Επί μήνες, η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο, γεγονός το οποίο, απειλεί να βλάψει την εύθραυστη ανάκαμψη. Ωστόσο, η ισπανική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με αμείωτους ρυθμούς.
Η χώρα έχει μείνει χωρίς λειτουργική κυβέρνηση για οκτώ μήνες, με τα αντίπαλα πολιτικά κόμματα να αδυνατούν να καταλήξουν σε οποιαδήποτε συμφωνία, μετά τις αδιέξοδες εκλογές του Δεκεμβρίου και Ιουνίου.
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, του οποίου το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα ήρθε πρώτο και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης μειοψηφίας ή συνασπισμού. Αλλά αντιμετωπίζει τεράστια αντίσταση και το ενδεχόμενο νέων εκλογών είναι πλέον ορατό.
Πέρυσι, η ισπανική οικονομία ήταν μία από τις πιο δυναμικές της Ευρωζώνης, αναπτυσσόμενη με 3,2%. Το ΑΕΠ της έχει αυξηθεί για 12 συνεχόμενα τρίμηνα από τη σοβαρή κρίση που ξέσπασε το 2008, όταν έσκασε η φούσκα των ακινήτων.
Οι θετικές τάσεις αναμένεται να συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια του 2016, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο αντίκτυπος της πολιτικής αβεβαιότητας θα είναι περιορισμένος. Οι ανοδικοί ρυθμοί ανάπτυξης οφείλονται στις δαπάνες των νοικοκυριών, οι οποίες θα αυξηθούν κατά 3% στο δεύτερο εξάμηνο του 2016. Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι υψηλές δαπάνες αποτελούν ένα προσωρινό φαινόμενο, το οποίο «έχει και όρια».
Στήριξη της ΕΚΤ
Η ανεργία έχει μειωθεί, αν και το 20% εξακολουθεί να παραμένει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη μετά την Ελλάδα. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Ραχόι προβλέπει ότι θα μειωθεί ακόμη περισσότερο το 2017, στο 16,6%.
Η ισπανική οικονομία – η τέταρτη μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη – έχει ωφεληθεί από τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), όπως και πολλοί άλλοι. Η μηνιαία αγορά δημόσιου και ιδιωτικού χρέους στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για χαμηλά επιτόκια σε επιχειρήσεις και ισπανικό κράτος, με συνέπεια τη διατήρηση του κόστους δανεισμού σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
«Ο Ραχόι το οικειοποιείται πολιτικά, αλλά αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ισπανία», σχολιάζει ο Χοσέ Κάρλος Ντίεζ, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Alcala και ειδικός σε θέματα νομισματικής πολιτικής. «Στην Ισπανία, η επίδραση της παρέμβασης της ΕΚΤ ήταν διπλά πιο έντονη από ό, τι σε άλλες χώρες», προσθέτει, δεδομένου ότι η χώρα έχει αρχίσει μόλις να βγαίνει από τη δεινή κατάσταση της κρίσης.
Η Καρολίνα Μόκρος, αναλύτρια της μεσιτικής εταιρείας «Renta 4», προειδοποιεί ότι «οι πιο ρυθμιζόμενοι τομείς, δηλαδή η ενέργεια και οι κατασκευές, είναι αυτοί που επηρεάζονται περισσότεροι από την πολιτική αβεβαιότητα».