Όπως κάθε μήνα έτσι και αυτόν που τρέχει, πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο, η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτή η σύνοδος, μετακινούνται από τις Βρυξέλλες όχι μόνο οι επτακόσιοι και πλέον ευρωβουλευτές, αλλά και ένα πλήθος υπηρεσιών και τεχνικών με δεκάδες κοντέϊνερς προκειμένου να «ζωντανέψει» για μια εβδομάδα το μήνα το τεράστιο κτιριακό συγκρότημα, που συμβολίζει στη θέση αυτή, την γαλλογερμανική φιλία, που προέκυψε από τις στάχτες του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.
Του Τάσου Παπαδόπουλου
Κι αυτό γιατί το Στρασβούργο, που βρίσκεται στην περιοχή της Αλσατίας, βρίσκεται πάνω στον ποταμό Ρήνο και στην απέναντι πλευρά του συναντά κανείς μια μικρή γερμανική πόλη, το Κέλ.
Ο συμβολισμός λοιπόν είναι μεγάλος, μια και αναφέρεται στην κατάργηση των συνόρων στις χώρες της Ε.Ε., με επιστέγασμα την συνθήκη Σέγκεν, που στις μέρες μας κινδυνεύει να καταρρεύσει λόγω των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών από Ασία και Αφρική προς την Ευρώπη.
Ως επιστέγασμα αυτής της ενοποίησης, προχωρά ήδη και ολοκληρώνεται σύντομα, η σύνδεση με τραμ των δύο αυτών πόλεων. Για όσους δεν έχουν επισκεφθεί το Στρασβούργο να σημειώσουμε ότι έχει ένα πανέμορφο δίκτυο με τραμ, που διασχίζουν το ιστορικό κέντρο της πόλης και από τα τεράστια τζάμια τους μπορεί κανείς μαζί με την διαδρομή που κάνει, να ξεναγείται και στα αξιοθέατα της.
Για να επανέλθουμε στα της συνόδου, όπου στην διάρκειά της, Σουλτς, Μπαν Κι Μουν και Γιούνκερ επικύρωσαν την συμφωνία, που επιτεύχθηκε στο Παρίσι στο τέλος του περασμένου χρόνου για την κλιματική αλλαγή, ενώ ταυτόχρονα στην ίδια σύνοδο, έγινε παρουσίαση από τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί της πορείας του προγράμματος οικονομική προσαρμογής της Ελλάδας, καθώς και οι προοπτικές των μελλοντικών διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των πιστωτών.
Στη συζήτηση που ακολούθησε της παρουσίασης από τον Π.Μοσκοβισί, τον λόγο πήραν πολλοί Ευρωβουλευτές από ευρωπαϊκά κόμματα, αλλά και Έλληνες συνάδελφοί τους. Στα όσα ακούστηκαν από την συμπάθεια προς τον ελληνικό λαό, μέχρι τις επικρίσεις του τύπου να φύγει η χώρα μας από την ευρωζώνη, γιατί ροκανίζει τον χρόνο και δεν πραγματοποιεί τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η αντιδικία των Ελλήνων ευρωβουλευτών, για θέματα εσωτερικής πολιτικής με αφορμή την πορεία της οικονομίας.
Το να μεταφέρεται η εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση στην αίθουσα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, είναι κάτι που δεν ακούγεται καλά με δεδομένη την δύσκολη οικονομική συγκυρία και τα πολύπλοκα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Μπορεί στο εσωτερικό μέτωπο διαχρονικά να μην έχει επιτευχθεί μια κάποια σύγκληση απόψεων στα κρίσιμα θέματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, θα ήταν όμως ιδιαίτερα χρήσιμο να υπάρξει μια κοινή πορεία στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.
Τα αντικρουόμενα συμφέροντα οι νέες προκλήσεις και κίνδυνοι ταυτόχρονα που αναδεικνύονται στις μέρες μας, κάνουν ιδιαίτερα επιτακτική την ανάγκη αυτής της κοινής φωνής προκειμένου αυτή να γίνει δυνατότερη.
Από το προσφυγικό-μεταναστευτικό μέχρι της ανάδειξης ξενοφοβικών πολιτικών δυνάμεων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, δημιουργούν κινδύνους που έρχονται να προστεθούν στους ήδη υπάρχοντες.
Στη σημερινή συγκυρία, η συνοχή μιας κοινωνίας, είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία. Πέρα από τα καυτά οικονομικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει η χώρα μας, στον ορίζοντα, και όχι τον μακρινό, άλλα τον κοντινό, διαφαίνονται νέα, που μπορούν να ανατρέψουν στο άμεσο μέλλον σημερινά δεδομένα και καταστάσεις, που επιβάλουν συσπείρωση και όχι αποσύνθεση της κοινωνίας.
Και με αυτή την έννοια το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είναι ένα βήμα, το οποίο καλούνται να εκμεταλλευθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, που έχουν εκπροσώπους τους στις Βρυξέλλες, προκειμένου να μιλήσουν με δυνατότερη φωνή, τόσο για τα θέματα της οικονομικής κρίσης, όσο και για το μεταναστευτικό-προσφυγικό, που δεν λύθηκε με το κλείσιμο των συνόρων και την εισροή χωρίς την αντίστοιχη εκροή χιλιάδων ανθρώπων, που υπό τις παρούσες συνθήκες είναι εντελώς αδύνατο να απασχοληθούν στη χώρα με ότι αυτό συνεπάγεται…
ΠΗΓΗ: ORGI.GR