Με πολλούς κόφτες και με οδηγό τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που εφαρμόζονται στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας αναμένεται να τρέξει η ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές στην εφορία.
Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη νέα έκτακτη ρύθμιση των οφειλών βρίσκεται στην τελική ευθεία και σύμφωνα με πληροφορίες θα συνοδεύεται με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια προκειμένου να αποκλείονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, δηλαδή οι φορολογούμενοι οι οποίοι ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα αφήνουν απλήρωτους τους φόρους, αναφέρει το in.gr.
Η ρύθμιση θα εξαρτάται επίσης από άλλα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, και συγκεκριμένα:
- Τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι αντίστοιχα με αυτά του νέου πλαισίου της πρώτης κατοικίας. Θα ξεκινούν από ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ αν είναι άγαμος χωρίς παιδιά, τα 21.000 ευρώ για τον έγγαμο χωρίς παιδιά, τα 26.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα παιδί, τα 31.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο παιδιά και τα 36.000 ευρώ για τον έγγαμο με τρία παιδιά.
- Η αξία των καταθέσεων, μετοχών κλπ δεν υπερβαίνει τα 10.000 ή τα 15.000 ευρώ αναλόγως της οφειλής.
- Στη ρύθμιση εντάσσονται όλες οι οφειλές μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2018
- Οι μηνιαίες δόσεις αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών θα φτάνουν μέχρι και τις 120 δόσεις με την ελάχιστη να διαμορφώνεται στα επίπεδα των 25 – 50 ευρώ.
Σημειώνεται ότι εντός του Απριλίου θα κατατεθούν στη Βουλή οι ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία μέχρι 120 δόσεις, αλλά το πλαίσιο θα περιέχει δικλίδες ασφαλείας προκειμένου να αποκλείονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, ενώ παράλληλα θα έχει και αυστηρά καθορισμένη ολιγόμηνη διάρκεια.
Μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο Θεσσαλονίκη» ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να παρουσιαστεί ένα έξυπνο σύστημα στο οποίο θα ενταχθούν αυτοί που έχουν πραγματική ανάγκη και όχι οι κακοπληρωτές.
«Θέλουμε ένα σύστημα που να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν κατά την περίοδο της κρίσης» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ ερωτηθείς για το αν το θέμα των ρυθμίσεων θα πρέπει να συμφωνηθεί και με τους εκπροσώπους των θεσμών, υπογράμμισε ότι «οι ρυθμίσεις δεν εμπίπτουν στη σφαίρα της διαπραγμάτευσης. Είναι δικό μας θέμα. Βέβαια, οι θεσμοί ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να μη ληφθούν αποφάσεις που θα επηρεάσουν αρνητικά την κουλτούρα πληρωμής των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών».