Στο κόκκινο έχει οδηγήσει τα αστικά λεωφορεία, το τραμ και το μετρό η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με τον αρμόδιο υπουργό Χρήστο Σπίρτζη να εμφανίζει… success story, ενώ η πραγματικότητα τον διαψεύδει κατηγορηματικά. Το καμπανάκι του κινδύνου για τις δημόσιες συγκοινωνίες κρούει το ίδιο το λεγόμενο «Υπερταμείο» (υπό την εποπτεία του Ευκλείδη Τσακαλώτου) που τις διαχειρίζεται, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για αύξηση της τιμής των εισιτηρίων.
Η έκθεση («Στρατηγικό Σχέδιο», όπως ονομάζεται επισήμως) που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα από την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας αποτελεί «χαστούκι» για τις άφρονες διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευσης και τις άστοχες πολιτικές του ως κυβέρνησης.
Η συμπόρευση για χρόνια με το κίνημα «Δεν πληρώνω», η ανοχή στην εισιτηριοδιαφυγή, το φιάσκο με τις μπάρες στους σταθμούς του μετρό και το ηλεκτρονικό εισιτήριο, η κακοδιαχείριση και άλλα δεινά έφεραν μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα -μία τριετία, δηλαδή- τις συγκοινωνίες σε κατάσταση βαθιά προβληματική, με το μέλλον τους να προδιαγράφεται αβέβαιο. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η «γαλαντομία» με τις δωρεάν μετακινήσεις του Ιουλίου του 2015, που κόστισαν στους φορολογούμενους σχεδόν 10.000.000 ευρώ.
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Ο ΟΑΣΑ, λοιπόν, με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε το «Υπερταμείο», το 2014 είχε κύκλο εργασιών 247,6 εκατομμύρια ευρώ, το 2015 έπεσε στα 201,5 και το 2016 έπεσε ακόμα χαμηλότερα, στα 182,5. Παράλληλα, όπως σημειώνει στη συνέχεια, το 2014 η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ προχώρησε στη «μείωση τιμής απλού ενιαίου εισιτηρίου κατά 14% και μηνιαίας κάρτας κατά 33%», ενώ το 2016 η «φιλολαϊκή» συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποφάσισε την «αύξηση τιμής απλού ενιαίου εισιτηρίου κατά 14%, ενώ οι τιμές των καρτών παρέμειναν σταθερές». Στη ΣΤΑΣΥ, μία από τις δύο εταιρείες του ομίλου ΟΑΣΑ, περιλαμβάνονται ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος Αθηνών-Πειραιώς (ΗΣΑΠ), η Αττικό Μετρό και η ΤΡΑΜ Α.Ε.
Η εταιρεία το 2014 είχε κύκλο εργασιών 129,7 εκατομμύρια ευρώ, το 2015 έπεσε στα 103,8 και το 2016 έπεσε ακόμα χαμηλότερα, στα 94,8! Ανάμεσα στα προβλήματα που διαπιστώνει το «Υπερταμείο» για τη ΣΤΑΣΥ συγκαταλέγει τη «δραστική μείωση εσόδων από εισιτήρια και μεθοδολογία επιμερισμού», τη «διακοπή κρατικών επιδοτήσεων από το 2013 και περιορισμένα έσοδα από άλλες πηγές πλην εισιτηρίων», τη «μη ισοσκέλιση εσόδων με λειτουργικές δαπάνες», τα «θέματα ρευστότητας και αυξανόμενες βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις», τα «πιθανά θέματα παλαιότητας στόλου στον Ηλεκτρικό (πρώην ΗΣΑΠ)», τη «μη ικανοποιητική προσαρμογή σε μια νέα εταιρική κουλτούρα και παραγωγικό μοντέλο» και την «αυξημένη εσωτερική γραφειοκρατία».
Αφήνει μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αύξησης του εισιτηρίου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά στο κεφάλαιο με τις στρατηγικές προτεραιότητες: «Εξέταση από τον ΟΑΣΑ ως προς τη σκοπιμότητα στοχευμένης αναθεώρησης της τιμολογιακής πολιτικής για το υφιστάμενο μείγμα προϊόντων κομίστρου».
Κι αυτό, βέβαια, δεν αποτελεί μια μεμονωμένη άποψη, καθώς από την εισαγωγή κιόλας της έκθεσης γίνεται σαφές πως «οι στρατηγικές κατευθύνσεις αποτυπώνουν τις στρατηγικές επιδιώξεις του υπουργού Οικονομικών, ως εκπροσώπου του μοναδικού μετόχου και συλλογικού εκφραστή της βούλησης της ελληνικής κυβέρνησης».
ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΙΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ
Η ΟΣΥ, η άλλη εταιρεία του ομίλου ΟΑΣΑ, προέκυψε από τη συγχώνευση της ΕΘΕΛ Α.Ε. (Εταιρεία Θερμικών Λεωφορείων) με τα ΗΛΠΑΠ Α.Ε. (Ηλεκτροκίνητα Λεωφορεία Περιοχής Αθηνών Πειραιά). Η εταιρεία το 2014 είχε κύκλο εργασιών 117,8 εκατομμύρια ευρώ, το 2015 έπεσε στα 97,5 και το 2016 «προσγειώθηκε» στα 87,5.
Η ίδια η έκθεση απαριθμεί πολλά «αδύναμα σημεία», όπως τα ονομάζει, της εταιρείας: Μειούμενες εισπράξεις από πωλήσεις εισιτηρίων, ισχυρή εξάρτηση από κρατικές επιδοτήσεις, προβλήματα ρευστότητας και βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, το 24% περίπου του προσωπικού είναι πάνω από 50 ετών, απουσία εξειδικευμένου προσωπικού σε συγκεκριμένους τομείς, έλλειψη πολιτικών επαγγελματικής εκμάθησης και ανέλιξης, σημαντικό ποσοστό των οχημάτων είναι υψηλής παλαιότητας κ.ά. Και τι προτείνει, μεταξύ άλλων, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων; «Εντατικοποίηση ελέγχων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των δρομολογίων για τον περιορισμό της εισιτηριοδιαφυγής».
Αυτό ακριβώς δηλαδή που είχε κάνει σημαία του ο ΣΥΡΙΖΑ και κατήγγειλε επί μήνες, προτού ανέλθει στην εξουσία… Όπως έχει μάλιστα καταγγείλει πρόσφατα η Νέα Δημοκρατία, επί ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ καταργήθηκε ο θεσμός των εθελοντών ελεγκτών και οι ελεγκτές που έχουν απομείνει είναι μόνο 13 (!) για ένα δίκτυο 272 γραμμών με πάνω από 12.000 δρομολόγια ημερησίως. Και τώρα τρέχουν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα, βάζοντας στο τραπέζι ακόμα και νέες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων.
Πηγή: parapolitika.gr