Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε στη γενική συνέλευση των μετόχων ο επικεφαλής της εταιρείας, Μ. Παναγιωτάκης, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εξαιρουμένων των διακανονισμών παραμένουν σε δυσθεώρητα ύψη: στα 2,231 δισ. ευρώ (Μάιος 2017). Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν τα προγράμματα διακανονισμών και διευκολύνσεων παρουσίασαν ελάχιστη απόδοση αφού στα τέλη του 2015 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές βρίσκονταν στα 2,298 δισ., δηλαδή από τότε μειώθηκαν μόλις κατά 67 εκατ. ευρώ.
Επί της ουσίας τα νούμερα που παρουσιάστηκαν επιβεβαιώνουν ότι η πολιτική παροχής κινήτρων και διακανονισμών, σε συνδυασμό με την ήπια αντιμετώπιση των κακοπληρωτών, έχουν επιτείνει το πρόβλημα για την εταιρεία, η οποία συνεχίζει να αντιμετωπίσει προβλήματα ρευστότητας.
Πάντως η διοίκηση της ΔΕΗ δήλωσε ότι θα συνεχιστούν τα προγράμματα εκπτώσεων και διευκολύνσεων με στόχο τη μείωση των “φεσιών” αν και όπως είπε ο κ. Παναγιωτάκης η πολιτική εισπραξιμότητας έχει φτάσει στα όριά της. Ο ίδιος ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η πρόσληψη συμβούλου με στόχο τον περιορισμό των οφειλών που θα οδηγήσει σε τόνωση της ρευστότητας και θα αντισταθμίσει τις απώλειες μεριδιών από το άνοιγμα της αγοράς.
Η πώληση μονάδων
Η συνέλευση της ΔΕΗ ξεκίνησε με την ομιλία του υπουργού ενέργειας, Γ. Σταθάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα της πώλησης των λιγνιτών. Όπως είπε ο υπουργός αυτήν την περίοδο βρίσκεται στο μικροσκόπιο του ΥΠΕΝ η πρόταση που θα παρουσιαστεί προς την ΕΕ για το πακέτο των λιγνιτικών μονάδων και των ορυχείων της ΔΕΗ που θα παραχωρηθούν προς πώληση. Όπως τόνισε ο κ. Σταθάκης, το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό και η πρόταση θα πρέπει να σταλεί έως το τέλος Ιουλίου, ωστόσο ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον τόσο από την εγχώρια και την ευρωπαϊκή αγορά όσο και από τρίτες χώρες.
Ο υπουργός υπεραμύνθηκε των επιλογών της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι η ΔΕΗ θα διατηρήσει την καθολική της σχέση με τα υδροηλεκτρικά και έκανε λόγο για “απίστευτες επιθέσεις και καταστροφολογία” με στόχο τη ΔΕΗ και την πλήρη ιδιωτικοποίηση και κατακερματισμό της.
“Η στρατηγική μας θα διατηρήσει τη ΔΕΗ ως βασικό πυλώνα και η ΔΕΗ θα βγει χρηματοπιστωτικά πιο ισχυρή στο μέλλον” είπε ο κ. Σταθάκης προσθέτοντας ότι η εταιρεία θα διατηρήσει μερίδιο 50% στην παραγωγή.
Για τη θέση του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της χώρας ο υπουργός ανέφερε ότι θα διατηρηθεί “στο μέγιστο δυνατό βαθμό αλλά στα όρια και τα πλαίσια των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων”.
Τέλος ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι η εταιρεία θα πρέπει να ανταποκριθεί στα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα, να αναπτύξει εξωστρέφεια, να διευρύνει τη γκάμα των προϊόντων της και να ενισχύσει την παρουσία της στις ΑΠΕ.
Στη συνέχεια στη συνέλευση το λόγο έλαβε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γ. Αδαμίδης, ο οποίος έκανε λόγο για μια ακρωτηριασμένη ΔΕΗ, αναφερόμενος στην πώληση του ΑΔΜΗΕ. Για τις ζημιές της εταιρείες ο επικεφαλής της ΓΕΝΟΠ υποστήριξε ότι υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες διοικήσεων και κυβερνήσεων.
Απολογισμός Παναγιωτάκη
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΗ πραγματοποίησε κατά την ομιλία του στη ΓΣ απολογισμό για τα πεπραγμένα της διοίκησης και αναφέρθηκε στις προκλήσεις της εταιρείας. Ο ίδιος έκανε λόγο για ανάγκη επαναπροσδιορισμού των σχέσεων της ΔΕΗ με το κράτος λέγοντας ότι “η ΔΕΗ δεν μπορεί να ταξιδεύει στη φουρτούνα του ανταγωνισμού δεμένη στο κατάρτι του κράτους” και ότι “δεν μπορεί αποφάσεις που άλλες εταιρείες παίρνουν αμέσως, η ΔΕΗ να πρέπει να αντιμετωπίσει δαιδαλώδεις διαδικασίες και γραφειοκρατία”.
Σε σαφώς χαμηλούς τόνους και αποφεύγοντας να ακουμπήσει θέματα που στο παρελθόν αποτέλεσαν σημείο τριβής με την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΔΕΗ μίλησε για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ λέγοντας ότι η θέση της εταιρείας έχει διατυπωθεί πλήρως και έχει προχωρήσει η επεξεργασία της πρότασης για πώληση χαρτοφυλακίου. Θα υποβληθούν προτάσεις για νομοθετικές ρυθμίσεις στο ΥΠΕΝ ωστόσο είναι γνωστό ότι η Κομισιόν έχει επιφυλάξεις, ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης.
Για τις πωλήσεις μονάδων ο πρόεδρος της ΔΕΗ είπε ότι προχωρούν οι διαδικασίες κατάρτισης λίστας σε συνεννόηση με το ΥΠΕΝ και την Κομισιόν και εκτίμησε ότι θα υπάρξει σοβαρό ενδιαφέρον. Αν και το σχέδιο δεν προήλθε από τη ΔΕΗ, πρέπει να στεφθεί με επιτυχία για να μη βρεθούμε αντιμέτωποι με πιο σκληρά διαρθρωτικά μέτρα, τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης.
Τέλος ο ίδιος ανέφερε ότι τους επόμενους μήνες η ΔΕΗ θα ολοκληρώσει το νέο στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο, με την εταιρεία να έχει όλες τις προϋποθέσεις να επιτύχει και να γίνει πιο ισχυρή ακόμη και με μικρότερο μερίδιο αγοράς.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο επικεφαλής της ΔΕΗ επανέλαβε ότι παρά τις ζημιές του πρώτου τριμήνου, που απέδωσε σε εξωγενείς παράγοντες, η εταιρεία αναμένεται να επανέλθει σε κερδοφορία στη χρήση του 2017.