietta Fore σε ένα δελτίο τύπου. «Πρέπει οι κυβερνήσεις να βοηθήσουν τους γονείς να λάβουν την υποστήριξη που χρειάζονται για να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που θα τους παρέχει φροντίδα στα μικρά παιδιά τους».