Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 είναι εφικτός και επιτεύξιμος, καθώς το πρόγραμμα βρίσκεται «στον σωστό δρόμο» και η Ελλάδα είναι σε θέση «να γυρίσει σελίδα», επισήμανε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας σε έλληνες δημοσιογράφους.
Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση που διατυπώνεται περί αλλαγής του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδα χαμηλότερα του 3,5% του ΑΕΠ, δήλωσε με έμφαση ότι «κανένας δεν θέλει να αλλάξει το πρόγραμμα».
» Δεν πρέπει να ανοίξουμε αυτό το θέμα, ούτε να δημιουργήσουμε προσδοκίες ή φόβους» πρόσθεσε χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας ότι αυτή τη στιγμή που η Ευρώπη προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ του Brexit αποφεύγει οτιδήποτε μπορεί να δημιουργήσει έστω και υπόνοια αναταραχής.
Ο Γάλλος επίτροπος ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί την Αθήνα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών και επιχειρηματικούς φορείς, προκειμένου να εκδηλώσει την υποστήριξή του στην ελληνική προσπάθεια και να συζητήσει τα επόμενα βήματα στην υλοποίηση του προγράμματος, με το μήνυμα: «Τώρα είναι ώρα για επενδύσεις στην Ελλάδα».
Ιδιαίτερα αισιόδοξος για την οικονομία
Ο Π.Μοσκοβισί εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που μπορεί να εμπιστευτεί και εμφανίστηκε βέβαιος ότι η χώρα θα γυρίσει σελίδα.
«Αλλάζει το κλίμα» ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί, δηλώνοντας βέβαιος ότι το συντομότερο δυνατό θα αποκατασταθεί η πρόσβαση της ελληνικής οικονομίας στις αγορές.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι αναμένει ανάπτυξη στην Ελλάδα το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και χαρακτήρισε «καλό εργαλείο» το υπό διαμόρφωση υπερταμείο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας.
«Έχει προκλήσεις η 2η αξιολόγηση άλλα όχι τόσο μεγάλες όσο αυτές της πρώτης» ανέφερε, λέγοντας πως «υπάρχουν πολλά προαπαιτούμενα τον Οκτώβριο, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις και τα κόκκινα δάνεια», όμως «οι βάσεις είναι ήδη εδώ. Τώρα πρέπει απλά να υλοποιηθούν, να ολοκληρωθούν όσα ψηφίστηκαν».
Όπως επισήμανε, οι μεταρρυθμίσεις της δεύτερης αξιολόγησης θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη αλλά και στην πρόσβαση στις αγορές. Το ίδιο και οι διαπραγματεύσεις για το χρέος.
«Η Ελλάδα δεν είναι πλέον πρόβλημα για την Ευρωζώνη» είπε, σπεύδοντας ωστόσο να προσθέσει ότι η χώρα «θα πρέπει να συνεχίσει να είναι συνεργάσιμη».
«Θα ανησυχούσα αν ήμουν Βρετανός»
Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος που αποφάσισε την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ ο Ευρωπαίος Επίτροπος δήλωσε πως «δεν αισθάνομαι ότι θα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τριγμούς από το Brexit» συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «θα ανησυχούσα αν ήμουν Βρετανός».
«H ευρωζώνη είναι στέρεα» τόνισε.
Σχολιάζοντας την έκβαση του δημοψηφίσματος εξέφρασε στη στεναχώρια του για την απόφαση της Αγγλίας λέγοντας πως διαιρεί τους ανθρώπους «αλλά αυτή είναι η δημοκρατία».
Όπως τόνισε «τώρα η Ε.Ε. πρέπει να είναι ενιαία στην απόφασή της» και εκτίμησε ότι το διαζύγιο δεν θα είναι εύκολο.
«Όσοι μένουν στην ΕΕ, όσοι μένουν ειδικά στην ευρωζώνη πρέπει να την επανεφεύρουν με μεγαλύτερη δημοκρατία, κοινωνικό πρόσωπο, να δημιουργήσουν μία καλύτερη Ευρώπη» σημείωσε.
Ερωτηθείς περί νέων τριγμών και δημοψηφισμάτων στους κόλπους της Ε.Ε. δήλωσε πως δεν φοβάται για άλλα κράτη «δεν φοβάμαι για τη Γαλλία». Η Γαλλία, πρόσθεσε, δρα μαζί με τη Γερμανία «ως Γάλλος υπουργός Οικονομικών ποτέ δεν αισθάνθηκα κοντά στις βρετανικές πολιτικές για την ΕΕ».