Σημαντικούς επενδυτές από το εξωτερικό, είτε πρόκειται για μεγάλα ξενοδοχειακά brands είτε ισχυρούς ομίλους από τον χώρο της ευεξίας, θέλει να προσελκύσει το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) μέσα από το φιλόδοξο πρόγραμμα που βρίσκεται τώρα στην εκκίνηση για την αξιοποίηση των ανεκμετάλλευτων εγκαταστάσεων ιαματικών πηγών ανά την Ελλάδα, αναφέρει το newmoney.
Η αρχή θα γίνει τον ερχόμενο Απρίλιο με το -πρώτο και μικρότερο σε μέγεθος- project της Κύθνου και έπεται συνέχεια με το μεγάλο cluster της Φθιώτιδας, που περιλαμβάνει τη Λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων, το κάμπινγκ Κονιαβίτη και τις εγκαταστάσεις των Θερμοπυλών, για το οποίο οι διαγωνιστικές διαδικασίες θα ξεκινήσουν στις αρχές του καλοκαιριού ώστε η υποβολή των προσφορών να ακολουθήσει στις αρχές του φθινοπώρου.
Η πρώτη προσπάθεια ειδικά για τις πηγές της Φθιώτιδας από πλευράς του ΤΑΙΠΕΔ είχε γίνει προ πενταετίας, την περίοδο 2012-2013, ωστόσο ελλείψει θεσμικού πλαισίου (τεχνικών προδιαγραφών, κριτηρίων αδειοδότησης κ.λπ.), το όλο εγχείρημα δεν προχώρησε.
Οι συνθήκες φαίνεται ότι είναι ωριμότερες πλέον μετά και τις τελευταίες εξελίξεις για τη δημοσίευση προ ημερών στο ΦΕΚ της απόφασης του υπουργείου Τουρισμού, με την οποία καθορίζονται οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές ανέγερσης, μετατροπής και επέκτασης των Μονάδων Ιαματικής Θεραπείας και των Κέντρων Ιαματικού Τουρισμού-Θερμαλισμού καθώς και η διαδικασία για τη χορήγηση Ειδικού Σήματος Λειτουργίας. Η δημοσίευση της απόφασης έρχεται σε συνέχεια της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Τουρισμού, Οικονομικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με την οποία θεσπίστηκαν οι αντίστοιχες προδιαγραφές για τα Κέντρα Θαλασσοθεραπείας και δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο ΦΕΚ.
Στόχος είναι να μπορέσει η Ελλάδα να αξιοποιήσει μέρος της πίτας μιας αγοράς όπου οι προοπτικές μεγαλώνουν εν μέσω γήρανσης του ευρωπαϊκού πληθυσμού, αλλά και της αύξησης των στρεσογόνων καταστάσεων που βιώνουν οι νεότερες γενιές. Συνολικά, η παγκόσμια βιομηχανία spa και ιαματικών πηγών ξεπερνά σε αξία τα 51 δισ. δολάρια, ενώ ο τουρισμός ευεξίας παράγει έσοδα πλέον των 563 δισ. δολάρια σε ετήσια βάση. Οι τουρίστες αυτής της κατηγορίας δαπανούν 61% περισσότερα χρήματα.
Ενδεικτικά, στη Γαλλία, όπου ο τομέας σημειώνει τα τελευταία χρόνια σημαντική ανάπτυξη, ο μέσος όρος διαμονής των επισκεπτών σε συγκροτήματα θερμαλισμού αντιστοιχεί σε 18 ημέρες. Με βάση τα στοιχεία της Le Spa Francais, η οποία ειδικεύεται στη δημιουργία, στην υποστήριξη και τη διοίκηση έργων στον τομέα της ευεξίας και της υδροθεραπείας με διεθνή δραστηριότητα, οι επενδύσεις που υπολογίζονται συνολικά στον κλάδο για την περίοδο 2016-2020 εκτιμώνται στα 800 εκατ. ευρώ, διπλάσιες σε σχέση με την εξαετία 2010-2015, οπότε το αντίστοιχο νούμερο σε γαλλικούς προορισμούς είχε διαμορφωθεί στα 400 εκατ. ευρώ.
Τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ
Συνολικά, επτά ακίνητα έχει αυτή τη στιγμή προς αξιοποίηση το ΤΑΙΠΕΔ στο κομμάτι του ιαματικού τουρισμού και του τουρισμού ευεξίας, σκοπεύοντας, σύμφωνα με τους επιτελείς του, στη δημιουργία υπεραξίας επί του υπάρχοντος δικτύου ιαματικών πηγών.
Κύθνος, Λουτρόπολη Καμένων Βούρλων, Θερμοπύλες, Κονιαβίτης, Αιδηψός, Υπάτη και Πλατύστομο είναι οι επτά υπό εξέταση περιοχές, με τον διαγωνισμό για τις ιαματικές πηγές της Κύθνου και την πρόσκληση υποβολής προσφορών σε ενδιαφερόμενους επενδυτές να κηρύσσεται στις αρχές Απριλίου. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί σε μία φάση και οι προσδοκίες από πλευράς του Ταμείου κάνουν λόγο για ένα concept που θα στοχεύει στη 12μηνη λειτουργία με έμφαση στον ιατρικό τουρισμό και τον τουρισμό ευεξίας, προκειμένου να είναι και πιο ελκυστικό για τον επενδυτή, δεδομένης της μικρής σεζόν του νησιού.
Σημειωτέον ότι στις εγκαταστάσεις της Κύθνου, στον παραδοσιακό οικισμό Λουτρά, περιλαμβάνονται δύο ιαματικές πηγές, ένα υδροθεραπευτήριο και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, οι οποίες ωστόσο χρήζουν ευρείας ανακαίνισης. Το παλιό «Ξενία» έχει συνολική δυναμικότητα 92 κλινών με 46 δωμάτια, ενώ το κτίριο του υδροθεραπευτηρίου έχει πλούσια ιστορία: η κατασκευή του κέντρου υδροθεραπείας την περίοδο 1836-1845 έγινε με το προσωπικό ενδιαφέρον της βασίλισσας Αμαλίας, η οποία προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα υπογονιμότητας, είχε φέρει από τη Βαυαρία κορυφαίους γιατρούς της εποχής με εμπειρία στην υδροθεραπεία, τομέας που βρισκόταν ήδη σε μεγάλη ανάπτυξη στην Κεντρική Ευρώπη του 19ου αιώνα. Η Κύθνος και το ιαματικό νερό της, θεωρήθηκαν ιδανικά για την υπογονιμότητα και το κέντρο υδροθεραπείας βασίστηκε σε σχέδια του «βασιλικού» αρχιτέκτονα Κρίστιαν Χάνσεν, ενώ την περίοδο 1871-1891 το κτίριο υπέστη μετατροπές από τον διάσημο αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ. Τώρα, το σχέδιο αξιοποίησης των εγκαταστάσεων της Κύθνου περιλαμβάνει ένα μικρής κλίμακας αλλά ανώτερης κατηγορίας boutique ξενοδοχείο που θα μπορούσε, για παράδειγμα, να συνδυάσει και τον ιατρικό τουρισμό ή να διασυνδεθεί με άλλες εγκαταστάσεις σε χώρες του εξωτερικού με πιο κρύο κλίμα από αυτό της Ελλάδας, στο πλαίσιο ενός συνδυαστικού πακέτου για τον επισκέπτη.
To cluster της Φθιώτιδας
Πιο πολύπλοκο, πιο φιλόδοξο και πιο μεγάλο είναι το χαρτοφυλάκιο των τριών εκτάσεων της Φθιώτιδας που περιλαμβάνει τρία ακίνητα, τη Λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων, το κάμπινγκ Κονιαβίτη -από τους πλέον δημοφιλείς παραθαλάσσιους προορισμούς στην Ελλάδα τις δεκαετίες του ’60 και του ’70- καθώς και τις ιαματικές πηγές των Θερμοπυλών, που φέρουν βαρύ όνομα λόγω του αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της περιοχής. Η διαγωνιστική διαδικασία από πλευράς του ΤΑΙΠΕΔ στη συγκεκριμένη περίπτωση θα περιλαμβάνει δύο φάσεις, με την πρώτη, την εκδήλωση ενδιαφέροντος, να ξεκινά στις αρχές Ιουνίου και τη δεύτερη με την υποβολή των προσφορών στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Όσον αφορά τη Λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων, περιλαμβάνει τρία ξενοδοχεία (το «Γαλήνη» που βρίσκεται σε λειτουργία και τα εγκαταλειμμένα διατηρητέα «Ράδιον» και «Θρόνιο»), δύο κέντρα υδροθεραπείας (εκ των οποίων το ένα σε λειτουργία) και υποστηρικτικές εγκαταστάσεις συνολικής δομημένης επιφάνειας 22.100 τ.μ. Η αξιοποίηση από τους επενδυτές θα γίνει βάσει Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης τουρισμού ευεξίας με πεντάστερες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και spa resort.
Με έτερο ΕΣΧΑΔΑ θα γίνει η αξιοποίηση της έκτασης των 600 στρεμμάτων του κάμπινγκ Κονιαβίτη, για το οποίο έχουν πέσει στο τραπέζι δύο εναλλακτικά σενάρια αξιοποίησης, που περιλαμβάνουν πεντάστερο resort και spa 400 κλινών με κατοικίες και μαρίνα ή πεντάστερο resort και spa έως 165 κλινών με κατοικίες, μαρίνα και εγκαταστάσεις γκολφ 9 οπών.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της ιαματικής πηγής Θερμοπυλών, σε μία περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους αλλά και μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, μόλις 15 χιλιόμετρα από τη Λαμία και σε απόσταση 185 χιλιομέτρων από την Αθήνα. Στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις της έκτασης, συνολικής επιφάνειας 674.000 τ.μ., όπου ωστόσο το μεγαλύτερο τμήμα είναι δασικό, περιλαμβάνονται δύο μικρά ξενοδοχεία και ένα κέντρο υδροθεραπείας, ενώ το μοντέλο ανάπτυξης στη συγκεκριμένη περίπτωση θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα θεματικό ιστορικό πάρκο, με τον συνδυασμό και του γειτονικού μουσείου, που θα υποστηρίζεται από χώρους εστίασης και ξενοδοχείο τριών αστέρων. Για το χαρτοφυλάκιο των τριών ακινήτων της Φθιώτιδας οι επιτελείς του Ταμείου έχουν ήδη ξεκινήσει να βολιδοσκοπούν την αγορά, απευθυνόμενοι εντός αλλά και εκτός Ελλάδος, σε ομίλους που έχουν ήδη τεχνογνωσία πάνω στο κομμάτι του ιαματικού τουρισμού και του τουρισμού ευεξίας.
Οι δύο πρώτοι διαγωνισμοί, άλλωστε, η εκκίνηση των οποίων δρομολογείται τους επόμενους μήνες, θα αποτελέσουν πιλότους και για τα τρία έτερα ακίνητα που έχουν ενταχθεί στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου για τον ιαματικό τουρισμό, τις πηγές και το υδροθεραπευτήριο της Αιδηψού, τις Θέρμες Πλατυστόμου και τα Λουτρά Υπάτης, επίσης στη Φθιώτιδα. Η αξιοποίηση των εν λόγω ακινήτων θα γίνει σε δεύτερη φάση, με τον προγραμματισμό να παραπέμπει προς το παρόν στο 2019. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, ο στόχος θα είναι και προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης του τουρισμού υγείας (π.χ. κέντρο δερματολογίας, γονιμότητας κ.λπ.) εφόσον προχωρήσει συνολικά το σχετικό θεσμικό πλαίσιο. Επιπλέον, τόσο για τις εγκαταστάσεις της Υπάτης (με τρία διατηρητέα ξενοδοχεία, ένα υδροθεραπευτήριο και λοιπές υποστηρικτικές εγκαταστάσεις, συνολικής δομημένης επιφάνειας περίπου 11.098 τ.μ.) όσο και αυτές του Πλατυστόμου (με δύο ξενοδοχεία, ένα υδροθεραπευτήριο και λοιπές υποστηρικτικές εγκαταστάσεις, συνολικής δομημένης επιφάνειας 11.194 τ.μ.) θα πρέπει να ολοκληρωθεί η εκπόνηση ΕΣΧΑΔΑ για την αξιοποίησή τους από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Ενδεικτικά, το μοντέλο ανάπτυξης για την Υπάτη μπορεί να ενταχθεί στο πλαίσιο της ανάπτυξης εγκαταστάσεων για τον τουρισμό υγείας, ενώ για την περίπτωση του Πλατυστόμου το μοντέλο ανάπτυξης θα μπορούσε να σχετιστεί με spa, κέντρο άθλησης και ψυχαγωγίας.
Για το υδροθεραπευτήριο και τις εγκαταστάσεις της Αιδηψού το μοντέλο αξιοποίησης περιλαμβάνει spa, αναψυχή και εγκαταστάσεις σύγχρονου τουρισμού υγείας.