Με κουπόνι (τοκομερίδιο) 4,375% και την απόδοση (συνολικό επιτόκιο) για τους αγοραστές να κινείται στο 4,625%, έκλεισε στις 16.00 το βιβλίο προσφορών για το πενταετές ομόλογο που εξέδωσε η Ελληνική Δημοκρατία. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters η Αθήνα θα αντλήσει 3 δισ. ευρώ.
Αν και οι συγκρίσεις δεν είναι εύκολες με το ομόλογο που εξέδωσε η χώρα το 2014 («για πρώτη φορά» μετά τον αποκλεισμό της Ελλάδας το 2010 και δύο χρόνια μετά το «κούρεμα» των ομολόγων με το PSI) το ετήσιο κουπόνι στην έκδοση του 5ετούς ομολόγου «Σαμαρά» είχε διαμορφωθεί τότε στο 4,75% και η απόδοση στο 4,95%, αναφέρει το newmoney.
Σημειώνεται ότι οι αρχικές εκτιμήσεις των αναλυτών για το πενταετές ομόλογο έκαναν λόγο για επιτόκιο της τάξης του 4,875%.
«Οποιαδήποτε απόδοση κάτω από εκείνη της τελευταίας έκδοσης ομολόγου το 2014 θα παρουσιαστεί ως επιτυχία, ειδικά εφόσον επιμηκύνει το ελληνικό χρέος» δήλωσε στο Bloomberg o Δημήτρης Νταλίπης, fund manager στην Alpha Trust Mutual Fund Management.
Μετά από τρία χαμένα χρόνια και πάνω από 15 δισ. ευρώ νέα μέτρα λιτότητας που μεσολάβησαν, η κυβέρνηση πετυχαίνει εξοικονόμηση 0,375% για τα ομόλογα που λήγουν το 2019.
Και αυτό επιτυγχάνεται σε συνθήκες μεγάλης ρευστότητας στην ευρωπαϊκή οικονομίας (λόγω ποσοτικής χαλάρωσης κλπ) και ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες δανείζονται πολύ φθηνότερα από τότε. Για παράδειγμα, σήμερα πλέον η Πορτογαλία δανείζεται για το 5ετες ομόλογό της με 1,4%, η Ιταλία και η Μάλτα κάτω από 1%, ενώ χώρες εκτός της Ευρωζωνης όπως η Πολωνία με 2,8% και η Ρουμανία με 2,7%.
Στην πραγματικότητα, το «νέο χρήμα» που προσέλκυσε η έκδοση είναι το μισό σε σχέση με το 2014 καθώς, σύμφωνα με πηγές μεταξύ των αναδόχων, αναμένεται να υπάρχει ίση κατανομή μεταξύ επενδυτών που διατήρησαν («ρολάρανε») τις θέσεις τους στα 5ετή ελληνικά ομόλογα για άλλα δύο χρόνια και εκείνων που έβαλαν για πρώτη φορά χρήματα.