Εφαρμογές για «έξυπνα» κινητά διευκολύνουν τους διαβητικούς

Η ρύθμιση του σακχάρου απαιτεί πρόγραμμα και γερό μυαλό, αφού το άτομο με διαβήτη πρέπει να μετράει τους υδατάνθρακες που καταναλώνει, να υπολογίζει τις δόσεις των φαρμάκων του και να παρακολουθεί τη γλυκόζη στο αίμα του.

Τη διαδικασία αυτή υπόσχονται να διευκολύνουν διάφορες εφαρμογές για «έξυπνα» κινητά που συλλέγουν και αναλύουν τα στοιχεία που εισάγουν οι χρήστες τους.

Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι: μπορούν στ’ αλήθεια αυτά τα apps να διευκολύνουν το γλυκαιμικό έλεγχο;
Απ’ ό,τι φαίνεται ναι, σύμφωνα με μια νέα έρευνα στην οποία συμμετείχαν 43 άτομα με τύπου 1 ή τύπου 2 διαβήτη που δοκίμασαν ένα προηγμένο σύστημα μέτρησης της γλυκόζης.

Το σύστημα αποτελείται από έναν ασύρματο μετρητή γλυκόζης που συνδέεται μέσω bluetooth με το smartphone και ένα app το οποίο συλλέγει, αποθηκεύει και αναλύει τις μετρήσεις γλυκόζης που κάνει το άτομο με το μετρητή. Με αυτό τον τρόπο επιτρέπει την παραγωγή γραφικών παραστάσεων που δείχνουν τις διαχρονικές διακυμάνσεις της γλυκόζης αίματος και επιτρέπουν στο άτομο με διαβήτη να λαμβάνει καλύτερες αποφάσεις για τη θεραπεία του.

Όπως έδειξε η έρευνα, σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες (το 95,4%) κατόρθωσαν να συγχρονίσουν το μετρητή με το app, καθώς και να αποκτήσουν πρόσβαση και να ερμηνεύουν σωστά τις οπτικές παρουσιάσεις (displays) της γλυκόζης. Επιπρόσθετα, το 98% χαρακτήρισαν ως «κατανοητές» τις οπτικές παρουσιάσεις και το 89,7% μπορούσαν να ενεργοποιούν και να χρησιμοποιούν τα διάφορα χαρακτηριστικά του (features).

Το σύστημα που ονομάζεται Contour Next One και το app που το συνοδεύει (λέγεται Contour Diabetes App) αξιολόγησαν επιστήμονες με επικεφαλής τον δρα Τίμοθι Μπέιλι, πρόεδρο του ερευνητικού ινστιτούτου AMCR στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια.

Όπως εξήγησε ο δρ Μπέιλι σε εκδήλωση που διοργανώθηκε πρόσφατα για την παρουσίαση του συστήματος, το Contour Diabetes App είναι σχεδιασμένο να συλλέγει και να παρουσιάζει λεπτομερείς πληροφορίες που μπορεί να βοηθήσουν τα άτομα με διαβήτη να διαχειριστούν καλύτερα την πάθησή τους. Έτσι, εκτός από τις μετρήσεις της γλυκόζης μπορεί να καταγράφει τα γεύματα, τη φυσική δραστηριότητα και τη φαρμακευτική αγωγή. Οι χρήστες μπορούν επίσης να προσθέτουν φωτογραφίες, σημειώματα και φωνητικά υπομνήματα (memos) για να παρακολουθούν καλύτερα την πορεία της πάθησής τους. Επιπρόσθετα μπορούν να μοιράζονται τα αποτελέσματα με τον γιατρό τους, δημιουργώντας ένα αρχείο pdf με τα στοιχεία που είναι αποθηκευμένα στο app, το οποίο μπορούν να στείλουν στο γιατρό με email.

Με αυτό τον τρόπο, «τόσο ο γιατρός όσο το άτομο με διαβήτη είναι πληρέστερα ενημερωμένοι και μπορούν να εστιάσουν τη συζήτηση στα σημεία που πραγματικά χρειάζεται», είπε ο δρ Μπέιλι, προσθέτοντας ότι «εργαλεία όπως το συγκεκριμένο μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με διαβήτη και όσους τα φροντίζουν να εντοπίσουν σημαντικές τάσεις στη ρύθμιση της γλυκόζης, οδηγώντας έτσι σε καλύτερες εκβάσεις για την υγεία».

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο μετρητής Contour Next One αλλά και η εφαρμογή εμφανίζουν τις μετρήσεις με διαφορετικά χρώματα, ανάλογα με το αν τα επίπεδα της γλυκόζης βρίσκονται εντός ή εκτός εύρους στόχου. Έτσι, αν βρίσκονται εντός ορίων η μέτρηση εμφανίζεται με πράσινο χρώμα, αν η γλυκόζη είναι υψηλότερη από το στόχο με κίτρινο χρώμα και αν είναι κάτω από το στόχο με κόκκινο.

Έχει επίσης ένδειξη που προειδοποιεί αν η σύνδεση με το app είναι επιτυχής ή όχι, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Το CONTOUR Diabetes App διατίθεται στα app store της Apple (για iOS) και στο Google Play (για Android).

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Υγεία Με ετικέτα: